– USA visste at de bombet et sjukehus

0

The Associated Press melder at byrået har fått informasjoner om at amerikanske etterretningsfolk allerede dager før bombeangrepet på sjukehuset i Kunduz i Afghanistan, samlet informasjon om sjukehuset. De trodde sjukehuset ble brukt til å koordinere Talibans aktivitet.

The special operations analysts had assembled a dossier that included maps with the hospital circled, along with indications that intelligence agencies were tracking the location of the Pakistani operative and activity reports based on overhead surveillance, according to a former intelligence official who is familiar with some of the documents describing the site. The intelligence suggested the hospital was being used as a Taliban command and control center and may have housed heavy weapons.

After the attack — which came amidst a battle to retake the northern Afghan city of Kunduz from the Taliban — some U.S. analysts assessed that the strike had been justified, the former officer says.

I så fall visste USA at det var et sjukehus de bombet, og at de planla å bombe det. Men USAs militære leder i området, general John Campbell, har påstått at sjukehsuet ble bombet «ved en feil». Pentagontalsmann Peter Cook har sagt at «vi ville aldri med vilje bombe et sjukehus»

Hvis de nye informasjonene som AP kommer med stemmer, så juger både USAs overkommando i Afghanistan og Pentagon, og da står vi overfor en krigsforbrytelse.

Médecins Sans Frontières (MSF), Leger uten grenser, som drev sjukehuset mener at det nettopp var en krigsforbrytelse:

Doctors without Borders has condemned the bombing as a war crime. The organization says the strike killed 12 hospital staff and 10 patients, and that death toll may rise. It insists that no gunmen, weapons or ammunition were in the building. …

Doctors without Borders officials say the U.S. airplane made five separate strafing runs over an hour, directing heavy fire on the main hospital building, which contained the emergency room and intensive care unit. Surrounding buildings were not struck, they said.

Her er faktaarket fra Leger uten grenser.

Organisasjonen melder at en amerikansk tanks uten samtykke fra MSF har tvunget seg inn i restene av sjukehuset og muligens ødelagt bevismateriale.

Det er jo første gang en fredsprisvinner bomber en annen fredsprisvinner, og sannsynligvis skjedde det altså med hensikt.

 

Forrige artikkelDe rikeste 1% eier over halvparten av verdens rikdom
Neste artikkelMH17: Hvor er den rykende pistolen?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).