Windows 10 overvåker alt du gjør

18

Millioner av mennesker har oppgradert Windows-pc-ene sine til Windows 10 de siste dagene. Mange av disse har ikke fått med seg den pågående debatten om operativsystemet og personvern, skriver digi.no. Microsoft samler nemlig inn data fra brukernes maskiner:

Dette inkluderer det brukeren skriver på tastaturet eller skjermen, talekommandoer, kontakter og relasjoner, kalenderdata, sikkerhetsinformasjon som brukernavn og passord, betalingsinformasjon, interesser og favoritter, samt geografisk plassering, for å nevne noe.

Kritikken kommer fra hele verden. derStandard.at kaller det Totalüberwachung.

The Guardian skriver Windows 10: Microsoft under attack over privacy:

The European digital rights organisation (EDRi) sums up the company’s 45 pages of terms and conditions by saying: “Microsoft basically grants itself very broad rights to collect everything you do, say and write with and on your devices in order to sell more targeted advertising or to sell your data to third parties.”

betanews.com skriver The real price of Windows 10 is your privacy:

Then there is location data, the ability of apps to use your camera and microphone, and Cortana’s access to your contacts, calendar, and anything else you might care to mention. If this concerns you, go to the Speech, inking, & typing section of Privacy and hit the Stop getting to know me button.

Microsoft får altså vite hvor du er, kan bruke kameraet og mikrofonen på datamaskinen din, får tilgang til kalenderen og kontaktlista di og kan selge informasjonen til tredjepart! Og som Edward Snowden avslørte betyr dette igjen at NSA får tilgang til alt sammen.

Men så er jo Windows 10 «gratis», da.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


18 KOMMENTARER

 1. Åfyttirakker’n, ja! Og ikke bare det. Alt er feil med Win 10. Alt. Orker ikke engang begynne å ramse opp, men tro meg, ingen trenger Win 10 dersom de ikke av rene gaming-hensyn absolutt «må» ha DirectX 12. Det hele er utelukkende ei felle for å få folk inn i Microsofts økosystem og begynne å bruke fler av deres tjenester – som selvfølgelig er invaderende godt integrert og masete som fy.
  Personvernsdritten kommer på toppen av dette. Gratis launch meg i akterspeilet.

  • Og at ikke DX12 er bakoverkompatibelt med tidligere Windowsversjoner er ikke et teknisk uoverkommelig problem, de bare vil ikke, for da ville ingen med litt peiling giddet å ha Win 10 i det hele tatt. Svina.

  • Det finnes et registry hack til Win XP som gjør at pc’en registreres som «point of sale»-maskin, og da får du fortsatt sikkerhetsoppdateringer i hvert fall frem til 2019. Satser på at det kommer et tilsvarende til Win 7 etter hvert, da f.eks. med sikkerhetsoppdateringer frem til 2025. 😉

   Greit med Linux til veldig mye, men jeg vil bli litt skuffa dersom jeg ikke også i fremtiden kan kjøre Windows på visse maskiner.

   • Takk for infoen det trengte jeg 🙂 Enig med deg om at det ville vært trist vis man ikke kunne kjørt windows på enkelte pcer ja, linux er vel og bra men kan være litt for avansert for nybegynnere plus at windows 7 er jo gankse bruker vennlig. Så vis det blir et registry hack for win7 da blir jeg glad kjører hovedpcen med det, og har en laptop med linux.

    • Sånn som M$ kødder med oss er det minste vi kan gjøre å kødde litt tilbake. Behold 7 uansett, du. Hvis en geek tar seg bryet med å lage det hacket er det et stort pluss. Og det er flinke folk som lar det gå sport i sånt, så det er ganske sannsynlig at det dukker opp. Ellers er det alltids Linuxdistroer som er veldig brukervennlige nå, og gir en veldig smooth brukeropplevelse. En av de tingene som faktisk kan være et problem med linux er dårligere hardware-støtte; det kommer ikke alltid gode drivere til alt for Linux, eller ikke i det hele tatt. På en moderne laptop burde det imidlertid ikke så ofte være et problem. For oss som stort sett bygger våre egne stasjonære maskiner kan det være verre dersom man ikke på forhånd har definert behov og ytelse helt nøyaktig og tatt høyde for Linux’ begrensninger i valg av komponenter. På programvaresiden er det likedan. Jada, det finnes masse alternativ og helt ok programvare for Linux, men det er ikke 100% erstatning bestandig. Linux-entusiastene skal for eksempel ha det til at Gimp er like bra som Photoshop, eller gjerne mye bedre, men det er streng talt bare sprøyt. I mitt hode i hvert fall. Nå får jeg vel gutta på nakken her … 😀

