Facebook og Storebror-samfunnet

46

Jeg har i noen år vært en aktiv bruker av Facebook (FB), og jeg publiserer alle artiklene mine blant annet på Facebook. Men jeg har alltid tenkt at dette er et vindu som kommer til å bli lukket – jeg får bruke det så lenge det står åpent. I dag (2. desember 2015) ble jeg for første gang blokkert da jeg prøvde å legge ut artikler på Facebook-grupper jeg har vært medlem av i årevis. Da fikk jeg denne meldinga: «Du har ikke den nødvendige tillatelsen til å utføre den ønskede handlingen for den spesifiserte siden.»

Hva kan ha skjedd?

Jeg har foreløpig ikke noen sikker teori om hva som har skjedd. Jeg har sendt et spørsmål til FB-Norge og bedt dem om å finne ut av det for meg. I prinsippet kan det være en teknisk feil, så jeg holder alle muligheter åpne. En leser foreslo at det kan være noen som har rapportert meg til FB som «spam», og at jeg er blokkert av den grunn. Det kan naturligvis tenkes, men jeg har ikke fått noen beskjed om det. Vi får se.

Men muligheten er der for at jeg er blokkert av politiske grunner, ikke fordi jeg tror Mark Zuckerberg gidder å bry seg om meg, eller at FB-Norge har bestemt seg for at «han urokråka Steigan, han er alt for ubehagelig, la oss stoppe kjeften på ham». Nei, hvis det ikke er en teknisk feil, er det mest sannsynlig at det er noen i PK-gjengen (de politisk korrekte) som misliker det jeg står for, men som ikke har talent, evner, mot – hva vet jeg, til å kjempe mot meg i dagslys, og som har valgt brønnpissing som metode. Jeg kan være rapportert til Storebror av en håndfull politisk korrekte, og så har Storebror valgt en mild form for knebling.

De sosiale medienes illusoriske frihet

De «sosiale mediene» gir et skinn av den absolutte ytringsfrihet. De er alt annet. De er først og fremst kapitalisering av folks private forhold og private forbindelser. De er ikke tjenester i ordets egentlige mening. På FB, Twitter osv. er det vi som er produktet. Selskapene eier «vårt» innhold og våre relasjoner og selger oss til sine kunder, deriblant de hemmelige tjenestene.

Dette er så godt dokumentert at EU-kommisjonen også har konstatert det. (Dette skrev jeg i mars 2015):

EU-kommisjonen advarer innbyggerne i EU om at dersom de ønsker å holde sin privat informasjon unna USAs hemmelige tjenester bør de forlate Facebook. Kommentaren kom fra EU-kommisjonens advokat Bernhard Schima i en sak som handler om datasikkerhet etter Edward Snowdens avsløringer. Det er The Guardian som skriver dette.

The case, dubbed “the Facebook data privacy case”, concerns the current Safe Harbour framework, which covers the transmission of EU citizens’ data across the Atlantic to the US. Without the framework, it is against EU law to transmit private data outside of the EU. The case collects complaints lodged against Apple, Facebook, Microsoft, Microsoft-owned Skype and Yahoo.

Schrems maintains that companies operating inside the EU should not be allowed to transfer data to the US under Safe Harbour protections – which state that US data protection rules are adequate if information is passed by companies on a “self-certify” basis – because the US no longer qualifies for such a status.

The case argues that the US government’s Prism data collection programme, revealed by Edward Snowden in the NSA files, which sees EU citizens’ data held by US companies passed on to US intelligence agencies, breaches the EU’s Data Protection Directive “adequacy” standard for privacy protection, meaning that the Safe Harbour framework no longer applies.

I en artikkel i juli i fjor (2014) skrev jeg:

All vår private og profesjonelle elektroniske kommunikasjon blir i prinsippet overvåket av USAs National Security Agency (NSA). Etterretningstjenesten har tilgang til serverne til Microsoft, Google, Yahoo!, Facebook, PalTalk, YouTube, Skype, AOL og Apple. Det var varsleren Edward Snowden som avslørte dette, og de strengt hemmelige dokumentene viser tydelig hvordan overvåkinga foregår. Selskapene benekter naturligvis enhver kjennskap til dette. Men dementiene er lite overbevisende. Dette er kjent stoff nå.

Nå er dette altså også bekreftet av EU-kommisjonen. Men er jeg ikke da dum som bruker Facebook? Jo, kanskje, men jeg ser det som en overgang. Vi som kjemper mot NSA og kompani bør bygge nettverk som ikke er i lomma deres og som vi sjøl kontrollerer så langt det lar seg gjøre. Men for å gjøre det må vi være mange nok og vi må utvikle systemer som er reelle alternativer. Elitens papegøyer kaller deg gjerne «konspirasjonsteoretiker» hvis du sier at Facebook, Twitter og liknende er kontrollert av CIA og NSA. Nå må de føye EU-kommisjonen på liata over «konspirasjonsteortikere.

