Tenketank i USA er sjokkert over Russlands militære kapasitet

9

Den amerikanske tenketanken Brookings Institution er en av Washingtons eldste tenketanker, og rangeres som den mektigste av dem. Blant de største sponsorene finner vi Bill & Melinda Gates Foundation og JPMorgan Chase og oljediktaturet Qatar. Og av en eller annen grunn også kongeriket Norge. Brookings ligger tett på den virkelige makta i USA.

I en artikkel under tittelen Russia’s military is proving Western punditry wrong (23.10.2015) tar Brookings for seg erfaringene med Russlands militærkampanje i Syria, og gir uttrykk for at USAs militære eksperter er både sjokkerte, overrasket og imponerte over det de ser.

Many analysts have called Russia militarily weak, with some pointing specifically to its shortcomings in air and naval forces in Syria. But based on Russia’s battlefield performance so far, this assessment seems off: To the contrary, Russia has shown that it has the capability and capacity (not to mention willingness) to employ its conventional forces to achieve limited political objectives.

The Russians are flying a significant number of sorties with recognizable successes. Current estimates range from 48 to 96 daily. This is a lot—as a recent New York Times article put into perspective:

«Russia’s fighter jets are, for now at least, conducting nearly as many strikes in a typical day against rebel troops opposing the government of President Bashar al-Assad as the American-led coalition targeting the Islamic State has been carrying out each month this year (emphasis added).”

Russlands marine er omtalt av amerikanske eksperter som «more rust than ready», men også her slår Brookings an helt andre toner. Særlig det at Russland marine i Kaspihavet kunne fyre av kryssermissiler som traff mål i Syria 900 kilometer borte, har satt et støkk i tenketanken. Disse strategiske våpnene ble avfyrt fra ganske små marinefartøyer, og det har også gjort inntrykk på tenketanken.

This was, therefore, a major revelation. It sent the West a strong message, even prompting one commentator to suggest that the Russian Caspian Sea fleet is a game-changer. With small, inexpensive, technologically simple, and easily-produced ships, the Russian navy is displaying a unique capability and is highlighting the results of its naval modernization efforts, much of which are unknown.

NATOs militære leder, general Philip M. Breedlove, har også blitt overrasket/sjokkert (stryk det som ikke passer). I et foredrag i Tyskland sa han i følge Washington Post:

As we see the very capable air defense [systems] beginning to show up in Syria, we’re a little worried about another A2/AD bubble being created in the eastern Mediterranean,” said Breedlove to an audience at the German Marshall Fund Monday.

Thierry Meissan i Voltairnet skriver at Pentagon nå er delt mellom dem som prøver å bagatellisere Russlands militære styrke og dem som mener at USA nå har tapt sin overlegenhet innen konvensjonell krigføring.

Russland ser ut til å kunne knekke de jihadistiske styrkene som med vestlig støtte har gjort sitt ytterste for å ødelegge Syria. Dette er allerede i ferd med å endre den strategiske balansen i hele regionen. Men Russland har naturligvis også sett sitt snitt til å tjene sine egne interesser, og blant dem er det tydeligvis å sende et signal til Washington om at en evntuell krig mot Russland ikke ville være noen spasertur i parken.

Blant krigskåte neocons i USA finnes det en forestilling om at USA kan vinne en krig mot Russland, eventuelt også en kjernefysisk krig. Og de gjør alt de kan for å fremme en provoserende og aggressiv utenrikspolitikk. Dette er ytterst farlig, så hvis Russlands maktdemontrasjon i Syria kan bringe noe mer edruelighet inn i Washington, ville det være gunstig. Dessuten understreker dette at verden ikke lenger er dominert av en «uunnværlig supermakt».

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Takk for en befriende reportasje fra den virkelighet som omgir oss og som Norge er en del av i en tid da norske medier i fellesskap opptrer som en middels norsk lokalavis.

  Personlig mener jeg at de amerikanske erkjennelsene du beskriver er et viktigere mål for Putin enn å «vinne» krigen i Syria. Putin hevder i sine taler at den militante wahabismen og takfirideologien kan ikke beseires militært. Den kan kun overvinnes gjennom religiøs og ideologisk kamp innen den muslimske verden selv.

