De rikeste 1% eier over halvparten av verdens rikdom

16

Credit Suisse har publisert sin Global wealth report 2015. Rapporten slår fast at den rikeste 1% av verdens befolkning nå eier over halvparten av verdens rikdom.

The top percentile of wealth holders now own just over half of the world’s wealth and the richest decile 87.7 percent. «While the distribution of wealth is skewed towards the wealthy, the considerable economic importance of the base and middle sections (of the wealth pyramid) should not be overlooked. Together, they account for 39 trillion US dollars in wealth, driving a significant part of demand for a wide range of consumer goods and financial services,»

Lesere av steigan.no kjenner til denne tendensen fra før. I den samme rapporten for 2013 het det at 3100 mennesker hadde en formue på over 500 millioner dollar, nå er antalle 4500 med så stor formue.

Verdens 85 rikeste mennesker og deres familier rår i dag over like store verdier som den fattigste halvdelen av verdens befolkning til sammen, det vil si over 3,5 milliarder mennesker. Disse 85 personene ville fått god plass i en leddbuss.

En ny konklusjon i 2015-rapporten er at Kina nå har den største middelklassen i verden, større enn USAs.

For a variety of reasons, the US middle class has come to epitomize the middle class. But this year, the Chinese middle class for the first time outnumbered it. The Chinese middle class now counts 109 million adults, well ahead of the 92 million adults part of the American middle class.

(Hele rapporten kan lastes ned her.)

Da jeg skrev om rapporten fra 2013, sa jeg noe som fortsatt står som en påle:

Jeg mener å se tendenser til at det er i ferd med å danne seg en overnasjonal klasse av ultrakapitalister. De er ikke lenger bundet av nasjonale begrensinger. Planeten er deres lekegrind, og de henter ut sin profitt hvor de måtte ønske og plasserer den (eller gjemmer den) der de måtte ønske.

Og blant dem finnes det ei gruppe på 3100 mennesker som er rike som troll og som utplyndrer alt og alle. Innenfor den gruppa igjen finnes det noen få hundre individer som er Masters of the Univers, og som dikterer reglene for spillet og bryter de samme reglene når det passer dem.

Den eneste forskjellen er at det er blitt 1400 flere superultrarike enn for to år siden. Og enda sier de at verden ikke går framover.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


16 KOMMENTARER

 1. «Give me control over the nations money, and I do not care who makes it’s laws». Mayer Rothschild
  For å forstå hvorfor ting er slik de er, er det HELT avgjørende å forstå det monetære systemet og hva penger er. Kontroll av pengemengden og rentenivået er «name of the game». Renter skulle vært forbudt, for det reduserer pengens (vekselens) verdi – litt hver dag.
  Grundig om penger:
  The Reality of Money: https://youtu.be/z2sjyQGlAOs
  The Secret of Oz: https://youtu.be/ZN2M3qQlMXI
  The Power of the Purse: https://youtu.be/RRTVGU4XkzA

 2. http://blog.p2pfoundation.net/essay-of-the-day-the-concept-of-a-transnational-capitalist-class/2015/10/15

  * Essay: THE TRANSFORMATION OF CONTEMPORARY CAPITALISM AND THE CONCEPT OF A TRANSNATIONAL CAPITALIST CLASS: A CRITICAL REVIEW IN NEO-POULANTZIAN PERSPECTIVE. By Joachim Hirsch and Jens Wissel.

  From the abstract:

  “In the last 40 years, various authors have argued that a new transnational capitalist class (TCC) has emerged, which operates across the borders of national states. The approaches in question are debated widely in the social sciences, not only because of their theoretical assumptions and the empirical evidence provided, but also because international power relations are changing, not least in the context of the current crisis. The main claim of the authors in question appears to be validated by the advancing internationalization of capital relations and by the internationalization of the state. It appears that these processes have gained traction with the neoliberal transformation of capitalism.

  If this claim is true, it follows that there are far-reaching changes to state structures, the international state system, and the trajectory of social conflicts and struggles. Alterations in class relations are specifically important because they lead to new configurations of relations of forces1 and power apparatuses, and, in a second step, to new arrangements of domination and regulation.

  The aim of this article is to review the approaches in question critically. We assume that existing theories of transnational class formation are characterized by significant weaknesses, both in terms of basic class and state theoretical assumptions and in terms of accounting for the role of state apparatuses in class formation…. “

 3. Rapporten viser at rikdom og velstand i verden er ekstremt skeivt fordelt, og at utviklinga fortsetter å gå den gærne veien. Dette er sjølsagt hårreisende urettferdig. Men det sier ikke mye om makt, innflytelse og kontroll. 1% av Jordas befolkning er tross alt 70 millioner mennesker. Selv 0.1% tilsvarer hele Norges befolkning. For Credit Suisse skiller ikke mellom rikdom og kapital. (Det samme gjelder Piketty, noe han har blitt kritisert for av marxistiske økonomer som f.eks. Michael Roberts.) Å eie en lystyacht til 500 millioner gir ikke mye makt. Har du derimot aksjer og verdipapir til 500 millioner…

  For ikke å snakke om megakapitalister som George Soros og Koch-brødrene, som er gode for over 1000 milliarder dollar. Der har du gutter med makt. Men det er ikke nødvendig å *eie* kjempeformuer for å ha makt. De lite kjente amerikanske selskapene BlackRock, State Street, Vanguard og Fidelity som det har stått mye om her i bloggen, har avgjørende innflytelse og kontroll over de store gigantene i USA innen rustningsindustri, media, næringsmiddelindustri, luftfart og energi og dessuten de største bankene. BlackRock har f.eks. en aksjekapital på ca 26 mrd USD, og eier ca 10 ganger så mye, men forvalter en kapital på nesten 5000 mrd USD. Det er den lille gruppa som kontroller slike kapitalkonsentrasjoner og som vi nesten aldri hører om, som analyser av den økonomiske skeivfordelinga i verden burde dreie seg om. Men menigmann veit vel knapt at denne eliten eksisterer, så fri fra medias oppmerksomhet er den.

  Det er vel og bra å gå inn for økt formueskatt, arveavgift og avgift på finanstransaksjoner, men det vil ikke rokke en millimeter på makta til disse «Masters of the Universe». Venstrepolitikk kan ikke bare dreie seg om rettferdighet, men om klasser, imperialistisk utbytting og hvordan verdensøkonomien fungerer. Selv Klassekampen skriver lite om dette.

  Jeg kan ellers anbefale juli-august-nummeret av Monthly Review som handler om den globaliserte monopol-finanskapitalen. Hovedtesen er at imperialismen har gått over i et nytt stadium kjennetegna ved imperialistisk super-profitt: Nesten 80% av alle industriarbeidere i verden arbeider i den 3. verden på luselønn mens profitten går til storkonsern i Vesten.

  • Klassekampen kan ikke stille til veggs sin egen arbeidsgiver, som «resten» av det norske pressekorps. Norge har sauset seg kraftig inn i denne gutteklubben grei hvor NBIM spiller en sentral rolle i eksisterende subprime-finansoperasjoner. Sist ut er 860 mrd kjøpet mellom ølgigantene AB InBev og SABMiller som vil forestå 50% av omsetningen i det globale marked. Som storinvestor i nevnte selskaper og BlackRock samt 9000 andre «selskaper» kjøper vi og selger til oss selv, betalt med «kvantitative» lettelser – hvor rentegevinst, skattefifleri blir en stor del av vårt matfat. Lovlig? aldri i verden.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.