Aktuelt eksempel fra Facebook

Vi har et aktuelt norsk eksempel på hva nettmakt betyr for meningsmanipulasjon. Nettavisen skriver:

Det gigantiske nettstedet (Facebook) gjorde det lørdag umulig å dele Nettavisens intervju med forfatter Halvor Fosli.
– Dette høres veldig rart ut, og i mitt hode er det beklagelig, sier leder i Norsk redaktørforeningen, Arne Jensen, til Nettavisen.

Bakgrunnen for uttalelsen er at Facebooks sikkerhetssystem lørdag stoppet funksjonen for deling av Nettavisens «Det Store intervjuet» med forfatter Halvor Fosli.

I intervjuet forteller Fosli om sin nye bok «Fremmed i eget land». En bok som skildrer etnisk norske innbyggere i Groruddalen sitt syn på eget hjemsted.

Blant annet sier han at mange groruddøler føler seg hjemløse eller fremmede i eget lokalmiljø.

I dette tilfellet har Facebook gått over til å være vokteren av politisk korrekthet, og den uskyldige boka til Fosli var tydeligvis ikke korrekt nok. Det sier jo litt om hvor lite som skal til for å bli sensurert.

Jeg har tidligere avslørt at steigan.no er blitt svartelistet på norsk Wikipedia. I det tilfellet var det en eller annen PK-aktivist som satte meg på index, og det kan også ha skjedd denne gangen.

Eliten frykter ytringsfriheten som pesten

Den eliten som har den virkelige makta på denne planeten er færre enn 1% av den totale befolkninga. Som jeg har vist i andre sammenhenger er de heller nærmere 0,1% av klodens befolkning. (De ultrarike utgjør 0,0004% av menneskeheten.) Denne bittelille eliten plyndrer oss og Moder Jord for alt. Hvis vi andre klarte å samle oss mot dem, ville de vært veldig isolert. Derfor trenger de å hindre sannheten om deres forbrytelser i å komme fram. Derfor eier og kotrollerer de de store mediene, og derfor gjør de sitt ytterste for å kneble kritikere som kan gjøre folk i stand til å avsløre elendigheten. Derfor frykter de folk som Edward Snowden og Chelsea Manning. Og derfor frykter de enhver kritisk og gravende journalist. Alle krigene deres og all finansmanipulasjonen som har knust land etter land og etterlatt folk i elendighet og fattigdom har bygd på løgner. Derfor er kritikk og avsløring noe av det de frykter mest. De ønsker et folk som lar seg lede til slakterbenken som en sauflokk.

Facebook, Google, Twitter osv er integrerte deler av dette systemet. De kontrolleres 100% av de rikeste av de rike og de samarbeider intimt med de hemmelige tjenestene. De hemmelige tjenestene eksperimenterer til og med i hvordan de kan manipulere våre følelser gjennom sosiale medier.

Jeg vil ikke påstå at jeg rager så høyt. Men når steigan.no til tider kommer opp blant de 300 mest populære nettstedene i Norge, begynner det å bli en makt. Og siden jeg er totalt uavhengig og kan kritisere hvem jeg vil uansett hvilke skjellsord som måtte bli slengt etter meg, så er det en naturlov at jeg vil bli blokkert. Og nå er jeg antakelig det. For meg er dette et signal om at jeg er på rett vei.

 

(En god del av mine lesere har hjulpet meg med å poste artiklene mine der jeg ikke får lov å gjøre det. Dette er jeg naturligvis meget takknemlig for.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


46 KOMMENTARER

 1. Nei, styr unna FB – personvernet er en vits, og du er underlagt californisk rett – altså rettsløs her i Norge. Brukerne er FBs ‘kapital’ som jobber gratis for firmaet, men FB betaler nesten ikke skatt. Tror det er under 1 pst. (har ikke kilden her nå).

  En annen svært negativ side ved FB er at de samler inn ytterligere opplysninger om brukerne sine, i tillegg til det folk selv skriver på nettstedet. Det var en jusstudent (i Wien?) som krevde sine papirer utlevert da han avsluttet sin konto etter rel. kort fartstid. Etter masse purringer og lang ventetid fikk han omsider 1200 sider. Skremmende hva firmaet hadde tusket til seg ved snoking alle andre steder. Sitat Zuckerberg om kundene: «They trust me. Dumb fucks.»