     • Helt på siden, men jeg må bare nevne det i denne sammenheng: Man kan lure på hvordan M$ i det hele tatt har klart å komme dit de er med den sykt ineffektive og hierarkiske organisasjonsstrukturen sin. Jeg leste for noen år tilbake et hjertesukk fra en avhoppet utvikler hos dem. Jeg husker dessverre ikke lenger akkurat hvor mange, men de hadde vært flere hundre hoder om å lage startmenyen i Vista, og da kun GUI’et. Like mange var involvert i kodingen av selve funksjonaliteten i denne startmenyen. De to teamene burde normalt jobbet veldig tett. Virkeligheten var at de ikke hadde noen form for direkte kommunikasjon. De måtte gjennom 7 -syv – ledd, opp til et visst nivå og ned igjen, for å holde hverandre alt annet enn løpende orientert om hva som skjedde hos det andre teamet. Og dette gjaldt altså to sider av samme sak. Ingen som ikke allerede hadde en mastodontisk organisasjon å beskjeftige ville finne på noe så idiotisk i halvsøvne. Er det rart det blir mye skrik og lite ull … Herre, jeg kjenner at hodet mitt imploderer.

 2. «Windows 10 overvåker alt du gjør»

  Ser ut til at MS med Win10 prøver å ta igjen Googles (nå, siden 10.08.15: «Alphabet» sin) størrelse og type markedsandeler.

  Google nå med USD 16,5 milliarder (2014) i årsinntekt.
  Opp ca. 1 milliard fra 2013.
  Google ligger an til årsinntekt ca. 18,5 USD for 2015 – opp ytterligere 2 milliarder.
  Jf. https://investor.google.com/financial/tables.html

  Se hva Win10 konkurrerer mot: «Surveillance Valley [Google] Has Put a Billion Bugs in a Billion Pockets».
  – jf. http://www.alternet.org/news-amp-politics/surveillance-valley-has-put-billion-bugs-billion-pockets

  Selv om det er grovt effektive algoritmer begge firmaene bruker for å sortere fram reklame-relevant info fortløpende, så er politistat-overvåkingspotensialet i praksis begrenset av personell-tilgangen til overvåkingen og handling ut fra den.

  Så foreløpig er vi «ville» individer noe tryggere enn cybertilstanden gir inntrykk av. Og det dukker også en og annen Snowden opp. Heldigvis.

  Men, jada, skulle en US-NATO storkonflikt med Russland/Kina et al føre til full utnytting av det allerede etablerte vestlige overvåkingspotensialet til befolkningskontroll, så blir det nok fort svært ubehagelig – tildels dødelig – å «tenke selv».

  Likevel er de dypstatlige styrerne avhengige av befolkningens frivillige deltakelse i både krigs- og samfunnsfunksjonene så mye, at politistataktig utnyttelse av overvåkingsdata møter biologiske begrensninger også her. Det gjelder uansett hvordan de relativt fåtallige i styrergruppene utpekes og defineres.

  I «Superclass» (2008) mener f.eks. innsider David Rothkopf at styrergruppen(e) utgjør ca. 1 pr. million folk, altså nå ca. 7.400 mennesker – mange nok til heftige interne krangler, slik vi kan observere direkte.

  Så inntil en evt. avklaring (der styrerne – i motsetning til nå – aksepterer å følge overordnete lover, og tilstrekkelig effektive kontrollorganer for å sikre det finnes), vil vesten henge i en friksjonsfylt tilstand mellom politistat(er) og rettsstat(er).

  • Ja. Det er vel faktisk i det store og hele sånn at det kommer oss dødelige en liten smule til gode at ikke alt er én eneste stor pyramide/ konspirasjon (foreløpig, i hvert fall), men at det fremdeles er kamp om makten og posisjonene på toppnivå. Vi får trøste oss med det vi har mens vi drømmer om paradigmeskiftet og kommenterer på steigan.no.

   Når du nevner «a Billion Bugs in a Billion Pockets» får det meg til å grøsse av ærefrykt for Tor Åge Bringsværd, som allerede i 1968 i novellen «Kodémus» forutså dette med dødelig presisjon. Han kalte den mobile enheten «Lillebror», og den var påbudt.

   «Nå har Kodémus fått en ny Lillebror. Hver morgen blir Kodémus vekket av Lillebror. Mens han kler seg og spiser frokost, minner Lillebror ham på alt han har å gjøre. I monorailen – på vei til kontoret – drøfter Lillebror og Kodémus dagens program. På kontoret arbeides det raskt og effektivt, ingen av funksjonærene er i tvil om hva som må gjøres og alle beslutninger er enstemmige. Alle Lillebrødrene går synkront.»

   https://old.efn.no/kodemus/kodemus.txt

   • Bringsværd er stor. 🙂
    (Som jeg har sagt til ham – så dette er ingen baktaling 😉

    I lett oppdatering av Bringsværd: «Den som kronisk har begge øyne på nettet, er blind for verden.»
    Pluss: «Fean, nå har virkeligheten kommet enda nærmere – må huske å kjøpe større skylapper.» 😉

    • Herlig! 😀

     I denne tråd av visdomsord passer det å minne om at i de blindes land er den enøyde tvangsinnlagt. «Ha ha, hør på’n! Nå snakker’n om å se igjen! Mer Haloperidol!»

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.