Hva betyr Kinas devaluering av yuan?

0

To dager på rad har Folkets bank i Kina (PBoC) devaluert yuan. Dette har overrasket markedene og mange spør seg om hva som er årsaken, og om dette er et uttrykk for uforutsette svakheter i Kina. Her er to kommentarer som ser dette på en annen måte:

For det første Asia Times (AT), som følger svært godt med på kinesisk og asiatisk økonomi. Kommentatoren sammenlikner med den gangen Franklin Roosevelt devaluerte dollaren mot gull midt under en deflasjon. Dette fikk John Maynard Keynes til å skrive i Daily Mail, “President Roosevelt is Magnificently Right.” 

Det samme mener AT om de siste kinesiske devalueringene.

The press is full of reports that China’s RMB devaluation is a sign of economic slowing. On the contrary: the fact that the People’s Bank of China allowed the RMB to float upward with the dollar for the past year and a half is a major cause of China’s manufacturing slowdown (it’s hard to say taht the overall Chinese economy is slowing when the revenue’s of the country’s largest retailer, Alibaba, are up 34% year on year). A number of analysts, including the former chief China economist at the Bank for International Settlements, Dr. Guonan Ma, have been urging PBoC to abandon the dollar peg for quite some time.

Yuan har lenge fulgt dollaren, og siden dollaren styrker seg, så har dette svekket den kinesiske eksporten. Når Kina devaluerer, så betyr det å forlate denne tilknytninga til dollar. Og det er ikke nødvendigvis et tegn på svakhet. Det kan like gjerne være det motsatte, mener AT.

Strategic Forecasting, Inc. — bedre kjent som Stratfor, et meget innflytelsesrikt informasjonsbyrå i USA, tenker i samme baner.

Beijing’s policy of having the yuan track close to the dollar has had several important side effects over the past year. In Europe and Japan — home of the other two paramount global currencies — quantitative easing and other forces have resulted in a depreciation of the euro and yen against the dollar. The yen has fallen by about a third since the last half of 2012, and the euro has fallen by a fifth since early 2014. Meanwhile, the yuan has essentially remained stable against the dollar. This means that the yuan’s real effective exchange rate, or its exchange rate weighted against its trading partners, has appreciated dramatically over the past year. In fact, since June 2014 the yuan’s real effective exchange rate has been the world’s strongest, increasing by 13.5 percent — more than that of the U.S. dollar (12.8 percent) and the Swiss franc (11.4 percent).

Og Stratfor sier videre: «China is clearly signaling that it will not move in step with the United States and will allow its currency to trade lower if need be.»

Kina ønsker å bevege seg vekk fra en så sterk eksportrettet økonomi som landet har hatt og samtidig styrke hjemmemarkedet. Dette skal skje midt oppe i en svært ustabil økonomisk situasjon i hele verden. Dette blir smertefullt og vil skape problemer. Et ledd i dette er å frigjøre yuan renminbi fra dollaren. Devalueringene må oppfattes som en del av dette.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.