Tyrkia driver vellykket utpresning mot EU

19

Med det store antallet syriske flyktninger i Tyrkia, kan landet drive utpresning mot EU. Og den sjansen har ikke president Recep Erdoğan latt gå fra seg. Han har gitt EU klar beskjed om at dersom ikke Tyrkia får sine krav innfridd, vil flyktningestrømmen til Europa øke dramatisk. Den tyrkiske avisa Today’s Zaman skriver:

In an interview with CNN International on Thursday, President Recep Tayyip Erdoğan implicitly threatened to increase the migrant flow to the EU while complaining about inadequate cooperation from the bloc as it plans to hold a summit with Turkey to discuss ways to stem the migrant flow.

«What would happen if the 2.2 million Syrian refugees currently in Turkey all march to Europe?» Erdoğan said, criticizing the EU for closing its borders while his country is struggling to cope with the presence of a large number of migrants.

Dette likner jo veldig mye på en mafiaboss som besøker en næringsdrivende og sier: Fin liten forretning du har her. Synd hvis det skulle skje noe med den.

Og Erdoğan har tydeligvis lykkes med sin utpresning. På et møte mellom lederne for EU og Tyrkia ble partene enige om at Tyrkia skal få gjenytelser for å begrense flyktningestrømmen til Europa.

Gjenytelsene består i en umiddelbar utbetaling på 3 milliarder euro, gjenopptakelse av medlemskapsforhandlingene og visafrie reiser for tyrkere til EU.

Siden Erdoğan er en tvers gjennom upålitelig og korrupt politiker vil han ha alle muligheter til å misbruke denne avtalen akkurat som han ønsker. Det er liten grunn til å tro at EU vil kunne kontrollere bruken av milliardene. Og det er grunn til å anta at produksjonen av falske tyrkiske pass nå vil gå på høygir. At EU ønsker å ha som medlem et land som er på kanten av å bli et islamistisk militærdiktatur, sier litt om hvor lav fredsprisvinner EU har sunket.

Skulle sultan Erdoğan være misfornøyd med tempoet i medlemskapsforhandlingene eller EUs holdning til hans militære eventyr, er det ikke noe som hindrer ham i å sende av gårde noen hundretusen flyktninger.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


19 KOMMENTARER

 1. Hvem er det som tror at Erdogan vil bli sittende med tusenvis av terrorister som rømmer Syria etter russisk bombing? Hvem er det som tror at Erdogan vil bli sittende med tusenvis av folk fra Afghanistan, Irak og afrikanske land som flokker mot Tyrkia som transittland til Europa? Hvem er det som tror at Erdogan vil slutte å la kriminelle menneskesmuglerere operere i Tyrkia? Hvem er det som tror at handel med falske pass vil bli slutt på i Tyrkia? Erdogan har lempet på visumplikt for folk fra en del afrikanske land og han har sunket prisen på flybilletter til Tykia. Erdogan vet at Europa er avhengig av samarbeid med Tyrkia i kampen mot Assad. Det er som kjent gjennom Tyrkia terrorister, våpen, olje smugling foregår.’Flyktningeleire’ i Tyrkia ble reist før ‘revolusjonen’ i Syria i 2011. Hvem skulle disse huse? Nettopp- terrorister og familiene deres. Da kommer milliarder fra EU godt med for Erdogan. Terrorister er lønnsarbeidere…

  • «’Flyktningeleire’ i Tyrkia ble reist før ‘revolusjonen’ i Syria i 2011. Hvem skulle disse huse? Nettopp- terrorister og familiene deres. Da kommer milliarder fra EU godt med for Erdogan. Terrorister er lønnsarbeidere…»

   Det er visstnok godt betalt arbeide med gode muligheter for individuelle bonuser og mye moro i arbeidstiden, så det hjelper vel fint lite om vi sender LOs Sommerpatrulje ned for å sjekk lønns- og arbeidsvilkår heller, tenker jeg. Den ottomane Erdoğan lar seg nok ikke overliste så enkelt.