  I don’t. – Glad jeg stolte på Gisle Hannemyrs advarsel og aldri meldte meg inn i fjesboka.
  (For øvrig unngår jeg alt fra USA så langt det lar seg gjøre).

  • Å bruke FB er å inngå en kontrakt med djevelen. Det har jeg vært klar over fra første øyeblikk. Men jeg boikottes av alle andre medier i Norge, og ikke en gang Klassekampen vil ha meg som skribent. Derfor har jeg brukt FB som publiseringskanal. Det gir meg enkelte dager flere lesere enn om artiklene mine skulle ha stått på trykk i Aftenposten. Altså er det en trade off. De vinner mye på den. Men jeg og mine venner vinner også en del. Når den kanalen stenges eller blir umulig å bruke, vil det være skapt et grunnlag for å utvile noe nytt. Det vil si, dette noe bør utvikles allerede nå. Denne bloggen/nettavisa er første skritt i min strategi.

 2. Er det noen som vet noe om blogger? Kan man her bli blokkert fra tilgang til sin egen blogg? Jeg ser man kan overføre blogger til et eget nettsted, men vet ikke helt hvordan man gjør det? Men jeg liker malsystemet deres, pluss at det hele er så enkelt å bruke.

  • For å ta WordPress som eksempel, siden det er den plattformen Steigan bruker: Det er to versjoner av WordPress; wordpress.com og wordpress.org.

   På wordpress.com lager og publiserer du bloggen gratis, det er mange tekniske begrensninger, CMS-softwaren (Content Management System) (som er det du ser som en mal med et tema og en text editor/ parser, plugins og alt det andre halvferdige drag-and-drop-baserte i det grafiske brukergrensesnittet) ligger på WordPress’ servere, og du aksepterer at WordPress kan plassere annonser for eksterne annonsører på bloggen din når de måtte ønske det. Opphavsrettighetene til innholdet kan i verste fall vise seg å tilhøre WordPress, og ikke bloggeren selv, men dette vet jeg ikke om noensinne har vært prøvd for en rett.
   Og wordpress.com kan i hvert fall utvilsomt stenge deg ute, rent teknisk. Men de garanterer oppetiden og utfører vedlikeholdet.

   På wordpress.org laster du ned CMS’en deres og gjør hele jobben selv. Du selv må skaffe domenenavn og web hosting, du kjører CMS’en lokalt og alt innhold lastes opp til serveren du leier ved hjelp av FTP (File Transport Protocol), en vanlig filoverføringsprotokoll fra steinalderen som ikke har forsvunnet. Alle wordpress’ tekniske muligheter er tilgjengelig, men det krever mer av bloggeren, da f.eks. vedlikehold må utføres selv. Her dukker det ikke opp reklame du ikke selv har kontroll over, innholdet er juridisk utvilsomt bloggerens eget eller tilhører tredjeparter, og det er neppe noen mulighet for wordpress til å fingre med bloggen eller stenge eieren ute, medmindre de har laget en bakvei i programvaren de ikke snakker om. Men den er open source, og jeg tviler egentlig på det. Og det står ikke på konspiranoia, her vet du.

   Det finnes masse verktøy for å gjøre det enkelt å overføre en blogg med alt innhold fra f.eks. «minblogg.wordpress.com» til «minblogg.no» på wordpress.org-plattformen, og noen av dem gjør det vel så enkelt som det kan bli, mens andre gjør det mye vanskeligere, sier de som har prøvd ut noen migreringsverktøy av den typen. Jeg har ikke prøvd dem selv, men kjenner folk uten synderlig edb-kompetanse som mestrer det og beviser at det umulig kan være veldig vanskelig. Lykke til, og les evt. mer om WordPress her:

   https://premium.wpmudev.org/blog/wordpress-org-vs-wordpress-com-2015/

   • Jeg startet med wordpress.com, men min tekniske ekspert og jeg ble leie av begrensningene og migrerte til wordpress.org. Teknisk sett er jeg ganske fornøyd med den. Men jeg må jo vurdere dette løpende.

