USA mot Kina i Djibouti

1

USAs eneste permanente militærbase på det afrikanske kontinentet er Camp Lemonnier i Djibouti. Den er senteret for USAs dronekrig og overvåking i Afrika og et viktig støttepunkt for USAs operasjoner i Gulf-regionen. Djibouti ligger ved innløpet til Rødehavet fra Indiahavet og er derfor strategisk viktig for kontrollen med transportlinja mellom Asia og Europa via Suezkanalen.

Journalisten Thomas Mountain som holder til i nabolandet Eritrea skriver i nettavisa CounterPunch at USA har fått beskjed fra regjeringa i Djibouti om å forlate basen til fordel for en kinesiske militærstyrke på 10.000 soldater.

USA betaler Djibouti 63 millioner dollar i året for leie av basen. Det er lommepenger mot hva Kina nå investerer i landet. Thomas Mountain skriver:

China is about to complete a $3 billion railroad from the capital of Ethiopia, Addis Ababa, Africa’s second largest country to Djibouti, Ethiopia’s only outlet to the sea. China is also investing $400 million in modernizing Djibouti’s notoriously undersized port, where for the past 17 years (since the Ethiopians tried and failed to take Eritrea’s port of Assab during Ethiopia’s war against Eritrea from 1998-2000) Ethiopia has been forced to import 90% of its fuel and food from.

I april 2015 skrev det innflytelsesrike USA-tidsskriftet Foreign Affairs under overskriften China Comes to Djibouti at USA har all grunn til bekymring over at Djibouti har større fordeler av kineserne enn av USA.

Den britiske avisa Telegraph skriver at Det hvite hus er bekymret for at det kinesiske nærværet i Djibouti er en trussel mot Camp Lemonnier.

Nettavisa The East African bekrefter de amerikanske bekymringene, men foreløpig har den ikke sagt noe om at Djibouti har gitt USA beskjed om å forlate Camp Lemonnier.

Så langt jeg har kunnet finne ut, er det eventuelt første gang at Kina oppretter en slik militærbase på fremmed jord. Kina investerer tungt i Afrika, men det har til nå vært i form av infrastruktur og produksjon. En base ved Bab el Mandeb ville ligge strategisk til ved Kinas nye maritime silkevei.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


1 kommentar

  1. Myndighetene i Djibouti er i ferd med å få seg en ny og tilsynelatende mer spandabel imperialistherre. Dersom president Guelleh & Co faktisk, slik TM/ Counterpunch rapporterer, regelrett kaster US ut fra den gamle franske basen Camp Lemonnier er det svært oppsiktsvekkende. Korrupte lilleputtstater har selvfølgelig i praksis ikke mer egen stemme overfor koloniherren enn ei gammal hore som er blitt stjålet av en ny hallik og selv får jobben med å overbringe de dårlige nyhetene til den gamle halliken «in your face». Hvis dette stemmer (en helt klar og troverdig kilde synes foreløpig ikke å kunne oppdrives utover journalistens ord for dette), er det Kina som allerede buktaler med Guelleh som dukke.
    US vil selvfølgelig aldri komme til å ta med seg cowboyhatten og forlate landet frivillig. De er nok heller ikke særlig sugne på en situasjon der det i neste omgang blir kineserne selv som må si det som det er; deres tid her er forbi, vi overtar nå.

    Forvent et stygt regimeskifte på Afrikas Horn innen kort tid. Det er standard prosedyre for The Usual Suspects, og siden Djibouti fra før i praksis er en ettpartistat der alle opposisjon er/ forsøkes regulert, burde det være grei skuring å få til noe som kan selges inn til oss andre som et kupp på vegne av sk. demokratiske krefter.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.