Svart mandag: – Et monumentalt krakk kan være i gang

0

Børskrakket «Black Monday» er sannsynligvis bare begynnelsen: Krakket i Kina rammer mange investorer mens de fortsatt er i ubalanse. Nesten alle sektorer over hele vil bli påvirket. Sentralbankene er maktesløse, de har allerede bukt opp sin ammunisjon. Et monumentalt krasj kan være i gang.

Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som skriver dette.

24. august 2015 er allerede døpt Black Monday, og svart var denne mandagen for investorene i Asia. Rent panikksalg på kinesiske børser sendte kursene ned nesten 9%. Shanghai Composite har tapt 60% av det den har vunnet siste år.

De europeiske aksjemarkedene har sine største tap siden 2009, skriver The Guardian.

It gets worse and worse….

More than €400bn has been wiped off the value of Europe’s three hundred largest companies today, according to Reuters data, as the selloff continues.

The FTSeurofirst300 index has now plunged by 4.5%, as stock markets in London, Paris, Frankfurt and beyond suffer heavy selling.

Kina-krakket har sendt oljeprisen enda lengre nedover – til sitt laveste nivå siden 2009, skriver Financial Times.

Deutsche Bank sier at krakket er meget alvorlig og at det setter utsiktene for vekst i fare.

Kina utgjør 15% av verdensøkonomien og er verdens største eksport- og importnasjon. Derfor vil ringvirkningene bli store i hele verden. Kina har også ei gjeldsboble, men hele verden er knyttet til den, derfor vil også det slå inn i hele verdensøkonomien. Krakket nådde oljestatene i Midtøsten allerede på søndag da børsen i Saudi Arabia falt med 7%.

Børsene er en ting, men etterspørselen i samfunnet ellers er noe annet. En nokså sikker målestokk er de internasjonale fraktratene som gjengis på Baltic Dry-indeksen. Denne indeksen har falt med 22% på tre uker. Det betyr at verdenshandelen, og forventningene om den kommende verdenshadelen, faller som en stein.

Dette kan være det store krakket som har vært ventet en stund. Jeg har tidligere argumentert for at dette krakket kunne komme i år. Men dårlig spekulant som jeg er, trodde jeg at krakket ville komme i oktober.

Forrige artikkelHjelp syrerne der de er – stopp krigen!
Neste artikkelKunsthåndverk / artigianato
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).