    • Jeg kan ikke skjønne annet enn at WP har gjort et meget respektabelt stykke arbeid. De har gjort en avansert publiseringsplattform tilgjengelig og lett å bruke for alle og enhver, og har jo også blitt giganten på feltet. Foreløpig har de vel også vært spart for de helt store avsløringene av skandaløse forhold til en viss type offentlige kontorer. Men nesten alle WP-baserte blogger er åpne og krever ingen innlogging for å leses, så det er ikke rare behovet for bakdører for å sjekke hva vi skriver på disse uansett. 🙂

   • Takk for svar! Jeg tenkte mest på bloggers blogspot, som jeg benytter, og som har et svært enkelt brukergrensesnitt. Men jeg får følge med på Berges blogspot, i siste innlegg tar han det hele ut så langt som mulig: http://eivindberge.blogspot.no/2015/11/my-compensation-case-for-wrongful.html

    Mulig han gjør dette delvis for å teste ut Blogger, som eies av Google? Hvis han tas ned eller sperres, er det på tide å forsøke å overføre bloggen til et nytt nettsted. Men da må jeg betale en IT-ekspert for jobben, og det blir neppe billig.

    • Ah, skjønner. Jeg leste «blogger» som flertall og et generelt begrep, og tok utgangspunkt i herværende platform.

     Anbefaler på generelt grunnlag å unngå Blogger rett og slett fordi det er Google, men det aller viktigste er at man finner en plattform man mestrer, slik at ikke tekniske humper i veien gjør at man produserer mindre innhold. Er det Blogger, so be it.

     Skulle du få lyst til å migrere kan jeg tilby meg å bistå gratis.

     • Takk! Det skal jeg huske. Egentlig har jeg en skrableblogg, har etablert en litt mer seriøs også, men den får nesten ikke besøk. Men har lyst til å forsøke å ta vare på alle disse ut- og innfall og diverse pussige ideer som har falt ned i hodet, fram til internettet går i svart. Mange av dem kan også utbroderes til lengre essay, men dessverre har jeg ikke Steigans arbeidskapasitet, i tillegg til små barn.

 3. Det er en del betalte shills i PK-gjengen. En del Mossad- og CIA-agenter bl.a. De følger nok med, og liker naturligvis ikke det du skriver. Men flesteparten i PK-gjengen er bare mer eller mindre vanlige folk som jobber gratis.

 4. Det er vel bare å erkjenne at denne bloggen er blitt så stor at den er kommet på radaren til the powers that be. Det sitter agenter og følger med på alt som skrives her. De liker ikke det de leser. Heldigvis for eliten er det snart ulovlig å spre «konspirasjonsteorier», i første omgang bl.a. i Frankrike, men senere også i de fleste vestlige land, inkludert Norge. Man skal f.eks. få bøter om man våger å antyde at det var Mossad og noen få amerikansk-israelske militærindustrialister som sto bak 9/11.

 5. Ytringsfriheten har dårlige kår i Norge og verden ellers. Jeg ahr aldri vært på facebook eller lignende fordi jeg tidlig så og skjønte utviklingen av denne gapestokken. Selv her på forumet er det folk som misliker andres ytringer så sterkt at man roper på moderator om noen skulle være så uheldig å nevne selv en fyr som Nostradamus. Jeg regner med at om noen år er Facebook lite brukt. Fikk forrestn en mail fra forsikringsselskapet der de hadde en konkurranse på nevnte Face. Der kunne jeg bestemme hvem som skulle vinne en sekk med julegaver. Jeg mailet dem tilbake og sa at jeg hadde sett en kvinne med fire barn som søkte på Finn etter noen som kunne hjelpe henne å komme gjennom jula. De kunne vel sende sekken til henne selv om jeg var ekskludert fordi jeg ikke var på Face.
  Det er en merkelig tid vi lever i . I media hører vi om folk som beklager seg fordi de ikke får lov til å være med på å bestemme om tempertaturen skal stige 2 eller 2,7 grader. 140 statsledere reiser seg og klapper for å nå dette målet mens noen få av dem, som India ikke ønsker at andre skal kontrollere deres vekst og industri. For en massesuggesjon. Du tror det ikke før du ser det. Og ellers har det vært stille om den globale avtalen deres.

  I en reportasje i Nettavisen, hvor jeg forøvrig er blokkert ut uten å få vite grunnen, står en fyr som Max Hermannsen frem og sier at han også ble kuttet ut fra Face. Han fikk vite at han hadde skrevet at han var imot muslimer. Det ble regnet som hat. Det nye ordet er altså hat. Noen burde vel ha skranglet sammen til en rettsak slik svenskene gjorde mot Thomas Mattson. Hermannsen får heller ikke jobbe selv om det står i menneskerettighetene at man ikke skal forfølges for sine meninger. Hege Storhaug og Stavrum var heller ikke PK nok for Face. Noen burde fått disse personene i som gjør disse vurderingene frem i lyset. Men nok om det

  • Velkommen i det frie skal du i så fall være! Men hvis du hadde klart det, hadde du gjort det for lenge siden! 😉

   (Sier det bare for å pushe, så klart :))

