Oljekrisa snart tilbake

5

Det er ikke lett å ha to tanker i hodet samtidig. NATOs kriger i Midt-Østen og Nord-Afrika og det påfølgende flyktningkaoset som er i ferd med å ta knekken på Europa tar for tida all oppmerksomhet. Men hovedårsaken til disse krigene, oljekrisa, forsvinner ikke av den grunn.

Dette skriver Jan Herdal oljekrisa.no, og fortsetter:

Peak Oil var hett for noen år siden. I dag veit knapt noen hva det betyr.

Kombinasjonen av en lånefinansiert amerikansk skiferoljeboom og lavere oljeetterspørsel som følge av økonomisk krise, har for en begrenset tid medført oljepriskollaps. Billige flybilletter og behagelig pumpepris er nok til å gi all langsiktig tenkning på båten. Men det er bare et tidsspørsmål før bildet igjen endres dramatisk.

For EUs vedkommende er situasjonen velkjent. Importandelen av olje hadde ifølge Eurostat i 2013 nådd 88,4 prosent, opp fra 78,5 prosent på ti år. Dette vil fortsatt forverres gradvis. Britisk oljeproduksjon, den eneste av betydning i EU, har vært mer eller mindre i fritt fall i 10 år, og er ifølge bransjen nærmest i ferd med å bryte sammen under dagens prissituasjon.

EØS-medlemmet Norge pumper for tida som en gal av geostrategiske grunner. Det fører bare til at reservene tømmes enda raskere. Norsk sokkel vil snart gjenoppta et stabilt, langsiktig produksjonsfall som har pågått siden år 2001. Norsk olje er relativt dyr, og dagens pris har som alle har registrert rammet hardt. Prosjekter kanselleres eller utsettes, supplyflåten går i opplag, ordrebøker tømmes og arbeidsledigheten i bransjen skyter i været.

Les resten av artikkelen her.

Les også: Oljekrigen

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. Penger er byttemidler, uten egenverdi. Et billig og godt verktøy for et samfunn som vil verdisette innsats og bytte mot andre spesialister – for å få i gang tilgjengelig arbeidskraft, bygge velferd.
  Og et trist og farlig verktøy når det styres av bakmenn, og brukes til kontroll over nasjoner som burde få/ta sin frihet.

  Og olje likedan; det er en energikilde som burde skape mer velstand og aktivitet jo billigere energien er.
  Nå løper verden (igjen) etter fiktiver istedet for realverdier. Med handelskriger, og andre kriger som resultat.
  Mens vi,etterhvert, sulter og fryser midt i grøtfatet.

 2. Det er ikke noe som heter EØS-medlem.
  For oss er EØS-avtalen en avtale med EU som kan bli sagt opp,
  med et års varsel.

  • Det finnes flere slags EU-medlemskap. Et av dem er det vanligste, «ordinære EU-medlemskapet». Et annet er det berømte «EØS-medlemskapet». Det er nok dette Steigan sikter til. Det er sånn EU-medlemskap land får som holder seg med en AP-regjering som ikke respekterer folkets røst ved avstemning, og bare trikser landet inn allikevel gjennom en særavtale/ sær avtale de finner på i farta. At den kan sies opp av Norge mot EUs ønske tror jeg ingenting på. Men det hadde vært morsomt å se hva som skjedde hvis en norsk regjering på ramme alvor hadde forsøkt. 😉

    • Når «de» (vi, oss, Norge) har tråkka i salaten og klampa over sitt (vårt) eget lovverk – blir den «tilpasset» EU(da)-direktivets rettesnor i hui og hast, dog med et lite aber… Oversettelse fra englisj kan de ikke, og lovens klang og mening blir tynner enn spikersuppa. Altså, dette er helt i tråd med den prinsippløse tåkeheimen de lever i. Dette gjelder dessverre først og fremst AP`s ideologi.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.