Farlig spill fra Erdoğan – Tyrkia skjøt ned russisk fly

0

Et russisk kampfly av typen Su-24 ble skutt ned av tyrkiske styrker, og etter alt å dømme skjedde dette over syrisk territorium. I følge meldingene hadde flygerne klart å skyte seg ut, men de likevel skal være drept. Dette har skapt en uhyre alvorlig situasjon, som i verste fall kan utløse krig mellom Russland og Tyrkia, det vil si NATO. Angrepet er en åpenbar provokasjon fra president Erdoğan, og det er ikke sikkert han har ryggdekning for dette. Erdoğan har vært og er en hovedsponsor for IS/Da’esh, som neppe hadde holdt ut lenge uten å kunne selge olje via Tyrkia og få våpen og utstyr derfra. Men vil han få støtte fra NATO? Den tyrkiske presidenten har enorme ambisjoner om å dominere regionen, og mer enn det, men kanskje har han gått ett skritt for langt denne gangen?

tyrkia russisk fly

Marionettmester for IS/Da’esh

FNs sikkerhetsråd ga enstemmig 20.11.2015 enstemmig støtte til krigen mot IS/Da’esh og andre terrorister i Syria og Irak. Dette betyr at Russland har enstemmig godkjenning fra FN – med USAs stemme – for å bombe IS, al-Nusra og andre terrorister i Syria. Dette må ha vært et alvorlig tilbakeslag for Recep Erdoğan. Han har vært marionettmester for Den islamske staten, og den tyrkiske etterretninga har drevet regulær transport av våpen og utstyr til terroristene. Det er også åpenbart at den illegale oljetransporten fra IS-kontrollerte områder, som gir terroristene størsteparten av deres inntekter, ikke hadde kunne pågå i et slikt omfang uten betydelig assistanse fra Tyrkia.

Som jeg skrev i mai 2015:

I følge vitneavhør av offiserer i tyrkisk rett har landets etterretningstjeneste deltatt aktivt i transporten av våpen til jihadistene i Syria. Det er Reuters som skriver dette.

Vitnemålene undergraver Tyrkias offisielle dementier og bekrefter at landet har bidratt til å styrke framveksten av Den islamske staten og deres sjølerklærte kalifat i Syria og Irak. Reuters har sett utskrifter av vitneavhørene som beskriver hvordan våpen, våpendeler og ammunisjon er blitt lastet på lastebiler og kjørt over grensa til Syria for å bli levert til jihadistene.

En av lastebilsjåførene, Murat Kislakci, sa at han hadde lastet våpen fra et utenlandsk fly på Ankara flyplass 19. januar, og at han hadde tatt imot liknende sendinger tidligere.

Det amerikanske nettstedet Center for Security Policy bekrefter dette og viser til den tyrkiske aktoren Ali Doğan som i retten har sagt at den tyrkiske etterretningstjenesten MIT har sendt mer enn 2000 lastebillass med våpen og utstyr over grensa fra Tyrkia til Den islamske staten i Syria.

Den tyrkiske nettavisa Today’s Zaman refererer til Aziz Takç fra den tyrkiske påtalemyndigheten som også har lagt fram vitneutsagn om lastebiler «breddfulle av våpen» som er blitt sendt til jihadistene. Denne hemmelige våpentransporten ble godkjent av daværende forsvarsminister Ahmet Davutoğlu i 2014.

En av de viktigste inntektskildene til Den islamske staten eller Daesh er illegal eksport av olje fra de områdene de har erobret. Inntektene fra denne oljeekporten er helt avgjørende for at IS skal kunne opprettholde krigføringa.

Den gravende journalisten Nafeez Ahmed skriver at USA og Tyrkia bidrar til å dekke over denne illegale eksporten. I nettavisa Middle East Eye skriver han:

Key allies in the US and UK led war on Islamic State (IS) are covertly financing the terrorist movement according to senior political sources in the region. US and British oil companies are heavily invested in the murky geopolitical triangle sustaining IS’ black market oil sales.

The Kurdish Regional Government (KRG) in Iraq and Turkish military intelligence have supported secret IS oil smuggling operations and supplied arms to the terror group, according to Kurdish, Iraqi and Turkish officials.

Vi snakker her om en kjempemessig operasjon, og ditto inntekter. IS har kontrollert 60% av Syrias olje og har vært i stand til å produsere 45.000 fat om dagen. Dette har gitt inntekter på 3 millioner dollar i cash. Som ABC Nyheter skrev allerede i september 2014 er det flere EU-land som har kjøpt olje av IS, og som dermed har vært med på å finansiere den terroren vi har sett i Beirut, Paris og andre steder, og ikke minst i Syria.

Sultan Erdoğan

Den tyrkiske presidenten har enorme ambisjoner. Financial Times skrev 2. juli 2014 at:

He has set out overarching goals: to make Turkey into one of the world’s biggest economies; to raise “a more religious generation”; and to become a regional and world leader.

Erdoğan ser seg tydeligvis i rollen som en moderne versjon av sultan Osman 1, som skapte det osmanske imperiet, som på sitt største kontrollerte hele Balkan, Egypt, Syria, Palestina, Libya og det meste av den arabiske halvøya. (1)

For å få til dette fører han krig mot kurderne i og utenfor Tyrkia og bruker tydeligvis terrorister i Syria og Irak for å rydde veien for et tyrkisk storrike. Overfor et svakt EU har han brukt flyktningekrisa som brekkstang for å oppnå både politiske og økonomiske fordeler. Innad i Tyrkia styrer han landet mer og mer i retning av et diktatur.

Det amerikanske tidsskriftet Foreign Policy, som står den amerikanske administrasjonen nær, gikk i september 2015 så langt som til å kalle det Erdogan’s Deadly Ambitions.

Turkey, a vital NATO ally, is teetering on the brink of civil war. Dormant for more than two years thanks to a 2013 ceasefire, the state’s four-decade-old conflict with the Kurdish Worker’s Party (PKK) is again raging. The peace process that once generated such high hopes lies in tatters. Since late July, close to 1,500 people have been killed.

Here’s another news flash: The person most responsible for the resurgent violence is Turkey’s president, Recep Tayyip Erdogan. This is a political war if ever there was one, ginned up by Erdogan to salvage his political fortunes and advance his despotic agenda.

Erdoğan har også ambisjoner om å få innflytelse over de tyrkisktalende folkene i Kaukasus og Sentral-Asia, noe som også bringer ham på direkte kollisjonskurs med Russland.

Denne mannen er det som nå har brakt NATO faretruende nær en krig med Russland. Vi må stille krav til den norske regjeringa om at den ikke blir med på denne galskapen.

PS:

(1) Jeg har fått en bemerkning om at Erdoğan nok Helst vil bli sammenlikna med Suleyman den store, og må gi leseren rett i det.

Forrige artikkelTyskland: Det jødiske sentralrådet krever begrensning i immigrasjonen
Neste artikkelTyrkias versjon og NATO
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).