  • Takker for at du omtaler meg, og for at du foreslår å skrangle sammen til en rettssak.
   Etter at jeg i forgårs politianmeldte Facebook for brudd på Grunnlovens §100 – om ytringsfrihet, fikk jeg i rask rekkefølge to advarsler fra Fb. Det var det samme som de brukte som argument for å utestenge meg i 30 dager; kritikk av islam og muslimer. Noen få timer senere fikk jeg beskjed om at brukerkontoen min – med over 4.300 venner – var deaktivert. Stengt!
   Jeg håper jo at det skal være noen i påtalemakten som vil gi Fb ordre om å følge norsk lovgivning når det gjelder ytringsfrihet. Men, om det ikke skjer, hadde det vært fint å få til et samarbeid om en rettssak mot dem.
   (Kanskje noen kan lage et arrangement på Fb, med innsamling av penger til en rettssak mot Fb? 😉 )

 6. Jeg fikk også den meldingen opp når jeg skulle legge ut blogg innlegget mitt på slike blogg grupper på facebok som jeg er medlem av..Jeg forstår rett og slett ingenting O.o Innlegget mitt er om jul og bloggen min er en mammablogg,men sliter med å publisere dette nå :S

 7. Om du er blokkert, kan det like vel vera at ein adminstrator på sida du har prøvd å leggje ut på, har blokkert deg. Det er mange, og på «venstresida», som fryktar demokrati, serleg om det handlar om rettane til arbeidarklassen og klassekamp.

 8. Har dere noen fornuftige forslag til forum/kanaler vi kan bruke når vinduene lukker seg eller man er lei av å bli kartlagt? Hvor skal vi treffes når møkka treffer vifta? Finnes det overhodet krypterte kommunikasjonsformer som er sikre? Hvordan skal vi vite hvem som er hvem når det snører seg til?

   • Real Life, ja. Da må man slå av telefoner og andre lillebrødre mellom hver gang man absolutt må bruke dem, unngå bruk av elektroniske betalingsløsninger så langt som mulig (bruke cash), holde seg unna urbane strøk med kameraer overalt, og generelt være paranoid oppmerksom på at spionutstyr som kan avlytte og se på deg på tilsynelatende lang avstand er både smått, rimelig og lett tilgjengelig. Ellers er Real Life også et minefelt av overvåking og en gipsform der du setter spor, akkurat som den digitale livssfæren. Men man skal jo leve også.

 9. Ja,Pål,dette er jo som ventet. Allerede den gang Rahm Emanuel var Informasjonstsar hos Obama for mange år siden begynte han debatten om hvordan man skulle stoppe statsfiendtlige tanker på nettet. Situasjonen i USA var og er at det meste av media er dominert av zionistisk neo-con eierskap og ideologi og ALT som er av opposisjon i USA er nettbasert. De som hadde nye aggressive løsninger på dette var i Obama-administrasjonen,en person faktisk beundret i store deler av «venstresida.»
  Jeg skal ikke oppkaste meg til ekspert på dette, men kontroller-nettet- folkene fant på et tidspunkt ut at det var lurest å få FN til å nedsette en kommisjon for kontroll av uvedkommende tanker slik at dette lovverket gjaldt som universell humanisme. Det er der ballen ligger nå. Det vi pr.idag ser er bare innledende tester for ny FN-lovgivning på området.
  Folk som er behendigere med PC enn meg,oppfordrer jeg til å gå inn på denne kommisjonen i FN og redegjøre for hva de finner. Det som skjer med Pål nå er ny normalitet i sin begynnelse. Det vi anti-imperialister bør gjøre er å knytte til oss unge IT eksperter for om mulig bygge eget nettverk utenfor kontrollen.
  Mens jeg holder på: i morgen torsdag er det generalstreik nummer 2 mot «venstresidas» store fyrtårn i Europa,Syriza. Hva i all verden skal disse med deg,Pål?

 10. Vi deler bloggen din. Din stemme er viktig. Satser på at du får unike lesere med direkte tilgang til dine utmerkede artikler.

 11. Jeg fikk plutselig ikke bruke mitt riktige navn (Tom Just Olsen) på Facebook! Mitt egentlige navn var ikke forenlig med mitt språk’, het det! FB forandret det til Tom Just!! Ha, ha! Jeg tror at ‘noen har klaget’ på mine meninger og utspill på FB.

  Jeg kommuniserer på FB ‘ nettopp fordi’ da kan jeg plukke opp informasjon fra for eksempel Pål Steigan. Hvis det ikke lenger er mulig er FB bare meningsløst pjatt – som jeg fint kan klare meg uten.

