Hemmelig sikkerhetsavtale mellom Storbritannia og Saudi Arabia

0

I 2014 undertegnet den britiske regjeringa en hemmelig sikkerhetsavtale med Saudi Arabia. Det var innenriksminister Theresa May som undertegnet en såkalt «memorandum of understanding» med sin saudiarabiske kollega Muhammad bin Nayef  under sitt besøk i kongedømmet i 2014.
Innenriksministeriet har aldri informert offentligheten om at en slik avtale ble inngått. Men nå kommer den til overflaten, skriver The Independent, fordi Liberaldemokratene, som satt i regjeringa på den tida, nå har brukt Freedom of Information-loven til å få innsyn i denne avtalen. Det viser seg at sikkerhetsavtalen med hodekapperne i Riyadh var svært omfattende.
Avsløringene kommer samtidig med at regimet i Saudi Arabia slår enda hardere ned på all opposisjon, øker takten i henrettelsene og forsterker anti-terrorlovene, blant annet mot dem som «fremmer ateistisk tankegang».
Både Liberaldemokratene og Labour har krevd at utenriksminister May skal informere om detaljene i avtalen. Liberaldemokratenes leder Tim Farron sier at det er «på tide å sette søkelyset inn i de mørke krokene av vårt forhold til Saudi Arabia».

It is time we stood up for civil liberties, human rights and not turn a blind eye because the House of Saud are our ‘allies’.

I oktober 2015 kunngjorde justisminister Michael Gove at Storbritannia skrinlegger en avtale med Riyadh om å bruke 5,9 milloner pund på saudiarabiske fengsler. Avtalen var da blitt for mye av en innenrikspolitisk belastning i Storbritannia.

Britiske selskaper har investert for 15 milliarder dollar i Saudi Arabi, skriver al arabiya, og om lag 6000 britiske selskaper tjener gode penger på eksport til kongedømmet.  De to landa har om lag 200 større samarbeidsprosjekter, og den britiske regjeringa håper på saudiarabiske investeringer i britisk infrastruktur, byutvikling og moderne teknologi.

Saudiarabiske prinser er kjent for sine investeringer i luksuseiendom i London, og saudiarabiske petrodollar flyter friskt gjennom det briitiske finansmarkedet.

International Business Times spør om Storbritannias forhold til Saudi Arabia er realpolitik eller grådig nihilisme.

Den fremste av de grådige nihilistene er antakelig tidligere statsminister Tony Blair. Tidligere i 2015 er det blitt avslørt at krigsforbryteren Blair har en avtale med et saudiarabisk oljeselskap der han får £41,000 i måneden (6,4 millioner norske kroner i året) pluss 2% kommisjon for enhver avtale han forhandler fram.

Kanskje David Cameron ser for seg en tilsvarende pensjonsordning når han en dag går av som statsminister? Uansett hva som måtte være motivet har i hvert fall hans regjering vist en høyt utviklet evne til å se en annen vei når Saudi Arabia bryter menneskerettighetene, halshogger folk, fører forbryterske kriger eller driver internasjonal sponsing av jihadistisk terror.

 

KampanjeStøtt oss

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.