 2. Det lukter mer og mer svidd av dette. Særlig ettersom det nå er blitt dokumentert tydeligere og tydeligere at Tyrkias venner i Syria, de såkalte «moderate» jihadistene, i samarbeid med ISIS-jihadistene, er de som har skapt den store flyktningebølgen. Det store antallet flyktninger består også sannsynligvis av syrere som vil komme unna jihadistene.

 3. «Tyrkia driver vellykket utpresning mot EU»

  «Vellykket» utpressing blir vel et temmelig tvilsomt uttrykk her.

  Reuters-meldingen har en god del modifiserende forbehold: «Our main goal is to stem the flow of migrants to Europe,» [summit chairman] Tusk said. «The EU is committed to provide an initial 3 billion euro of additional resources» (…) «The need for and nature of this funding will be reviewed in the light of the developing situation.». «Now the money (…) will paid out bit by bit, giving a possibility of a total more or less than 3 billion.» [uth. her]. » [M]any Turks could also benefit from visa-free travel to Europe’s Schengen zone within a year if Turkey meets conditions» [uth. her]. – Det siste er et svært stort «HVIS…».

  Med denne utpressingen – som det var, bare ikke helt «vellykket» – er EU klar over at Erdogan/Tyrkia igjen er «EUropas syke mann». Som for 100 år siden. Den gang førte «sykdommen» til at det Ottomanske riket falt. – Nå står det «ny-ottomanske riket» til Erdogan også for fall – ihvertfall som pålitelig internasjonal partner, etter Recep sin ville framferd – både mot Russland og EU.

  EUs ledere er nok tildels dumme, men neppe dumme, at de åpner kontoene og grensene fullt for ormebolet Tyrkia. EU har selv nok av vansker å vise til for å unnlate det – for ikke å nevne Tyrkias.

  EU bruker utsettelsestaktikker til å styre Tyrkia/Erdogans urealistiske – og, javisst, utpressende – iver. Det er trolig utsettelser på vei til et tydeligere nei. – Alle merker og ingen liker utpressing.

  «I am grateful to all European leaders for this new beginning,» sa PM Davutglo etter møtet. Her har Davutglo mistolket sangvinsk. Dette er nok heller en «new beginning» fra EU i å bygge tryggere gjerder mot Tyrkia.

  «Summit chairman [EU’s] Tusk stressed that the meeting was primarily about migration rather than improving Turkish ties, which have been strained in recent years» (ibid.).

   • Takk for lenker.

    Likte spesielt godt dette: «Die Nato-Strategen haben gemeinsam mit den Geheimdiensten Merkel das Heft aus der Hand genommen. Sie wollen die Einbindung der Türkei in die EU, obwohl die Türkei als islamistische Theokratie zur EU passen würde wie die Mitgliedschaft Saudi-Arabiens im Internationalen FKK-Verband.» («Tyrkia … i EU ville være som medlemskap for Saudi-Arabia i det internasjonale nudistforbundet.»…) 🙂 .

    Det ser ut til å støtte påstanden om at EU neppe «åpner kontoene og grensene fullt for ormebolet Tyrkia».
    (Trass i at: «Kritik an der Politik der Türkei wurde in keiner Hinsicht geäußert.»)

    Dette er selv om USA-NATO best mulig spiller både Ukraina og Tyrkia (og andre, når anledningen byr seg) ut mot Russland. Mens Tyrkia/Erdogan nærmest spiller alle ut mot alle.

    Vi får bare håpe at EU-landene har informerte nok lederhoder til å se sine egeninteresser, og motstå manipulasjonene fra både trad. venner og trad. halv-motstandere/halv-allierte. Europeiske land har siste par år (fra Maidan) opptrådt skummelt veikt som USA-NATO vasaller – men en del selvstendighet glimter stadig til. Antallet lag i intrigene øker tilsynelatende stadig. Vi får se.

    Bakenfor ligger selvfølgelig et «vinn eller forsvinn» fra særlig USA, som trenger sin verdensdominans for å holde på sin egen sammenheng, både økonomisk og sosialt. Men heller ikke USAs rolle er spesielt enhetlig i intrigene – motstridende fraksjoner påvirker landets aksjoner.

