Russland knuser finanskilden til IS

0

Russland har offentliggjort bilder av den enorme lastebilkonvoien som fører illegal syrisk olje fra de IS-kontrollerte områdene til de illegale markedene på grensa til Tyrkia. Denne trafikken er den viktigste finansieringskilden til IS, til og med større enn tilskuddene fra oljediktaturene og «enkelte medlemmer av G20», som Vladimir Putin formulerte det.

Se på denne lastebilkonvoien:

is oljetransport

Se videoen her.

Etter mer enn ett års angivelig bombing av Den islamske staten har ikke USA lykkes med verken å se denne trafikken eller å ramme den. De som tror på dette må be om å få hodet sitt undersøkt. USA har verdens mest avanserte satellittovervåkingssystem. Det er i stand til å skille en colaflaske fra en ølflaske på bilder fra rommet. Og så skulle de ikke ha oppdaget denne transporten?

Financial Times har til og med en fin grafikk som viser knutepunktene både i oljetransporten og de illegale markedene.

is syria oljetransport

Les også FTs artikkel: Isis Inc: how oil fuels the jihadi terrorists.

Og dette skulle liksom være ukjent for NATO og USA, som liksom har ført en krig mot IS i godt over ett år?

Som jeg har skrevet tidligere:

Den gravende journalisten Nafeez Ahmed skriver at USA og Tyrkia bidrar til å dekke over denne illegale eksporten. I nettavisa Middle East Eye skriver han:

Key allies in the US and UK led war on Islamic State (IS) are covertly financing the terrorist movement according to senior political sources in the region. US and British oil companies are heavily invested in the murky geopolitical triangle sustaining IS’ black market oil sales.

The Kurdish Regional Government (KRG) in Iraq and Turkish military intelligence have supported secret IS oil smuggling operations and supplied arms to the terror group, according to Kurdish, Iraqi and Turkish officials.

Vi snakker her om en kjempemessig operasjon, og ditto inntekter:

One of IS’ most significant sources of revenue is oil smuggling. The Islamic State controls approximately 60% of Syria’s oil, and seven major oil-producing assets in Iraq.

Using a carefully cultivated network of intermediaries and «middlemen» in the Kurdish region of Iraq, as well as in Turkey, IS has been able to produce a phenomenal 45,000 barrels of oil a day, raking in as much as $3 million a day in cash by selling the oil at well below market prices.

Nafeez Ahmed legger fram en omfattende dokumentasjon av sine påstander, og han peker også på hvordan både tyrkiske, britiske og amerikanske myndigheter viser en kronisk uvilje til å kommentere den dokumentasjonen som legges fram.

USA og Vesten har ikke bare sett en annen vei når IS stjeler syrisk olje og omsetter den ulovlig på verdensmarkedet for å få penger til krig og terror. USA har med viten og vilje latt denne trafikken pågå. Og vestllige oljeselskaper deltar aktivt i denne trafikken. Det at Russland nå dokumenterer trafikken og bomber denne «oljeledninga på hjul» avslører hvor falsk den vestlige retorikken er. At norske medier ikke tar fatt i dette, kommer jo bare av at de er totalt i lomma på Washington.

Tillegg: Flere EU-land kjøper olje av IS

Denne bloggen er fullstendig uavhengig. Den har ingen sponsorer og ingen annonseinntekter. Hvis du ønsker å støtte den med små eller store gaver, kan du enten bruke PayPal eller betale inn til konto 9001.14.69441. For tida brukes alt som kommer av gaver til markedsføring for å få flere lesere.

Forrige artikkelTerrorbombe i Nigeria – over 30 drept
Neste artikkelEr dere bevisstløse, Dagsnytt 18?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).