«Den fødte terrorist»

0

Utdrag av boka Osvald – storsabotøren Asbjørn Sunde

Av Morten Conradi og Alf Skjeseth

«For enhver som har noe kjennskap til Asbjørn Sundes virksomhet før, under og etter krigen, er det osvaldåpenbart at han er en usedvanlig hensynsløs natur – av fødsel en virkelig terrorist for hvem spenning og voldsomheter er et nødvendig livsinsitament».

Dette skrev VG mandag 8. februar 1954, under mellomtittelen «Den fødte terroristen Asbjørn Sunde». Ingenting var igjen av respekten for motstandsmannen Sunde, som «Hjemmefrontens avis» viste da han ga ut Menn i mørket drøye seks år tidligere. Nå ble hans sabotasjevirksomhet avskrevet som illojal, nytteløs og primitiv, og «til dels av nærmest komisk art». Det var ikke måte på. Den nådeløse ordbruken kom på trykk etter at nyheten slo ned som en bombe kvelden før: Asbjørn Sunde var arrestert og siktet for spionasje for Sovjetunionen, sammen med et dusin medsammensvorne.

VGs kraftsalve var et av mange eksempler fra en storm av forhåndsdømming og sjikane som brøt løs, mens innholdet i siktelsen ennå var ukjent og det var flere måneder til tiltale, rettssak og dom. Den ideelle fiende hadde gått i garnet.

Arrestasjonen skjedde hele ni dager før saken ble offentlig kjent. Da hadde Aftenpostens kriminalmedarbeider, den tidligere politifullmektigen Odd Bergfald, vært på sporet i flere måneder. Han bodde i samme strøk som Sunde og la to og to sammen da han kjente igjen flere spanere på gatehjørnene. Han ble innkalt til overvåkingssjef Asbjørn Bryhn og overtalt til å vente med å skrive om saken, mot å få nyss om arrestasjonen så han kunne beholde sitt forsprang på konkurrentene.

Men enkelte pressefolk var enda bedre informert. Tre dager etter arrestasjonen skrev
Arbeiderbladets nyhetsredaktør Rolf Gerhardsen i dagboka: «I dag var vi nødt til å gi
Aftenpostenen nyhet». «Det er åpenbart at Arbeiderbladet har pålitelige kilder når det gjelder denne saken», skrev VG misunnelig, og det var mildt sagt. Det store «vi» var Arbeiderpartiet, Arbeiderbladet og overvåkingspolitiet.

Les også: Ranet av Modum Sparebank i Vikersund

Publisert med forfatternes tillatelse.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRanet av Modum Sparebank i Vikersund
Neste artikkelOljekrisa snart tilbake
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).