Slik taler en fredsprisvinner

0

Jeg har tidligere referert Barack Obamas dramatiske tale  5. august sa han at det er enten denne avtalen eller en eller annen form for krig i følge New York Times.

Det er bryet verdt å lese hele talen, for da får man se hvordan en fredsprisvinner tenker og taler. Obama sa, sitert etter Washington Post:

Som øverstkommanderende har jeg ikke unnlatt å bruke makt når det er nødvendig. Jeg har beordret tusener av unde amerikanere i kamp. … Jeg har gitt ordre til militæraksjon i sju land. Det er tider da makt er nødvendig, og hvis Iran ikke lever opp til denne avtalen, så er det mulig at vi ikke har noe alternativ.

Det finnes ingen annen fredsprisvinner som er i nærheten av Obamas rekord. Krig mot sju land på fem år! Og da er det på plass å minne om Thorbjørn Jaglands tale til Barack Obama ved utdelinga av fredsprisen 10.12.2009:

Hvem har gjort mest for fred i verden i det siste år? Dersom spørsmålet blir stilt slik Nobel gjorde det, blir svaret forholdsvis enkelt: Det måtte bli USAs president Barack Obama. Det er sjelden en person i den grad dominerer internasjonal politikk og i løpet av så kort tid tar initiativet til så mange og så store endringer som det Obama har gjort.

Ingen av Obamas kriger har hatt noe klart FN-mandat bak seg. De er brudd på folkeretten (blant annet FN-pakten, artikkel 2) og krigsforbrytelser. Innbyggerne betaler fortsatt en høy pris for presidentens forbrytelser, som for eksempel i Irak, Afghanistan, Libya og Syria.

I en verden bygd på rettsstatlige prinsipper hadde Barack Obama blitt fratatt fredsprisen og stilt for Den internasjonale straffedomstolen. Tilståelsen foreligger jo allerede.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKrig mot Iran?!
Neste artikkelWindows 10 overvåker alt du gjør
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).