Største studentopprør siden apartheids fall

0

I løpet av et tidagers studentopprør klarte studentene i Sør-Afrika i oktober 2015 å tvinge ANC-regjeringa til å trekke forslaget om å øke studieavgiftene med inntil 11%. Dette skriver Red Flag.

Beginning 14 October with a demonstration at Wits University in Johannesburg, students across the country rose up against the proposed hikes, which would have forced tens of thousands of students out of the system, joining the millions who are already locked out because of the cost and difficulty of sustaining themselves during their degrees.

This was the biggest uprising of students since the fall of apartheid. From the elite universities such as Wits, Rhodes University in the Eastern Cape and the University of Cape Town (UCT), to the “historically Black universities” and polytechnics such as the University of Western Cape, the Cape Polytechnic University of Technology and Nelson Mandela’s alma mater, the University of Fort Hare, students took action. They rallied together using the hashtag #FeesMustFall to coordinate, communicate and publicise their cause.

Studentopprøret er også omtalt i The Guardian, som sier at det er det største enkeltstående studentopprøret siden Soweto i 1976.

Så seint som 21.10.2015 brukte opprørspolitiet i Cape Town tåregass mot studentene. Få dager etter var kampen vunnet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEU: Immigrasjonskaoset fortsetter
Neste artikkelTenketank i USA er sjokkert over Russlands militære kapasitet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).