  Det er grunnleggende i Putins tenkning at fred er en konsekvens av krefter i balanse. («The Master of Yoga») Balanse forutsetter en multipolar verden bestående av ulike krefter som tvinges til å sette seg ned og arbeide seg frem til regler for samspill og konkurranse. Dette er Putins ultimate mål slik det går frem av hans tale på Valdaikonferansen i 2014. Slik sett tyder det du beskriver på at Putin allerede har nådd sitt viktigste mål og fått innfridd sitt primære ønske: Respekt for Russland. Og det med uhyre begrensede midler. Krigen i Syria skal iflg. russiske kilder ikke koste mer enn at det får plass innen Russlands militære øvelsesbudsjett.

 2. Det er ikke bare i USA de er sjokkerte. Mange andre i vesten har sett alt for mye på Hollywood filmer og tror at USA er så teknologisk overlegen at de enkelt kan vinne kriger mot Russland eller Kina. RAND Corporation gir ut rapporter som er interessant å lese mht. til militær teknologi. Skal man tro RAND Corporation ligger både Russland og Kina mange år foran USA når det gjelder missilsystemer. Men RAND rapportene sier i liten grad om Russlands kapasitet på sjøen, under sjøen og ikke minst evne til elektronisk krigføring. Evnen til elektronisk krigføring har de muligens merket da Russland satte ut av spill en amerikansk krysser i Svartehavet i fjor sommer.

 3. Nå er det jo slik at amerikanerne og vestlige land generelt ikke har møtt en javnbyrdig motstander siden den 2. Verdenskrig, så at man sjokkeres av russernes militære kapasiteter nå er kanskje ikke rart når man i årtier bare har møtt teknologisk og logistisk langt underlegne motstandere. En annen ting er at russernes innsats i Afghanistan og tildels Georgia ikke imponerte, så deres militære pengebruk og fokus på et mer profesjonelt forsvar ser ut til å ha hatt en magisk virkning.

  Noe av det mest geniale synes jeg er å plassere små marinefartøyer med krysserraketter i det Kaspiske hav. Her kan hele Midtøsten nås og fartøyene er utenfor rekkevidde for vestlige ubåter, andre marinefartøy og raketter. Rett og slett en strategisk styrke som må regnes med i årene framover.

 4. Force in being i det kaspiske hav. Dette blir som å sammenligne digre, utdaterte og trege dataklosser fra Norsk Data ca 1985 med de små fremadstormende personlige datamaskinene som oversvømmet markedet. Paradigmeskifte hvor tap av ett fartøy ikke er en katastrofe. Jfr. de amerikanske hangarskipsgruppene, senker noen et amerikansk hangarskip er USA’seneste troverdige respons å slå tilbake med atomvåpen……

  Men NB! disse små russiske fartøyene har hatt kapasitet til å senke hangarskip siden 1960-tallet, det er bare Nato som har «glemt» det. Minner om at egyptiske patruljebåter senket en israelsk fregatt med kryssermissiler utenfor rekke for israelske våpen på den tiden.

 5. Tror ikke USAs eksperter er det minste overrasket over Ruslands militære kapasiteter, dette er nok bare et spill for galleriet.
  Det er vel ingen som har et større etterretningsapparat enn USA, så de er nok veldig oppdatert på hva Russland har.
  Men det som overrasker ekspertene, er at Russland var freidig nok til å gå inn i Syria, og bombe i stykker amerikanske ISIL-investeringer.

  Men nå svarer USA og Nato på Russlands trekk i Syria. Ashton Carter sa at USA kan komme til å gå inn i direkte kamphandlinger mot IS på bakkenivå, bakkestyrkene settes inn for å hindre Russiske bombetokt. I tillegg til dette skal Storbritania sette inn 6 jagerfly, Danmark skal sende fly «når» de får flertall i folketinget, og Tyrika kommer til å øke sitt militære bidrag betraktelig.

  Regner med at Syria blir delt i tre, kurderne i nord, Sunni i midten, mens Alawittene får kystområdene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.