EU belønner Tyrkia, truer Hellas og opphever Schengen «midlertidig»

0

Det går hardt for seg hos fredsprisvinner EU for tida. Flyktningekrisa har satt hele byggverket under et sånt press at det ikke bare knaker i sammenføyningene, men stadig står i fare for å bryte sammen. I følge Financial Times truer EU-kommisjonen Hellas med suspensjon fra Schengen for ikke å ha sørget for å hindre flyktningestrømmen mot Makedonia og Montenegro.

Dette kommer umiddelbart etter at EU har gitt etter for Tyrkias utpresningspolitikk og avtalt å gi landet 3 millarder euro, visafrie innreiser til EU og nye forhandlinger om medlemskap. Hvis det er noen som står bak massemigrasjonen mot Europa i 2015, så må det eventuelt være Tyrkia, og i hvert fall ikke Hellas. Og EU beviser seg som Absurdistan ved å belønne skurken og straffe offeret.

Og så kommer lekkasjen av et hemmelig dokument som går inn for at EU suspenderer Schengen «midlertidig» i to år.

Dette er ikke noe annet enn en innrømmelse til virkeligheten. Medlemsland etter medlemsland har allerede suspendert Schengen og innført grensekontroll. Som jeg skrev i september 2015: Schengen-reglene faller som dominobrikker:

Fredsprisvinner EU skulle skape forbrødring og hindre krig gjennom å bygge ned landegrensene. … Men når hundretusener av flyktninger rømmer fra de krigene EU deltar i og håper på et bedre liv i Europa, men ender i nedverdigende midlertidige leire, rakner både EU-solidariteten og festtalene. Det er ikke noe vakkert syn.
Dette skrev jeg i august, og hvis det ikke hadde vært så opplagt at akkurat dette ville skje, ville jeg kanskje ha kalt det «profetiske ord». Men det skulle dessverre ingen spåmannsevner til å se at det som skjer nå, måtte skje.

Presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, holdt en tale i EU-parlamentet 25. november 2015 der han advarte om at dersom Schengen-systemet faller, så faller også euroen. Det er EU-Observer som melder dette.

Og sjefen for eurosonen, nederlenderen Jeroen Dijsselbloem, foreslår å opprette et mini-Schengen. Den europeiske unionen sprekker altså i alle bauger og kanter. Prosjektet lar seg neppe redde med demokratiske midler.

 

 

Forrige artikkelUkraina vil hjelpe Tyrkia med skattepenger fra EU
Neste artikkelDanskene sa NEI
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).