– Mer enn en halv million barn i Jemen trues av alvorlig underernæring

0

FNs barnefond UNICEF advarer om at det er en alvorlig underernæringskrise i Jemen, og at over en halv million barn trues av alvorlig underernæring:

UNICEF estimates that 537,000 children, or one out of eight children under age five, are now at risk of severe acute malnutrition in Yemen – a threefold increase from 160,000 in March when a long and complex political crisis in Yemen rapidly escalated into all-out conflict.

Jemen er et av verdens fattigste land, men denne akutte krisa, som altså har tredoblet antallet underernærte barn er en direkte følge av Saudi Arabias folkerettsstridige krig mot Jemen.

UNICEF sier også at antall barn som lider av «moderat underernæring» er 1,3 millioner mot 600.000 før krigen.

ReliefWeb melder at hittil i krigen (oktober 2015) er 5564 drept og 26 568 skadd. Det systemlojale USA-tidsskriftet The National Interest (NI) skriver at 80% av innbyggerne i Jemen trues av sult, og at over 9 millioner opplever akutt mangel på vann. NI viser til en uttalelse fra Leger uten grenser der det heter at blokaden av Jemen kan komme til å drepe like mange som sjølve krigføringa.

Det hodekappende tyrranniet i Saudi Arabia fører denne krigen med full støtte fra Vesten og oljestatene. Sjøl de palestinske myndighetene støtter denne krigen. Og Norge, naturligvis.

I artikkelen I ro og mak fortsetter Saudi Arabia sine forbrytelser i Jemen skriver jeg:

Da han ennå var statssekretær var Espen Barth Eide på statsbesøk i Saudi-Arabia. Han uttalte da at «Norge og Saudi-Arabia har gode bilaterale relasjoner og sammenfallende posisjoner innenfor flere utenrikspolitiske områder,» og gikk sterkt inn for at norsk næringsliv skal satse i Saudi Arabia. (Samtidig som han innrømte at «Saudi Arabia har store utfordringer når det gjelder menneskerettigheter.(!)» )

I følge en rapport fra Changemaker eksporterte Norge våpen for 1,5 milliarder kroner til autoritære regimer i perioden 2002–2012, og eksporten til Saudi Arabia var den største blant dem. Norske våpen for 600 millioner kroner ble eksportert til kongedømmet. Sentralt her er naturligvis Kongsberg Gruppen, som har eget kontor i Riyadh. Vi selger våpen til Saudi Arabia, Qatar, Kuwait og Oman, alle sammen autoritære oljediktaturer.

Den blå regjeringa har fortsatt denne politikken. Flere interne dokumenter Klassekampen fikk tilgang til «viser at norske myndigheter det siste året har arbeidet offensivt for styrke forholdet til Saudi-Arabia og sikre norske selskaper innpass i landet, som er beryktet for sine offentlige halshogginger og anklages for å ha bistått nettopp IS,» skriver Klassekampens journalist Yohan Shanmugaratnam.

Og igjen er det altså de fattigste barna som rammes av de forbrytelsene vi er med på å støtte. Jeg kan ikke minnes at den lettrørte Knut Arild Hareide har uttalt seg om dette.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHyckleriet upphöjt till rojalistisk statsreligion
Neste artikkel– Why I speak out against Islamism
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).