MH17: Hvor er den rykende pistolen?

0

For femten måneder siden ble det malaysiske flyet MH17 skutt ned over Ukraina. 298 passasjerer og mannskap ble drept. Men fortsatt er det ikke bevist hvem som sto bak nedskytinga. Det er svært merkelig, for allerede et par dager etter nedskytinga sa USAs utenriksminister John Kerry at USA satt på enorme mengder med indirekte bevis på at det var separatistene som var de skyldige:

We picked up the imagery of this launch. We know the trajectory. We know where it came from. We know the timing, and it was exactly at the time that this aircraft disappeared from the radar.

mh17 flight path

Femten måneder etterpå er ikke noe av dette angivelige bevismaterialet lagt fram. Hvor er disse satellittbildene av utskytinga og rakettbanen? Den nederlandske undersøkelseskommisjonen har angitt et område på 320 kvadratkilometer som mulig utskytingsområde. Men John Kerry visste nøyaktig hvor den kom fra allerede 21. juli 2014. Hvorfor legger han ikke bare fram disse bildene, slik at det kan bli oppklart en gang for alle?

Skal se det er fordi de ikke finnes, eller at hvis de finnes, ikke peker i den retninga Kerry vil at vi skal se? Det er i det hele tatt oppsiktsvekkende at USA, som har satellitter som kan ta bilder så klare at man kan lese avisoverskrifter fra rommet, ikke har vært i stand til å legge fram et eneste slikt bilde av katastrofen.

Den berømte gravende journalisten Robert Parry skriver:

A U.S. intelligence source told me that CIA analysts briefed the Dutch investigators but under conditions of tight secrecy. None of the U.S. information was included in the report and Dutch officials have refused to discuss any U.S. intelligence information on the grounds of national security.

In the weeks after the shoot-down, I was told by another source briefed by U.S. intelligence analysts that they had concluded that a rogue element of the Ukrainian government – tied to one of the oligarchs – was responsible for the attack, while absolving senior Ukrainian leaders including President Petro Poroshenko and Prime Minister Arseniy Yatsenyuk. But I wasn’t able to determine whether this U.S. analysis was a consensus or a dissident opinion.

Ei gruppe tidligere offiserer i amerikansk etterretning, Veteran Intelligence Professionals for Sanity, har krevd av president Barack Obama at han legger på bordet det USA måtte ha av bevis i saka:

If the White House has concrete, probative intelligence regarding MH-17, we strongly suggest that the time is right to approve it for release before the “blame Russia” narrative becomes completely dominant. The American people are perfectly capable of judging for themselves what took place but they need to have all the information presented without bias and without any attempt to evade unpleasant conclusions. And it should be done even given the risk of compromising “sources and methods,” as the broader issue of war or peace with Russia is something that should be of paramount concern to every American.

I en av sir Arthur Conan Doyles bøker om Sherlock Holmes finnes følgende replikkveksling:

Gregory (Scotland Yard detective): “Is there any other point to which you would wish to draw my attention?”

Holmes: “To the curious incident of the dog in the night-time.”

Gregory: “The dog did nothing in the night-time.”

Holmes: “That was the curious incident.”

Og når det gjelder USAs totale fravær av bevis om MH17 kan vi supplere Sherlock Holmes: It gets curiouser and curiouser!

Forrige artikkel– USA visste at de bombet et sjukehus
Neste artikkelHenning Mankells appell for Palestina
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).