Hyckleriet upphöjt till rojalistisk statsreligion

0

Sveriges vapenexport till Saudiarabien är kronan på verket i det mest flagranta hyckleri man kan tänka sig!

Om Sveriges statsledning tycker det är ok att exportera vapen till Saudiarabien, ja då har vapenexportkontrollen reducerats till ett visset fikonlöv för en girig och falsk järnhandskepolitik. I så fall är det svårt att peka på vilket land i världen man inte skulle kunna skicka vapen till. Få länder spelar en så destruktiv, farlig, folkrättsvidrig samt människo- och kvinnofientlig politik som Saudiarabien.

  • Destruktiv – genom att vara primus påeldare i en giftig sekteristisk retorik som utnyttjas av ISIS-extremister och västliga imperialmakter för att kriga, bomba, döda och förstöra alla annorlunda tänkande eller troende. Devisen är: » – det jag inte kan kontrollera – det förstör jag»
  • Farlig – genom att som Mellersta Österns främsta vapendepot samtidigt fungera som finansiär och vapendistributör till förryckta, kriminella jihadister.
  • Folkrättsvidrig – Saudiarabien har under sju månader i Jemen precisionsbombat bostadsområden, sjukhus, skolor, kraftverk, världsarv, matlager med mera. Landet var redan innan kriget ett av världens fattigaste och är nu på gränsen till total humanitär katastrof.
  • Människo- och kvinnofientlig – Landet seglar i en egen division när det gäller brist på respekt för mänskliga rättigheter. Att de tillskansat sig posten som ledare för FN:s människorättsråd bara understryker deras skamlöshet i denna fråga (och vilka goda vänner de har i Väst).

Prominenta ledare för svenskt näringsliv och Carl Bildt ryckte på senvintern i år ut för att försöka rädda det s.k. saudiavtalet, som innebar att Sverige utöver att skicka vapen, också odlade ett militärt bilateralt samarbete med Saudiarabien. Den socialdemokratiska ledningen insåg så småningom att detta var för mycket, och annullerade under stark vånda avtalet. Den saudiska kungen och prinsarna blev arga, men det varade kort: Vår egen Kungliga Höghet fick rycka in och stilla deras vrede genom att stryka dem mjukt medhårs, och viska dem något i stil med : «Lugn, lugn, vi kommer att fortsätta att skicka våra fina dödliga vapen till er. Ni är prioriterad kund, men visa lite diskretion och tålamod«. Det hade omedelbar effekt. Vilket pregnant exempel på den Konstitutionella Monarkin «in action»!

Sedan dess har det gått över ett halvår. Nu är det dags att konsolidera den nyvunna och ömsesidiga förståelsen. Näringsminister Mikael Damberg har rest till Saudiarabien för att träffa representanter för regeringen, inviga en affärsmässa och «främja och öppna dörrar för svenska exportföretag». Alltmedan Saudiarabien skapar tiotals ‘Guernica’ per dygn i Jemen, och är Al-Qaida-sponsor såväl i Jemen som i Syrien och Irak.

Sverige har förvisso för det mesta haft ett «pragmatiskt» synssätt på vapenexport, det har gällt att inte vara för nitisk när det gäller motargumenten. Men att exportera vapen till ett land som terrorbombar sin granne tillbaka till stenåldern är i sannhet att sänka den etiska och moraliska standardens ribba ner i nivå med gruset på asfalten. Den nyvunna förakten för internationell lag och dito beundran för den starkares rätt kanske kan betraktas som en psykologisk form av NATO-anpassning?

Den svenska, såkallade «feministiska utrikespolitiken» är ett begrepp som i all sin luddighet ändå skall alludera till någon form av humanism och feminism i våra relationer till omvärlden. Problemet är att denna ordlek passiviserar stora delar av befolkningen i en falsk «feel-good»-känsla och lägger en kamoflageduk över den verkliga politiken. Det är därför dags att ta en uppgörelse med detta begrepp och inse den isnande innebörden av dess nakna och cyniska förljugenhet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.