Vil Tyrkia stenge Bosporos for Russland?

0

I følge Montreux-konvensjonen av 1936 er det Tyrkia som kontrollerer Bosporos og Dardanellene, altså stredene som forbinder Svartehavet med Middelhavet. Men samtidig er Tyrkia forpliktet til å la både handelsskip og militære fartøyer passere. Den russiske Svatehavsflåten, som har hovedkvarter i Sevastopol på Krim, kan altså passere stredene, men Tyrkia har potensielt muligheten til å nekte dem passasje. For Russland ville det bety at landet blir sperret ute fra Middelhavet og at sjøveien til Syria måtte gå fra Murmansk via Gibraltar.

Tyrkias nedskyting av det russiske Sukhoi-24-bombeflyet og Russlands straffetiltak har plutselig gjort dette til et aktuelt tema igjen. Russiske Sputniknews har en artikkel 26.11.2015 under tittelen Turkey Has No Legal, Economic Basis to Close Bosphorus for Russian Ships der nettavisa går gjennom de ulike klausulene i Montreux-konvensjonen og understreker at Tyrkia bare kan blokkere stredet i tilfelle krig.

Foreløpig har ingen av de involverte maktene uttalt seg offisielt om dette, men det er klart at kontrollen over stredene er et kort sultan Recep Erdoğan i verste fall kan komme til å spille mot Russland. Erdoğan lyktes med sin utpresning av EU og har sikret Tyrkia både EU-milliarder, visafri innreise til EU og nye medlemskapsforhandlinger. Samtidig bevarer han muligheten til når som helst å sende hundretusener av flyktninger til Europa, hvis han skulle være misfornøyd med EU. Han har altså erfaring med at utpresning nytter og kan gi gode resultater.

Hvorfor så ikke bruke utpresning mot Russland? Hvorfor ikke spille Bosporus-kortet? Et argument i mot er naturligvis at Russland ville se dette som en casus belli, en sak som utløser krig. Og da vil Tyrkia naturligvis påberope seg NATO-paktens artikkel 5, og så fall ville NATO være i krig med Russland. Dette er hard poker, od det vet alle parter. Problemet er at sultan Erdoğan er en mann (med et system) som kunne tenkes å spille denne typen poker.

Nedskytinga av Su-24 har allerede satt gassimporten fra Russland i fare, noe som vil skade begge parter, men som ville være verst for Tyrkia. I så fall har landet bare en eksportør å falle tilbake på, nemlig, Russlands allierte Iran. Dette kan neppe kalles en klok strategi.

Den illegale importen av olje fra IS-kontrollerte områder i Irak og Syria er i ferd med å bli stengt av russisk bombing, så da vil også den krana være stengt.

Men vil Barack Obama godta et slikt spill fra Tyrkias side? Obama beordret 27.11.2015 Tyrkia til å stenge grensa mot Syria for IS, men Erdoğan er en løs kanon på dekk. Han har ambisjoner om å gjenskape Det osmanske riket. Det er ikke gitt at han følger enhver ordre fra Det hvite hus. Og hvem er det egentlig som er øverstkommanderende i USA?

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.