Krig mot Iran?!

0
Anders Romelsjö

Om inte Iran-avtalet godkänns av USA:s kongress så blir det krig – säger Barbar Obama. Frågan har bl.a. diskuterats av Stephen Lendman på Counterpunch och av Pål Steigan och på denna blogg. Vi har beskrivit avtalet i blogginlägg 16/7 och hälsat det som väsentligen positivt. Samtidigt är det tyvärr en seger för USA:s helt olagliga sanktionspolitik, som stöds av flera andra länder. Avtalet förhandlades fram av Rysslands utrikesminister Lavrov och USA:s Kerry.

Stephen Lendman påpekar att ”Tre färska opinionsundersökningar visar att de flesta amerikaner motsätter sig avtalet med Iran. De allra flesta amerikaner vet nästan ingenting om Iran, dess historia, kultur, avsky för kärnvapen och krig, och inte om landets politik att söka samarbete med olika nationer menar Stephen Lendman.

Iran har sedan 36 år varit utsatt för orättvisa demonisering. Varför? På grund av sin självständighet och oberoende. Och eftersom Israel vill ha sin viktigaste regionala rival eliminerad. Eftersom Washington vill kontroll över stora olje- och gasreserver, mer territorium för sitt imperium och baser, och miljontals fler människor att utnyttja.

Avtalet med Iran minskar risken för större regionalt krig om det håller.
Samtidigt har USA en gräslig historia att bryta avtal. Tre veckor efter överenskommelse i Wien har Irans ambassadör till IAEA lämnat in en anmälan som uppger Washington redan brutit mot det. Man påtalade kommentarer från Vita husets pressekreterare Josh Earnest förra månaden ”Den militära alternativet finns kvar, men faktum är att militära alternativet kommer att förbättras eftersom vi kommer att under ett antal år kunna samla betydligt mer detaljer om Irans kärnenergiprogram.”

israel iran bombing

Teheran menar att Earnests hot innebär en ”väsentlig överträdelse av de åtaganden i avtalet.” Den övergripande handlingsplanen Joint Comprehensive Plan of Action (JCPA) ger inte Washington en möjlighet att genom en bakdörr få information om Iran genom IAEA.
”Vi erinrar om tidigare fall, där konfidentiell information som lämnats av den islamiska republiken Iran till IAEA:s inspektörer hade läckt, vilket utgör ett allvarligt hot mot den nationella säkerheten i Iran … Det är det absolut nödvändigt och viktigt för byrån att vidta omedelbara åtgärder för att förkasta uppenbara kränkningar”.

Inför Iran affären bekräftade Obama sitt benhårda engagemang för USA:s allierade Gulfstater, vilket innebär mer vapen för Saudiarabien och andra regionala stater som redan är tungt beväpnade och farliga.
Mer stöd för Israel planeras också – ökar risken för konflikter. Tidigare statssekreteraren i försvarsdepartementet för policyfrågor Eric Edelman manade medlemmarna i senatens försvarsutskott att öka USA:s militära närvaro i Mellanöstern.

Opinionsundersökningar.
* En ny opinionsundersökning från Quinnipiac University visade att 2 av 3 amerikanska väljare är mot avtalet, 57 % mot 28 %. -28%. En liknande (2/3) andel sa att det kommer att göra världen mindre säker.
* En ny undersökning av NBC News/Wall Street Journal visade att 35% stödde avtalet, 33% var emot och 32% hade ingen åsikt. Oppositionen mot avtalet har ökat från 17 % i till 32%.
* Enligt en opinionsundersökning i slutet av juli av CNN/ ORC var 52% mot och 44% för avtalet.
Med veckor kvar innan omröstningen i kongressen och med fortsatt intensiv anti-iranska propaganda kan andelen som är emot avtalet öka.
Om det blir tillräckligt för att bygga två tredjedels negativ kongress-majoritet för att i så fall stjälpa ett veto från Obama återstår att se.

Obama har enligt New York Times varnat för USA krig mot Iran om kongressen avvisar det. USA har sedan flera år krigsplaner mot Iran. Att hota krig mot fredliga Iran efter ett avtal talar för att USA:s fientliga politik gentemot Iran är oförändrad. Israel och Saudiarabien har visat gemensamt intresse för attack mot Iran.
Han har träffat judiska ledare i Vita huset för att vinna deras stöd. Den mäktiga Israel-lobbyn lobbyn American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) i USA arbetar hårt för att stoppa avtalet som fördömts av president Netanyaho.

Å andra sidan har diplomater från Kina, Ryssland, Tyskland och andra EU-länder haft möten med ledare för demokraterna för att markera sitt stora stöd för avtalet enligt Foreign Policy 7/8. ”Möjligheten till att avtalet inte går igenom i kongressen gör oss nervösa” säger Philipp Ackermann, Tysklands USA-ambassadör. ”Det skulle vara en mardröm för varje europeiskt land om avtalet avisas.” Den kände demokratiske senatorn Chuck Schumer, starkt förespråkare för den neoliberala ekonomiska politiken avvisar avtalet.

Irans president Hassan Rouhani arbetar hårt på sin kant för att avtalet ska gå igenom.

I en artikel i New York Times 8/6 skriver 29 kända vetenskapsmän, däribland fem Nobelpristagare, att avtalet med Iran är innovativt och stringent och en modell för kommande avtal. Ska vetenskapsmännen eller Israellobbyn får störst genomslagskraft?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.