Dalai Lama: Det virkelige svaret på flyktningekrisa ligger i Midtøsten

0

Svaret på flyktningekrisa ligger i Midtøsten, fordi det ville være «umulig» for Europa å ta imot alle som er i nød, sier Dalai Lama. Det er The Telegraph som skriver dette.

På et møte i Oxford roste han Tyskland for å gi et tilholdssted for tusenvis av flyktninger som rømmer fra krigen i Syria og andre steder. Han kalte den «fabelaktig», men understreket at det ikke er noen langsiktig løsning.

«Tyskland viser en seriøs omtanke for flyktningene, og det er fabelaktig.» Men det er umulig for alle som trenger beskyttelse å komme til Europa. Først og fremst må vi finne ut hvordan vi skal få slutt på all drepingen i disse landene.

Så omsorg for noen tusen flyktninger er praktfullt, men vi må tenke på hvordan vi skal finne langsiktige løsninger; hvordan vi skal bringe fred og virkelig utvikling, framfor alt gjennom utdanning, til disse muslimske samfunnene.

Dalai Lama setter dermed fingeren på hovedårsaken til flyktningekrisa, nemlig krigene som Vesten står i spissen for.

Han nevner fred og utvikling som grunnleggende forutsetning for å hindre at det skal oppstå masseflukt. Men det ironiske er at utdanningsvesenet i Syria var velutviklet før Vesten startet sin krig og at landet også var utviklet til et visst nivå før Vestens jihadistkrigere begynte å redusere byer og landsbyer til ruinhauger.

Jeg har pekt på mange ganger at flyktningekrisa er et symptom, mens årsaken ligger i Vestens kriger – i Afghanistan, Irak, Libya, Syria og nå Jemen – og uten å få slutt på krigen, vil man ikke få noen løsning på flyktningekrisa. For dette har jeg fått en del kjeft, også fra folk på venstresida. Men det er nå et faktum, og det er mulig noen flere greier å ta det til seg når Dalai Lama sier det?

Forrige artikkelMilitärer i USA protesterar mot planerna att bomba Syrien o kämpa tillsammans med al-Qaida
Neste artikkelDe hemmelige avtalene som truer vår framtid
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).