Slik taler en fredsprisvinner

4

Jeg har tidligere referert Barack Obamas dramatiske tale  5. august sa han at det er enten denne avtalen eller en eller annen form for krig i følge New York Times.

Det er bryet verdt å lese hele talen, for da får man se hvordan en fredsprisvinner tenker og taler. Obama sa, sitert etter Washington Post:

Som øverstkommanderende har jeg ikke unnlatt å bruke makt når det er nødvendig. Jeg har beordret tusener av unde amerikanere i kamp. … Jeg har gitt ordre til militæraksjon i sju land. Det er tider da makt er nødvendig, og hvis Iran ikke lever opp til denne avtalen, så er det mulig at vi ikke har noe alternativ.

Det finnes ingen annen fredsprisvinner som er i nærheten av Obamas rekord. Krig mot sju land på fem år! Og da er det på plass å minne om Thorbjørn Jaglands tale til Barack Obama ved utdelinga av fredsprisen 10.12.2009:

Hvem har gjort mest for fred i verden i det siste år? Dersom spørsmålet blir stilt slik Nobel gjorde det, blir svaret forholdsvis enkelt: Det måtte bli USAs president Barack Obama. Det er sjelden en person i den grad dominerer internasjonal politikk og i løpet av så kort tid tar initiativet til så mange og så store endringer som det Obama har gjort.

Ingen av Obamas kriger har hatt noe klart FN-mandat bak seg. De er brudd på folkeretten (blant annet FN-pakten, artikkel 2) og krigsforbrytelser. Innbyggerne betaler fortsatt en høy pris for presidentens forbrytelser, som for eksempel i Irak, Afghanistan, Libya og Syria.

I en verden bygd på rettsstatlige prinsipper hadde Barack Obama blitt fratatt fredsprisen og stilt for Den internasjonale straffedomstolen. Tilståelsen foreligger jo allerede.

KampanjeStøtt oss

4 KOMMENTARER

  1. Når det gjelder Obamas fredspris er det vel bedre at Sverige trekker tilbake mandatet de ga til det norske storting om utdeling av Nobels Fredspris. Den norske Nobelkomitéen har utviklet seg langt forbi hva det er mulig å bøte på.

    • Begynner vel å bli noen tiår siden det. «Kissinger», sier jeg bare. Det er så man føler behov for å unnskylde overfor de sjeldne verdige mottakere av en fredspris at de på denne sjofle måten blir satt i bås med alle de kjeltringene som har fått den før og kommer til å få den senere.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.