    (Selvmotsigelsene blomstrer over hele verden i presset fra evig vekstkrav mot endelig planet, og det grensemøtet er en HELT NY tilstand for menneskestammen. Kollektivt sett famler vi vilt – og farlig. Som blindebukk blant landminer…)

    Tyrkia spiller konvensjonelt rollen som både bro, buffer og «mellomtilstand» mellom øst og vest. Vi kan her f.eks. minnes at Cuba-krisen i 1962 ble løst ved at USA trakk rakett-batterier fra nettopp Tyrkia – og med det overtalte Sovjet til å trekke Cuba-rakettene.

 4. EU drar forhandlingskortet om medlemskap for Tyrkia, kun i den hensikt å holde Erdogan på kroken, De fleste tyrkere jeg har snakket med i Tyrkia om dette tror at de aldri kommer til å bli medlemmer i EU. Det er flere grunner til det, sier de. Det ene er at Tyrkias nesten 80 mill innbyggere gjør at landet vil få en for Frankrike og Tyskland ubehagelig stor andel i europarådet som gir en altfor stor innflytelse i forhold til dem. Det andre er menneskerettighetene, pressefriheten og mangel på ytringsfrihet som må på plass. Og så er det spørsmålet om Kypros som må løses. Alt dette vil veie tungt i eventuelle forhandlinger om EU-medlemskap. Dette vil bli så vanskelig at den jevne tyrker ikke tror på medlemskap i EU.

 5. EU er ingen samlet politisk enhet som kan vise nødvendig handlekraft og stille entydige krav, motsatt Erdogan og Tyrkia. EU er splittet og dermed en svak forhandlingsmotpart. Og i tillegg med et delvis humanitært selvbilde som er lett å utnytte, både for Tyrkia – og andre land. Afghanistan, Somalia m.fl er mellom de som forlanger bistand som gjenytelse for å få returnert sine egne statsborgere. Strømmen av asylsøkere denne høsten har hatt nesten absurde dimensjoner, og vi vet lite om fremtiden. Det som er sikkert er at «etterspørselen» etter et bedre liv fra mange titalls millioner mennesker som lever i krigstilstand, undertrykking og ussel fattigdom fortsatt vil være der, dessverre. Og verken den politiske, økonomiske eller demografiske utviklingen i Midt-Østen, deler av Afrika og Vest-Asia er særlig lystelige. Egypt er f.eks en kandidat til å gå inn i rekken av fallerte statsdannelser. Og nasjonene Syria og Irak vil neppe noen gang reise seg fra ruinene. De vil gå inn i historiens glemmebok, slik det landet vi en gang kjente som Jugoslavia har gjort. Verden har endret seg radikalt de siste årene, og noen av konsekvensene har vi nå fått innom døra i form av en omfattende migrasjon. Denne krisen, for det er slik folk flest oppfatter situasjonen, kan føre til en pulverisering av de siste rester av nasjonal selvråderett, eller den kan gi nasjonalstaten en renessanse.

 6. Jeg finner ikke ord som er dekkende for å beskrive denne kriminelle tomsingen som har klart å manipulere tyrkiske velgere til å stemme på seg.

  Hadde det vært noe tak i kanzleren hadde hun bedt Nato sparke Tyrkia ut, eller så hadde Tyskland gått ut, vær så god velg selv Obama, og samtig beklaget gærningens oppførsel ovenfor Russland.

  Men det tør ikke kanzleren, derimot tør hun valse over et lite land som Hellas, og be folk spise mindre og drikke mer vann, det metter i store mengder. Frekk som flatlusa!

  Erdogan er ikke bare en kriminell folkefiende, han er også en drapsmann som har drept en russisk borger. Jeg håper russerne og Putin straffer denne sinnssyke «statslederen» på adekvat måte.

 7. […] I et desperat forsøk på å hindre en ny flyktningebølge på linje med den i 2015 har EU lovt Tyrk… Men Tyrkia har ikke gitt noen som helst garantier for at det vil føre til færre flyktninger. Sansynligvis vil Ankara fortsetter å kreve nye milliarder fra EU. Fra Aten må det oppleves som absurd at mens det er Tyrkia som er en av de hovedansvarlige for flyktningebølgen, så får landet rikelig belønning, mens det er Hellas som må ta byrdene og trues med straff. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.