Hvor kom alle de nye hvite Toyotaene fra?

0
I en kolonne hvite Toyotaer rykker Islamic State inn i Nord-Irak. Helt usynlig for amerikanske satellitter, angivelig. (Det trengtes ikke for de var overvåket av USAs Apache-helikoptre.)

Da Den islamske staten rykket inn i Nord-Irak hevdet USA at de ikke visste noe, og at de ble tatt fullstendig på senga. USA flyr droner og spionsatellitter over dette området døgnet rundt og har massevis av agenter på baken, og så spiller de overrasket over dette. For sikkerhets skyld kom jihadistene i en kolonne med helt like, nye hvite Toyota SUVer. Hvis det var umulig for amerikanske spionsatelitter å fange opp bilder av denne konvoien mot ørkensanda, er det spørsmål om det ikke er mer enn optikkene i kameraene det er noe i veien med.

Dette skrev jeg i 2014 i artikkelen Hvem skapte monsteret IS?

Nå som Russland bomber jihadistene i Syria og påfører dem store tap, er det hvite Toyotaene igjen blitt et tema. I noe som antakelig var et spill for galleriet sendte USA en offisiell forespørsel til Toyota for å få vite hvor IS hadde fått bilene fra.

Når jeg sier at det antakelig er spill for galleriet, så er det fordi disse 43 hvite truckene var en gave fra USA til al-Nusra-fronten. Dette ble omtalt allerede i 2014 av den såkalte «moderate syriske opposisjonen». Så IS har simpelthen skaffet seg bilene fra al-Nusra.

Så derfor har Deutsche Wirtschafts Nachrichten sitt på det tørre når nettavisa skriver: Syria: USA utstyrte al-Qaida-avlegger med Toyota-kjøretøyer:

IS bruker ved sine overfall og operasjoner hovedsakelig Toyota-biler av merket Hilux. Disse skal USA tidligere ha levert til de såkalte «opprørerne» i al-Nusra-fronten. Deretter skal Toyota-pickupene ha falt i hendene på IS. A-Nusra-fronten er sjøl en avlegger av al-Qaida.

At den såkalte Free Syrian Army, al-Nusra og IS samarbeider er ikke akkurat sjokkerende nytt for den som følger litt med utenom de offisielle mediene. I september 2014 sa Bassel Idriss, en kommandant i FSA til den libanesiske avisa Daily Star:

“We are collaborating with the Islamic State and the Nusra Front by attacking the Syrian Army’s gatherings in… Qalamoun,” …“Our battle is with the Assad regime, and it is on Syrian lands only,”

Og nå er det ikke mulig å dekke over det lenger. De hvite Toyotaene til IS er betalt av amerikanske skattebetalere.

Les også: – Det er noe veldig merkelig med IS

 

 

Forrige artikkelFattigdom ger rikedom
Neste artikkelGoogle blir verdens kraftigste meningskontrollør
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).