«Den fødte terrorist»

7

Utdrag av boka Osvald – storsabotøren Asbjørn Sunde

Av Morten Conradi og Alf Skjeseth

«For enhver som har noe kjennskap til Asbjørn Sundes virksomhet før, under og etter krigen, er det osvaldåpenbart at han er en usedvanlig hensynsløs natur – av fødsel en virkelig terrorist for hvem spenning og voldsomheter er et nødvendig livsinsitament».

Dette skrev VG mandag 8. februar 1954, under mellomtittelen «Den fødte terroristen Asbjørn Sunde». Ingenting var igjen av respekten for motstandsmannen Sunde, som «Hjemmefrontens avis» viste da han ga ut Menn i mørket drøye seks år tidligere. Nå ble hans sabotasjevirksomhet avskrevet som illojal, nytteløs og primitiv, og «til dels av nærmest komisk art». Det var ikke måte på. Den nådeløse ordbruken kom på trykk etter at nyheten slo ned som en bombe kvelden før: Asbjørn Sunde var arrestert og siktet for spionasje for Sovjetunionen, sammen med et dusin medsammensvorne.

VGs kraftsalve var et av mange eksempler fra en storm av forhåndsdømming og sjikane som brøt løs, mens innholdet i siktelsen ennå var ukjent og det var flere måneder til tiltale, rettssak og dom. Den ideelle fiende hadde gått i garnet.

Arrestasjonen skjedde hele ni dager før saken ble offentlig kjent. Da hadde Aftenpostens kriminalmedarbeider, den tidligere politifullmektigen Odd Bergfald, vært på sporet i flere måneder. Han bodde i samme strøk som Sunde og la to og to sammen da han kjente igjen flere spanere på gatehjørnene. Han ble innkalt til overvåkingssjef Asbjørn Bryhn og overtalt til å vente med å skrive om saken, mot å få nyss om arrestasjonen så han kunne beholde sitt forsprang på konkurrentene.

Men enkelte pressefolk var enda bedre informert. Tre dager etter arrestasjonen skrev
Arbeiderbladets nyhetsredaktør Rolf Gerhardsen i dagboka: «I dag var vi nødt til å gi
Aftenpostenen nyhet». «Det er åpenbart at Arbeiderbladet har pålitelige kilder når det gjelder denne saken», skrev VG misunnelig, og det var mildt sagt. Det store «vi» var Arbeiderpartiet, Arbeiderbladet og overvåkingspolitiet.

Les også: Ranet av Modum Sparebank i Vikersund

Publisert med forfatternes tillatelse.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Hele «krigsoppgjøret» , inklusiv regjeringen bevisste behandling/bruk av «tyskertøser», lover med tilbakevirkende kraft (!) og terrorisering av annerledestenkende bør granskes skikkelig.
  Dette har dannet grunnlaget for alle løgner om mellomkrigstiden og hele 2 verdenskrig i 80 år.

  Nå ser vi antagelig samme strategien før disse kreftene regisserer sluttspillet og prøver å sette i gang en 3 verdenskrig.

 2. Her er det viktig å huske at Hjemmefrontens ledelse overtok den lille avisa Verdens gang, som før krigen hadde et frynsete rykte som sports og vitseavis, som også støttet feks fredspris til Hitler og ga støtte til Quisling.

  Verdens Gang ble hjemmefrontens politiske organ i den flytende overgangsfasen, mens politiske kandestøpere innen motstandsbevegelsen dreiv og la etterkrigsplaner, hvor tema som «skal kongen tillates å vende hjem?» og «skal regjeringen i London (som var en samlingsregjering) tillates å vende hjem?» og «still Nygårdsvold for riksrett!» ble kjørt frem.

  VG var en viktig premissleverandør i den viktige etterkrigsperioden og la grunnlaget for et flertall av de forsvarspolitiske myter som bl.a. Høyre har vegetert på i hele etterkrigstiden,feks at det var Nygårdsvold-regjeringen som hadde bygget ned forsvaret (beviselig feil, det var en skuksesjon av Høire- og Bondeparti-regjeringer som gjorde dette,og det skjedde på 1920-tallet, Når Nygårdsvold kom til makten i 1935 var det for seint, hvilket bevises at Frankrike og England startet sine krigsforberedelser omtrent samtidig, og ikke rakk å bli ferdige til 1940).

