Hva betyr Kinas devaluering av yuan?

0

To dager på rad har Folkets bank i Kina (PBoC) devaluert yuan. Dette har overrasket markedene og mange spør seg om hva som er årsaken, og om dette er et uttrykk for uforutsette svakheter i Kina. Her er to kommentarer som ser dette på en annen måte:

For det første Asia Times (AT), som følger svært godt med på kinesisk og asiatisk økonomi. Kommentatoren sammenlikner med den gangen Franklin Roosevelt devaluerte dollaren mot gull midt under en deflasjon. Dette fikk John Maynard Keynes til å skrive i Daily Mail, “President Roosevelt is Magnificently Right.” 

Det samme mener AT om de siste kinesiske devalueringene.

The press is full of reports that China’s RMB devaluation is a sign of economic slowing. On the contrary: the fact that the People’s Bank of China allowed the RMB to float upward with the dollar for the past year and a half is a major cause of China’s manufacturing slowdown (it’s hard to say taht the overall Chinese economy is slowing when the revenue’s of the country’s largest retailer, Alibaba, are up 34% year on year). A number of analysts, including the former chief China economist at the Bank for International Settlements, Dr. Guonan Ma, have been urging PBoC to abandon the dollar peg for quite some time.

Yuan har lenge fulgt dollaren, og siden dollaren styrker seg, så har dette svekket den kinesiske eksporten. Når Kina devaluerer, så betyr det å forlate denne tilknytninga til dollar. Og det er ikke nødvendigvis et tegn på svakhet. Det kan like gjerne være det motsatte, mener AT.

Strategic Forecasting, Inc. — bedre kjent som Stratfor, et meget innflytelsesrikt informasjonsbyrå i USA, tenker i samme baner.

Beijing’s policy of having the yuan track close to the dollar has had several important side effects over the past year. In Europe and Japan — home of the other two paramount global currencies — quantitative easing and other forces have resulted in a depreciation of the euro and yen against the dollar. The yen has fallen by about a third since the last half of 2012, and the euro has fallen by a fifth since early 2014. Meanwhile, the yuan has essentially remained stable against the dollar. This means that the yuan’s real effective exchange rate, or its exchange rate weighted against its trading partners, has appreciated dramatically over the past year. In fact, since June 2014 the yuan’s real effective exchange rate has been the world’s strongest, increasing by 13.5 percent — more than that of the U.S. dollar (12.8 percent) and the Swiss franc (11.4 percent).

Og Stratfor sier videre: «China is clearly signaling that it will not move in step with the United States and will allow its currency to trade lower if need be.»

Kina ønsker å bevege seg vekk fra en så sterk eksportrettet økonomi som landet har hatt og samtidig styrke hjemmemarkedet. Dette skal skje midt oppe i en svært ustabil økonomisk situasjon i hele verden. Dette blir smertefullt og vil skape problemer. Et ledd i dette er å frigjøre yuan renminbi fra dollaren. Devalueringene må oppfattes som en del av dette.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHerland siterer gjerne Pål Steigan: Rasjonell debatt er å diskutere sakens innhold, ikke person
Neste artikkelDe spionerar på dig också via internet!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).