 12. Skal det bli på denne måten, at myndighetene og selvoppnevnte ‘angivere’ vokter oss, får vi ta lærdom av Norge under okkupasjonen 1949-45 – med mer eller mindre ‘illegale’ avisblekker fra hånd til hånd, kryptiske beskjeder og hemmelige sammenkomster! I skrift var det en kunst å si ting MELLOM linjene, evt. at nøkkelord i beskjedene fikk spesialbetydning. Finurlig humor og latterliggjøring av makthaverne (tyskere og NS) var også svært populært dengang.

  Jeg ser sjelden latterliggjørelse og karikaturer over ‘liberalvenstres’ hykleri dobbeltmoral. Det hadde vært kjærkomment.

  NB! Jeg er ikke paranoid – og vi er ikke kommet til nevnte stadium ennå! Men strammer det seg til for alvor: at man risikerer bøter eller å tape jobben, må jo folk ta sine forhåndsregler.

  Skrivemaskin og sneglepost for viktige/sensitive brev og meldinger – samt enkel mobil når man går ut (f.eks. Doro uten smart-funksjoner. Tror man kan kutte ut GPS der). Og så bør man bruke kontanter! Minst mulig sporing i det hele.

  Kan egentlig begynne så smått å planlegge allerede nå, for å kunne ytre seg i og kommunisere i fred uten fremmede øyne i nakken: ‘Geöffnet’ med amerikansk ørn… De datakyndige kan selvsagt holde seg med avansert kryptering, men da faller mange utenfor.
  Tror på enklest mulig teknologi for flertallet av oss. Og så blir det vel små grupper som sprer info og budskap videre til andre likesinnede.

 13. PS. Nettopp bestilt Agnes Ravatns bok om hvordan gjøre seg mest mulig uavhengig av data – omhandler Facebook, overdreven sjekking av epost samt mobil. Simpelthen ta tida og privatlivet tilbake!

  • Det er en god tanke uansett. Jeg bruker dessverre nettet for mye, men i det minste har jeg kvittet med meg smartfon og skaffet meg dumfon. Det er mye bedre. Eller som ei ung jente på Nesodden sa: Det er jo det som er smart!

 14. «Die Gedanken sind frei, wer kann sie erraten
  Sie fliegen vorbei, wie nächtliche Schatten.
  Kein Mensch kann sie wissen, kein Jäger erschießen.
  Es bleibet dabei: die Gedanken sind frei!

  ——————————————————

  Cogitatiónis poenam nemo pátitur =
  Ingen bør straffes for sine tanker

  (Fra Digesta, del av Corpus juris civílis, omkr. 530 e.Kr.)

 15. Det er vel og bra å kunne kommunisere i hemmelige og kryptiske former, men poenget her er at det Pål skriver hører hjemme i en demokratisk offentlighet. Jeg publiserer mine beskjedne utblåsninger på Facebook og driter i om NSA, PST, arbeidsgiveren min og hele mafiaen vet hva jeg mener. Men Facebook suger, det er det ikke noen tvil om. Like etter Paris-hendelsene fikk jeg en reklame for krigsspillet Mobile Strike i feeden min: bilder av krigsmateriell i ørkenlandskap med tekster som «bygg opp en hær», «samarbeid med venner», «før en global krig» osv. Jeg ble provosert nok til å rapportere den til Facebook, og fikk ganske raskt svar tilbake om at Facebook synes krigsspillet er helt OK.

  Dette er tankevekkende på flere måter. Da jeg rapporterte reklamen var jeg bevisst på å ikke krysse av at jeg ikke ville se slike ting, men kryssa av for at slike ting oppfordrer til vold og ikke burde vises til noen. Det er jo det som er poenget: jeg vil ikke at noen skal se dette (eller tjene seg rike på det), men jeg vil ikke narres til å tro at slike ting ikke finnes. Men det er det som skjer. Jeg regner med at Facebook nå driver og tilpasser reklamen slik at jeg ikke får se noe særlig krigsreklame, og hvis jeg i tida framover passer på å like en masse juledilldall vil jeg snart glemme krigen og se en verden av lykke og kjøpeglede når jeg kikker ut av Facebook-vinduet.

  Dette er en viktig side ved den store nettkonspirasjonen: Facebook, Google, Yahoo osv. tilpasser virkeligheten slik at vi ikke ser all faenskapen, og det er derfor de som beveger verden er så interessert i dem. Med kontroll over dette + informasjon om alle med undergravende synspunkter kan myndighetene isolere oss og la oss holde på uten at vi når ut til massene. Samtidig kan de pøse ut propaganda til alle som ikke sitter med Linuxmaskiner og krypterte peer-to-peer-nettverk eller lukkede selvbildebekreftende Facebook-grupper.

