EU: Immigrasjonskaoset fortsetter

0

Immigrasjonsbølgen har skapt fullt kaos i EUs politiske systemer. Den lovpriste europeiske enheten finnes ikke mer, og landene fordømmer og kritiserer hverandre i skarpe ordelag. Den slovenske regjeringssjefen Miro Cerar har sagt at «dersom EU ikke finner løsninger på flyktningeproblemet innen dager eller uker, vil EU bryte sammen.»

EU innkalte et hastemøte for å prøve å bli enige om noen krisetiltak for å takle krisa. På dette minitoppmøtet utdypet Cerar sin kritikk, og sa at «på én dag har Slovenia tatt i mot 13.000 flyktninger. Etter folketallet er det som om Tyskland skulle ta imot en halv million på en dag.» Dette er sitert i Der Spiegels oppsummering av toppmøtet.

Ungarn har stengt sine grenser mot sør, så statsminister Viktor Orbán sa at hans land angår dette ikke. Han ville bare opptre som observatør på møtet.

Møtet kom ikke fram til noen løsninger, men ble enige om noen ufullstendige strakstiltak. Deriblant ble det bestemt å sende EU-politi til å kontrollere Slovenias grense og at alle flyktninger må registreres, ellers vil de ikke få noen rettigheter.

Politiet i Bayern sendte søndag 25.10 ut et nødrop på grunn av flyktningestrømmen fra Østerrike, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

På grenseovergangen ved Inn hadde man 1000 immigranter som politiet ikke kunne finne innkvartering til. Bare lørdag kom det 4000 over grensa ved Passau. Gjennomgangstonen er «Vi klarer det bare ikke. Kapasiteten er sprengt.» I den lille landsbyen Reichenfels i Østerrike måtte kommunen innføre vannrsjonering fordi immigrantene i protest mot situasjonen hadde åpnet så mange vannkraner at vannforsyninga knelte.

Den tyske EU-kommisæren Günther Oettinger vakte oppsikt da han helt åpenlyst la seg flat for Tyrkia og gjorde sjølkritikk på vegne av EU for «anti-tyrkiske holdninger». Tyrkia og president Recep Tayyip Erdoğan spiller en nøkkelrolle i flyktningekrisa. Landet kan utløse en ny flyktningestrøm mot Europa, eller imøtekomme EUs bønn om å opprette svære flyktningeleire der immigrantene kan kontrolleres før de eventuelt får reise til Europa. For å gå med på dette krever Erdoğan i første omgang tre milliarder euro og fri innreise til EU for tyrkiske borgere. Og han krever at EU støtter hans krig mot kurderne og PKK. Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu gjorde dessuten klart at «Tyrkia har ikke tenkt å bli noen konsentrasjonsleir for EU».

EU-toppmøtet ble en konfrontasjon mellom EU-kommisjonen og de sørøsteuropeiske medlemslanda, skriver EurActive, som også melder at medlemslanda tok avstand fra EU-president Jean-Claude Junckers forslag om at medlemslanda må låne penger for å takle flyktningekrisa.

Angela Merkel har vært Tysklands ubestridte leder og EUs skyggekansler, men flyktningekrisa har ført til at det nå er åpent opprør i hennes eget parti, CDU.

Immigrasjonskrisa ser ut til å være den største politiske krisa i EU siden Maastricht-avtalen ble undertegnet. Den overskygger alle andre spørsmål, til og med den fortsatte økonomiske krisa i EU, og det ser ikke ut til at unionen finner noen varige løsninger.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.