  At denne avisa, med sine kilder dypt inne i et politisk/militært subversivt miljø som levningene etter Milorg var, hadde god oversikt og forhåndsinformasjon i Sundesaken, bør ikke forundre noen.
  At Asbjørn Sunde var særlig mere preget av krigspsykoser enn resten av dette betente miljøte tilbakevises av deres egen politiske praksis utover 1950-tallet.

  Man kan bare minne om Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talsmann, som sto på Stortingets talerstol ca 1957, under debatten om utplassering av atomvåpen i en ring rundt Oslo, ved de såkalte Nike-batteriene, som var et luftforsvarssystem Norge fikk av USA :

  «Med slike våpen (atomvåpen), kan vi skyte ned hele bøljer av fly, og dermed unngå at vi fåret nytt 9.april».
  Amatørstrategen glemte at rakettene ble stilt opp 20-30km fra hovedstaden,hadde en rekkeviddepå ca 40km,og mest sannsynlig ville sprenges i toppunktet av sin bane,dvs omtrent midt over hovedstaden!

  • Dette gir en god anledning til å anbefale boken «Den indre krigen» (1997) av Willy Ustad. Glimrende spenningsroman basert på planene om statskupp i Norge ved avslutningen av 2. verdenskrig. Osvaldgruppen, og kanskje spesielt Peder Furubotn og hans nærmeste medarbeidere vies for øvrig mye plass i boken. Som faktisk har skaffet forfatter Ustad drapstrusler for sine avsløringer. Boken ser ut til å være en smule vanskelig å få tak i nå. Har Cappelen gitt etter for «noens» ønsker om at denslags fanteri i hvert fall ikke skal ut i nye opplag?

 3. «hvilket bevises at Frankrike og England startet sine krigsforberedelser omtrent samtidig, og ikke rakk å bli ferdige til 19402

  … Men Tyskland/Hitler startet 2 verdenskrig. 😉
  Den var nok godt forberedt av andre, ja
  Eller som Hitler sa, etter flere fredsføringer : «VIL dere absolutt ha krig, skal dere få total krig». Han skjønte at disse bakmennene hadde mye å miste hvis de mistet kontroll over verdensvalutaen og rentene, og var livredd for frie nasjonalstater med egen valuta.

  Kan vi se deg igjen, etter at de samme bakmennene nå er kastet ut av Russland/Sovjetunionen og kun har USA/Israel som base?
  Vi har i mellomtiden fått interaktive internett slik informasjon lettere kan deles, og propaganda lettere blir avslørt.
  ( Sensur/ bokbrenning er eventuelt eneste utvei.)
  Det vil forhåpentligvis gjøre sitt til at bakmennene ikke har samme spillerom for løgner.
  Samtidig vet vi at disse har økonomisk eierskap til mye av mediene w.w. Så løgn- apparatet vil nok arbeide for fullt i tiden som kommer.

 4. » «Den fødte terrorist» »

  «Det store «vi» var Arbeiderpartiet, Arbeiderbladet og overvåkingspolitiet.»

  Skjeletter i skapet, skramler og ramler ut.

  Mon tro hva vi får vite om Ap internt om noen år, om Libya-bombingen og mer?

  Og likevel er Ap en viktig positiv kraft i Norge, når en bare ser på at partiet reflekterer samfunnet også i motsetningen mellom elite og grunndeltakere. – Hat og elsk.

 5. Det er mye som ikke er/ tillaltes nevnt.:

  «Commandogruppen sprenger en sildoljefabrikk som et ledd i den økonomiske sabotasjen i Norge og deler ut noen almisser som litt mel og sukker, tobakk og godterier siden de tok fra folk levebrødet deres før de drar igjen. Men de rekker sannelig en ting til: Da de ikke finner NS-mannen skyter de og dreper kona hans i stedet. Tross alt: terror er terror og skal man lage en omelett får man knuse noen egg.»

  (Fra en nettside som er satt på «bokbrenner»-listen, i vår «frie» verden, som «søker sannheter» )

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.