De rikeste 1% eier over halvparten av verdens rikdom

0

Credit Suisse har publisert sin Global wealth report 2015. Rapporten slår fast at den rikeste 1% av verdens befolkning nå eier over halvparten av verdens rikdom.

The top percentile of wealth holders now own just over half of the world’s wealth and the richest decile 87.7 percent. «While the distribution of wealth is skewed towards the wealthy, the considerable economic importance of the base and middle sections (of the wealth pyramid) should not be overlooked. Together, they account for 39 trillion US dollars in wealth, driving a significant part of demand for a wide range of consumer goods and financial services,»

Lesere av steigan.no kjenner til denne tendensen fra før. I den samme rapporten for 2013 het det at 3100 mennesker hadde en formue på over 500 millioner dollar, nå er antalle 4500 med så stor formue.

Verdens 85 rikeste mennesker og deres familier rår i dag over like store verdier som den fattigste halvdelen av verdens befolkning til sammen, det vil si over 3,5 milliarder mennesker. Disse 85 personene ville fått god plass i en leddbuss.

En ny konklusjon i 2015-rapporten er at Kina nå har den største middelklassen i verden, større enn USAs.

For a variety of reasons, the US middle class has come to epitomize the middle class. But this year, the Chinese middle class for the first time outnumbered it. The Chinese middle class now counts 109 million adults, well ahead of the 92 million adults part of the American middle class.

(Hele rapporten kan lastes ned her.)

Da jeg skrev om rapporten fra 2013, sa jeg noe som fortsatt står som en påle:

Jeg mener å se tendenser til at det er i ferd med å danne seg en overnasjonal klasse av ultrakapitalister. De er ikke lenger bundet av nasjonale begrensinger. Planeten er deres lekegrind, og de henter ut sin profitt hvor de måtte ønske og plasserer den (eller gjemmer den) der de måtte ønske.

Og blant dem finnes det ei gruppe på 3100 mennesker som er rike som troll og som utplyndrer alt og alle. Innenfor den gruppa igjen finnes det noen få hundre individer som er Masters of the Univers, og som dikterer reglene for spillet og bryter de samme reglene når det passer dem.

Den eneste forskjellen er at det er blitt 1400 flere superultrarike enn for to år siden. Og enda sier de at verden ikke går framover.

Forrige artikkel– Verken sosialdemokratene eller regjeringen har skjønt det
Neste artikkel– USA visste at de bombet et sjukehus
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).