Fransk general: – Frankrike bør hjelpe Assad med å slå IS

0

I følge Le Monde vurderer François Hollande å slå til mot Den islamske staten i Syria. I følge Le Parisien ønsker 61% av franskmennene en intervensjon på bakken i Syria.
Den pensjonerte generalen  Jean-Bernard Pinatel, som regnes som ekspert på geopolitikk, sier tvert imot til Le Figaro at Frankrike bør gi teknisk, logistisk og finansiell støtte til den syriske hæren som er lojal mot Assad.

Vi må hjelpe de tre landene i forkant: den lojalistiske syriske hæren, Iran og Irak. Ja, de er diktatorer eller milits, men de representerer et mindre onde enn det absolutte onde Daech (IS). …
Frankrike har tidligere valgt å destabilisere Assad og bekjempe Daech via luftangrep i Irak. Men du kan ikke spille på begge sider av bordet. Det er på tide å gi opp drømmen om den arabiske våren, drømmen om å innføre demokrati med makt ved å styrte Assad. Han må være vår midlertidige venn fordi han også er en fiende av vår absolutte fiende.

Pinatel har også en vurdering av Tyrkias politikk:

Den tyrkiske presidenten Erdogan spiller et dobbeltspill som må ta slutt. Offisielt er Tyrkia en del av koalisjonen mot den islamske staten. Men i virkeligheten åpner landet sine grenser og tillater IS å drive handel med våpen og olje. Smugling av olje står for  50 millioner dollar av den islamske statens inntekter per måned. Hvis man hindrer Tyrkia i å spille dette dobbeltspillet og faktisk stenger grensen, ville IS allerede være svært svekket. Den islamske staten ville heller ikke lenger kunne fylle opp med våpen. 

Det europeiske borgerskapet har stort sett lojalt fulgt opp USAs krav om å føre krig mot Assad, også når det har betydd å alliere seg med jihadister som Den islamske staten, men nå begynner denne enheten å slå sprekker. Uttalelsene fra general Pinatel kan tyde på at i det minste deler av den europeiske eliten begynner å innse hvor katastrofal deres politikk har vært og er.

Man behøver ikke være noen fan av Vladimir Putin for å innse at han har rett når han sier at «Flyktningekrisa er en del av den prisen Europa betaler for blindt å følge USAs ordre.»

Som kjent tar ikke USA imot syriske flyktninger. Den oppgaven overlater Washington til sine europeiske vasaller. Og noen europeere evner jo å se det positive i dette, slik Sveriges daværende utenriksminister Anders Borg sa da han talte for Peterson Institute i november 2013: «You make the wars, we get the refugees.» (latter)

(Anders Borg ble i april 2015 ønsket velkommen som senior fellow ved Peterson Institute, så talen må ha slått an.)

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDronesenter på Rygge flyplass?
Neste artikkelSyriakrigen, flyktningene og vi
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).