Herland siterer gjerne Pål Steigan: Rasjonell debatt er å diskutere sakens innhold, ikke person

0

Hanne Nabintu Herland skriver på sin blogg:

Flere er overrasket over mine referanser til flere av Pål Steigans gode utenrikspolitiske artikler. Jeg ser at man raskt henger seg opp i Steigans fortid, både på Facebook og i mailer. (Foto: Thorsblogg) Poenget med å lese en artikkel er dog ikke å analysere forfatterens fortid. Det er ikke en del av en rasjonell debatt der man evaluerer argumentenes gyldighet. Rasjonell debatt er å diskutere sakens innhold, ikke person. Vi bør skille mellom sak og person og lære av hverandre, uansett politisk tilknytning. 

Jeg setter naturligvis pris på dette, og ikke bare fordi det akkurat her gjelder meg, men fordi det bør være argumentenes innhold som betyr noe, og ikke hvem som framfører dem. Faste lesere av denne bloggen vil vite at jeg svært ofte siterer kilder som står milevidt fra meg sjøl. Jeg ser det som min viktigste oppgave å få folk til å tenke sjøl, ikke nødvendigvis å bli enige med meg i ett og alt. Norske medier går i flokk, og det settes få spørsmålstegn ved de oppleste sannhetene. Det gleder meg at Herland har tatt poenget. Hun skriver videre:

Eksempelvis, en analyse av USA for 30 år siden, har langt fra sikkert relevant idag, nettopp fordi landet har vært igjennom en betydelig ideologisk endring. Europa er også svært endret. Dette har Steigan observert, og han er en av de få som faktisk følger med på strømningene I sin egen samtid. Det gjør Steigan til en spennende stemme som man kan lære mye av ved å følge. Selvsagt trenger man ikke å være enig i alt han skriver, det er jo selve poenget å bli utfordret! 

Jeg har planer om å nominere ham til årets Fritt Ord Pris.

Jeg takker og bukker, men til det siste vil jeg si at jeg setter to flasker førsteklasses Amarone imot at hun får gjennomslag for dette forslaget. For meg er det vel så viktig at flere tør å gjøre som Herland, nemlig å lese steigan.no og vurdere argumenter og dokumentasjon på en saklig måte. Det vil være en pris god nok.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– NATO og Russland trener på virkelig krig
Neste artikkelHva betyr Kinas devaluering av yuan?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).