Henning Mankells appell for Palestina

7


Nils Lundgren: Av en slump träffades vi, Henning Mankell och jag, i närheten av en byggarbetsplats. Insåg att det var en perfekt miljö för att filma Henning Mankells stöduttalande för Gaza och Palestina och hans personliga berättelse om hur han utvecklat sin uppfattning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Jeg er ikke ute etter å rokke ved Mankells ettermæle som en begavet radikaler. Hans bemerkninger her er gamle og allmene,men stadig hører man sammenligningen med SørAfrika som er en helt annen type konflikt. Utviklingen av Israel-Palestina konflikten har i dag preg av å være en religionskrig. Den jødiske fundamentalismen vokser i Israel som den gjør det i New York og London og, og den er rasistisk -religiøs kultus av jøder/jødedom som en overlegenhetskategori mennesker.
  Det gamle PA svinner hen og fram bykser Jihadislamister av alle variabler. Som de siste ukene viser: den yngre generasjon av islamister i Palestina henter nå inspirasjon og veiledning fra Islamsk Stat og Koranen: der er det obligatorisk å nedkjempe jøder,okke som.
  Vi kan allerede i dag si at konflikten i Palestina har dype trekk av religionskrig og at metaforen om SørAfrika fullstendig er utgått på dato. Gaza-islamismen overtar Vestbredden også.

  • Henning var klar over de store indre motsigelsene i Palestina. Dette snakket vi om. Likevel ønsket han å vise sin solidaritet i praksis på en liketil og modig måte. Det fine med Henning var at han alltid bevarte blikket nedenfra, samtidig som han var nysgjerrig på alle nye utviklingstendenser. Metaforer kan stivne, men Henning hadde ikke stivnet. I vår siste samtale mindre enn to uker før han døde, la jeg fram planene mine for å videreutvikle steigan.no videre. Han stilte veldig gode og nyttige spørsmål og likte de svarene han fikk. Dette ville han støtte og dette ville han være med på. Det ble dessverre aldri noe av, men dette var holdninga til en revolusjonær som aldri oppga sine idealer, om han var verdensberømt aldri så mye.

 2. Takk til Pål for kommentar. Jeg er en av de første som var med i Palestinakomitten i sin tid og var involvert i Palestina-arbeid. Problemet nå er dette: såfremt du vil vise solidaritet med palestinerne, hvem da i den palestinske borgerkrigen? Det korrupte,inkompetente PA(abbas) eller fundamentalistisk Islam?

  • Det er jo noe av palestinernes tragedie. PA er korrupt og helt kontrollert av giverlandsgruppa, Hamas er fundamentalistisk og anti-demokratisk.

   • Palestinernes tragedie er israhell, plantet på deres jord.
    Israhell-skapt korrupsjon i PA og israhell-skapt Hamas (splitt og hersk) er konsekvenser av israhell-okkupasjon.

   • Men likevel finansierer vi terrororganisjonen Hamas gjennom skatten! Og journalistene går makthavernes ærend. Hvordan forklarer du det? Skal ikke pressen være «den tredje statsmakt»? Nå virker det som om pressen er maktas trofaste vaktbikkje. Hvem skal nå bneskytte folket mot overgrep fra oligarkiet, når ikke engang pressen gjør det?

 3. Det forutsetter at Israel var der hele tiden. Men hvordan forklarer man da islamsk ekspansjon på 600- og 700-tallet? Hvorfor erobret islam Nord-Afrika, Persia, Spania, India, Balkan? På grunn av Israel? Og hva var Palestina før muslimenes erobring?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.