  Jeg regner med at det som har skjedd her er at maktas nyttige idioter i de aktuelle gruppene har funnet ut at de ikke ønsker å høre det Pål har å si, og da er Facebook lett å få med på laget. Det er bygdedyret snarere enn overvåkningssamfunnet som har tatt initiativet, men den kjipe konsekvensen er den samme: avvikende ytringer begrenses og isoleres.

  Så hva kan vi gjøre? Fortsette å plage offentligheten og politisk korrekte moderatorer med ytringene våre, aldri skjule oss, publisere på Facebook og der vi får flest mulig lesere + bruke Tor, Disconnect Search og annen teknologi som ihvertfall til en viss grad saboterer Yahooglebook-overvåkninga.

  • Bra innlegg, «Erlend Lien». Enig.

   Vi har gått fra klassesamfunn til «trappetrinn-samfunn», med stadig tettere trappetrinn for hver liten gruppe mennesker.

   I tillegg krever «høflighetstyranniet» at vi nærmest ikke omtaler gruppers betenkelige fellesegenskaper, under påskudd av at det er «diskrrininering», «hatytringer», eller ihvertfall upassende (blokkeres i kommentarfelter uten reell appellmulighet eller tydelige, samfunnsbredt gjennomdiskuterte og aksepterte retningslinjer bak) .

   På den måten kommer det da ikke engang klart frem at de tidligere klassene er blitt til små grupper på hvert sitt korte trappetrinn. Felles grunnlag for solidaritet blir dermed nær umulig å finne, etablere terminologi omkring, eller appellere til.

   Fra ‘klassesamfunn’ til nær trinnløst ‘trinnsamfunn’, på 60 – 70 års tid. Nå i from av «boblesamfunnet». Alle belastninger renner derved lettere ned trappen fra topp til bunn, mellom de pyramidedannende trappevangene.

   Slik fjernes politiske tanker fra et helt samfunn. Og teknologiske former styrer, istedenfor tenking som alle deltar i.

   Fint for noen – farlig for alle. Menneskekulturen samlet – med mest belastning fra oss 10-20 % rikeste – vakler ustøtt oppå Naturen vi lever på.

   Grunnet trinnsamfunnets forblindelser vasser vi tankeløst omkring i vårt eget matfat og grønnsakbedene.

   I mat-drivhuset dreper vi matplantene og styrker ugras og ørkenfelter, mens røyk fra ovnen i drivhuset kveler oss langsomt. I mellomtiden har vi det koselig med pludring fra radio og tv. Dypere lesing har vi nesten ikke tid til mer, om det ikke er del av jobben vår, for i drivhusboblene er det alltid noe pusling som må gjøres.

   Og bakenfor synger ikke lenger skogene.

   Vi har gjort oss til en pussig art, som lever av vårt eget selvmord. Ser det meste ut til.

   Vi er i hardt vær, når våre beste håp er knyttet til sånt vi IKKE vet, om løsninger noen kanskje finner opp senere.

   Men det er likevel reelle håp, for ca. 7 % av alle mennesker som noengang har levd, lever nå (107 mlliarder, iflg. BBC, 2012: «There are currently seven billion people alive today and the Population Reference Bureau estimates that about 107 billion people have ever lived.» – jf. http://www.bbc.com/news/magazine-16870579 ). Vi 7 % kan til da sammen tenke 1/15 av av alle tanker mennesker noengang har tenkt, gjennom artens 150 – 200.000 år. Det er rundt 6.000 generasjoner.

   Mens bare i denne generasjonen nå, med 1/15 av alle mennesker noengang, er vi så mange som om mennesker bare hadde eksistert i 400 generasjoner, med stabil populasjon.

   Det betyr at vi nå er kraftig overrepresentert i vår felles mulighet til å tenke smarte tanker. Deri ligger våre håp. Ulempen er at det er håp til tanker som ikke er tenkt ferdig ennå.

   Det blir som å måtte tenke fort midt i et fall – av å ha saget for mye i (og brukt til fyringsved) den grenen som trehuset vi bor i er bygget på.

   – Kan du høre grenen knake? Kjenner du gyngingen? – Eller forventer du å lese på Facebook om det isteden – bare ikke strømmen går?

   • Kan fort bli sånn:

    Noen: -Shit, nå skjer det.
    Alle unisont: -Ke?
    Noen: -Verdens undergang.
    Alle unisont: -Å, i svarte … og nå er selvfølgelig nettet nede også, så jeg få’kke delt videoene engang!

    Bra innlegg fra dere begge, Lien og Ullern.

