Windows 10 overvåker alt du gjør

0

Millioner av mennesker har oppgradert Windows-pc-ene sine til Windows 10 de siste dagene. Mange av disse har ikke fått med seg den pågående debatten om operativsystemet og personvern, skriver digi.no. Microsoft samler nemlig inn data fra brukernes maskiner:

Dette inkluderer det brukeren skriver på tastaturet eller skjermen, talekommandoer, kontakter og relasjoner, kalenderdata, sikkerhetsinformasjon som brukernavn og passord, betalingsinformasjon, interesser og favoritter, samt geografisk plassering, for å nevne noe.

Kritikken kommer fra hele verden. derStandard.at kaller det Totalüberwachung.

The Guardian skriver Windows 10: Microsoft under attack over privacy:

The European digital rights organisation (EDRi) sums up the company’s 45 pages of terms and conditions by saying: “Microsoft basically grants itself very broad rights to collect everything you do, say and write with and on your devices in order to sell more targeted advertising or to sell your data to third parties.”

betanews.com skriver The real price of Windows 10 is your privacy:

Then there is location data, the ability of apps to use your camera and microphone, and Cortana’s access to your contacts, calendar, and anything else you might care to mention. If this concerns you, go to the Speech, inking, & typing section of Privacy and hit the Stop getting to know me button.

Microsoft får altså vite hvor du er, kan bruke kameraet og mikrofonen på datamaskinen din, får tilgang til kalenderen og kontaktlista di og kan selge informasjonen til tredjepart! Og som Edward Snowden avslørte betyr dette igjen at NSA får tilgang til alt sammen.

Men så er jo Windows 10 «gratis», da.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSlik taler en fredsprisvinner
Neste artikkelEn ny epok i europeisk historia börjar nu
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).