Hemmelig sikkerhetsavtale mellom Storbritannia og Saudi Arabia

0

I 2014 undertegnet den britiske regjeringa en hemmelig sikkerhetsavtale med Saudi Arabia. Det var innenriksminister Theresa May som undertegnet en såkalt «memorandum of understanding» med sin saudiarabiske kollega Muhammad bin Nayef  under sitt besøk i kongedømmet i 2014.
Innenriksministeriet har aldri informert offentligheten om at en slik avtale ble inngått. Men nå kommer den til overflaten, skriver The Independent, fordi Liberaldemokratene, som satt i regjeringa på den tida, nå har brukt Freedom of Information-loven til å få innsyn i denne avtalen. Det viser seg at sikkerhetsavtalen med hodekapperne i Riyadh var svært omfattende.
Avsløringene kommer samtidig med at regimet i Saudi Arabia slår enda hardere ned på all opposisjon, øker takten i henrettelsene og forsterker anti-terrorlovene, blant annet mot dem som «fremmer ateistisk tankegang».
Både Liberaldemokratene og Labour har krevd at utenriksminister May skal informere om detaljene i avtalen. Liberaldemokratenes leder Tim Farron sier at det er «på tide å sette søkelyset inn i de mørke krokene av vårt forhold til Saudi Arabia».

It is time we stood up for civil liberties, human rights and not turn a blind eye because the House of Saud are our ‘allies’.

I oktober 2015 kunngjorde justisminister Michael Gove at Storbritannia skrinlegger en avtale med Riyadh om å bruke 5,9 milloner pund på saudiarabiske fengsler. Avtalen var da blitt for mye av en innenrikspolitisk belastning i Storbritannia.

Britiske selskaper har investert for 15 milliarder dollar i Saudi Arabi, skriver al arabiya, og om lag 6000 britiske selskaper tjener gode penger på eksport til kongedømmet.  De to landa har om lag 200 større samarbeidsprosjekter, og den britiske regjeringa håper på saudiarabiske investeringer i britisk infrastruktur, byutvikling og moderne teknologi.

Saudiarabiske prinser er kjent for sine investeringer i luksuseiendom i London, og saudiarabiske petrodollar flyter friskt gjennom det briitiske finansmarkedet.

International Business Times spør om Storbritannias forhold til Saudi Arabia er realpolitik eller grådig nihilisme.

Den fremste av de grådige nihilistene er antakelig tidligere statsminister Tony Blair. Tidligere i 2015 er det blitt avslørt at krigsforbryteren Blair har en avtale med et saudiarabisk oljeselskap der han får £41,000 i måneden (6,4 millioner norske kroner i året) pluss 2% kommisjon for enhver avtale han forhandler fram.

Kanskje David Cameron ser for seg en tilsvarende pensjonsordning når han en dag går av som statsminister? Uansett hva som måtte være motivet har i hvert fall hans regjering vist en høyt utviklet evne til å se en annen vei når Saudi Arabia bryter menneskerettighetene, halshogger folk, fører forbryterske kriger eller driver internasjonal sponsing av jihadistisk terror.

 

Forrige artikkelHva stemte den franske arbeiderklassen?
Neste artikkelTakk for at dere ødela landet vårt
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).