 16. Det viktige er, uansett, å ikke stoppe den frie samtalen. En for alle,alle for en.
  Troll forsvinne i kommentarfelter til gode artikler, men trives i løgn og tulleartikler. – Men fenomenet brukes for å sensurere alle.

  Kanskje burde man samle alle frie samtale-aviser/blogger på En hoved-adresse. Med en liten introduksjon av hver avis.
  Så kunne vi unngå vår «frie» presse.
  F.eks.» fripresse.no»

 17. En liten seier for IT-interesserte:

  2015 vil gå inn i historien som året vi kunne kvitte oss med Java i browseren. På tide. At alle verdens nettbanker skulle basere sin innloggingsløsning på en Java-applet, som by default har vært ansett som en severe security risk i alle år, er nokså elendige greier, og nå er den tiden endelig over. UID (Unrest In Discontent), Java.

  Og som om ikke dette var fett nok, har vi i 2015 også sluttet å bruke Flash annet enn på et lite antall nettsteder der man virkelig må ha det for å se en gitt video. På Youtube kan nesten alt nå sees ved å la browseren dekode og avspille videoen selv (HTML5-standard). Vi har nå i nesten 20 år sagt at Flash’ dager snart er talte, men endelig begynner det å likne en sannhet. Stay down, mofo.

  Hvem sier at verden ikke går fremover? God helg!

  • Teknologisk går verden fremover så det suser, men politisk og demokratisk er vi helt på amøbestadiet. Hvis en ape finner en hardere klubbe eller bein/stein har han rett til å knuse skallen på alle de andre. Det er der vi er enda, jfr Libya, Syria etc. Det blir ingen oppvask på planeten etter en villet feillesing av et FN–mandat om en flyforbudssone, og derfor sitter ikke Stoltenberg i en celle i Haag, men som generalsekretær i Brüssel.

    • Det kan du ikke mene.

     Breivik er en ekte soloterrorist, og jeg har forklart hvorfor, uten at en eneste av dere kom med innvendinger.

     • Hverken jeg eller andre kan respondere på alle kommentarer man er uenig i til en hver tid, hvis man i det hele tatt får med seg absolutt alt som postes.

      Jeg føler meg ikke overbevist om at Breivik var alene, hverken i planleggingen eller gjennomføringen av terroren 22.07.2011.

      At du for en gangs skyld insisterer på at den offisielle versjonen av noe som helst er korrekt, er nok verdt et aldri så lite kryss i taket, og det samme kunne vi sikkert sagt om meg i et slikt tilfelle, men jeg gjør ikke noe unntak for Breivik-saken.

      Alt var en farse, fra beredskap, respons og etterforskning, via en skandaløs rettssak uten belysning av tidligere oppsiktsvekkende vitneutsagn bl.a., og til kommisjonens mandat, arbeid og rapport.

     • «Dere»? Jeg snakker for øyeblikket bare for meg selv, og det virker som de aller fleste, uavhengig av både fotformsko og ideologisk tilhørighet er enig med deg og ikke meg når det gjelder Breivik. Mindre overbeviste finnes jo, men de er ikke typiske for noen større, samlet gruppe, og slett ikke venstresiden, hvis det er det du mener med «dere».

      Jeg tror også heldigvis mye av den såkalte venstresiden ville betakket seg grundig for å skulle representeres av meg, noe venstresiden og jeg i så fall ville vært enige om. Det er jo noe. Og hvis de ikke gjorde det, måtte det vært på grunn av manglende kunnskap. Der må venstresiden og jeg ta skylddeling, for selv om jeg ikke er skapt til å passe som hånd i hanske i noen sosialistisk bevegelse uansett, ville jeg nok i hvert fall ansett den som noe nærmere meg selv dersom den ikke vært helt på trynet i dag.

     • Här var det ju fint serverat till en intressant diskussion. 😉

      Det finns mycket trovärdiga vittnesbörd om två skyttar på Utöya. Jag vet inte om den eller de som mot alla odds – och mot fiendens planer – överlevde efter att ha sett den andra skytten har förmåtts ta tillbaka sina vittnesmål nu. Och polisen har självklart «konkluderat» att det bara var en. Fallet löst, låt oss se fram mot nästa löneförhandlig.

      http://www.dagbladet.no/2011/09/02/nyheter/innenriks/terror/anders_behring_breivik/utoya/17942302/

      Jag tycker det är helt uppenbart att det är någon som har lurat i den isolerade, emotionellt störda dataspelsentusiasten vars namn må vara onämnt att han är med i en ridderlig organisation som ska rädda Europa. Inte en sympatisör till en dylik organisation, tvärtom.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.