– Sentralbanken brøt sitt mandat for å tukte Hellas

6

Eurosonen går opp i liminga mens vi ser på, og det kommer interessante analyser av den prosessen som har ført EU dit. Martin Sandbu, som er fast kommentator for Financial Times, mener at Den europeiske sentralbanken (ESB) har brutt sitt mandat i behandlinga av Hellas.

I artikkelen ECB, enemy of the euro? tar han utgangspunkt i det som er ESBs mandat og viser hvordan det er blitt brutt.

Recall that the closure of Greece’s banks was caused by the ECB’s decision to do the opposite of what Walter Bagehot taught, which was that to stem a bank run, the central bank should lend against collateral that, but for the crisis, is solid. In Greece, fearful people have wanted cash, but the banks have little cash left. The normal course of action would be for the banks to get cash from the central bank, pledging their investments as security for the loan. But after Athens declared a referendum, the ECB said no further such loans should (for now) be given.

Sandbu viser til EU-traktaten som eskplisitt sier hva som er sentralbankens oppgave. Han viser spesielt til artikkel 127 og peker på at sentralbanken har i oppgave å «promote the smooth operation of payment systems». Spør greske pensjonister, sier Sandbu, om de føler at de opplever noe smertefritt betalingssystem når de står i kø foran minibankene og ikke får tatt ut pensjonen sin. En generall oppgave for banken er «the sustainable development of Europe based on balanced economic growth and price stability … full employment … economic, social and territorial cohesion».

Sentralbankens opptreden er traktatbrudd og lovbrudd, mener Sandbu:

On the face of it, sectioning off the Greek banking system and blocking Greek residents’ access to banking services flies in the face of the ECB’s legal mandate. There is a good case to make that the central bank’s starvation diet for Greek banks breaks the law. And to the extent the governing council has imposed that diet in an attempt to influence the outcome of negotiations between Athens and its creditors, this seems to fall foul of the European Court of Justice’s reservations when its advocate general cleared the ECB’s «outright monetary transactions» (OMT) – the programme for buying the bonds of a member state in financing difficulties.

Og han konkluderer:

Vi må trekke den temmelig dramatiske konklusjonen at ESB bryter sitt eget mandat og gjør en dårlig økonomisk situasjon verre. Og man bør merke seg at dette er en relativt raus vurdering.

Mange av oss har ment at Troikaens behandling av Hellas ikke har vært utformet for å hjelpe Hellas, men tvert om for å hjelpe bankene. I tillegg har dette vært styrt av Tyskland, ikke av økonomiske, men av politiske grunner. At nå også den britiske finanskapitalens hovedorgan kan føye til at Den europeiske sentralbankens opptreden har vært avtalebrudd og lovbrudd, svekker jo ikke akkurat kritikken.

Eller som Alexis Tsipras sa i sin tale til EU-parlamentet:

It would not be an exaggeration to say that my country has been transformed into an experimental austerity laboratory for the last five years. But we must all admit that the experiment did not succeed.

In the past five years, unemployment skyrocketed, poverty skyrocketed, social marginalization grew tremendously, as did the public debt, which prior to the launch of the programs was 120% of GDP, and is currently 180% of GDP. Today, the majority of Greek people, regardless of our evaluations–this is reality and we must accept it–feel that they have no choice but to fight to escape from this hopeless course.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

  • Ja, der er det Litauens president Dalia Grybauskaites som igjen kommer med ignorante uttalelser: «Tiden for festing på bekostning av andre er for lengst over for Hellas». Du tenger ikke gå lenger enn til artikkelen her av Steigan hvor det vises til at statsgjelden økte fra 120% til 180% av bruttonasjonalprodukt på de fem årene grekerne nå har levd med avtalepålagte økonomiske innstramninger. Ellers kan du gå to dager tilbake til Steigans artikkel «Myten om de late grekerne» for hva som ellers skulle behøves for å punktere Grybauskaites greker-hets.

 1. Men det er da merkelig at land som Irland, Spania, Latvia, (Island) og delvis Portugal har klart å ta de nødvendige grep for å komme seg videre. Det har kostet, men de er ikke i ei slik hengemyr som Hellas. Godt mulig at grekerne ikke er late, men de må rydde opp i kameraderi og korrupsjon, en overvokst og ineffektiv offentlig sektor, et tungrodd byråkrati og generøse sosiale goder. Elendig skatteoppkreving. Hvem vil investere penger for å skape jobber i et slikt dysfunksjonelt system? Skal det skapes jobber, vekst og fremtid behøves det private investeringer med både nasjonale og internasjonale investorer. Leste om en greker som i sin ungdom utvandret til Australia og tjente seg rik. For 10 år siden kom han tilbake til Hellas og ville bygge en fabrikk, skape arbeidsplasser. Fortsatt står han fast i byråkratiet. Forstår at det var mange av dere som øynet et håp når Syriza kom til makten og ville bygge et sosialistisk fyrtårn i Middelhavet basert på tyske skattepenger. Men der ble dere skuffet. Suprised?

 2. Ikke lett å bli klok på Tspiras. Han sier mye fornuftig, men nærmer seg stadig mer EU-eliten, selv etter oxi.

 3. Hellas bør de neste 10 – 15 årene settes under administrasjon. Chris Patten, som styrte Hong Kong i sin tid bør være en opplagt kandidat. Når HK og Singapore som begge er helt uten naturressurser og hvor befolkningene bor på et knøtt lite område klarer å skape en av verdens mest velstående samfunn, så bør vel Hellas klare det? Eller hva?

 4. ESB bryter ingen regler.De lager bare nye,når det «er nødvendig.»
  Hvem skulle forhindre dem fra det?Selv den Tyske forfatningsdomstol har godkjent tvilsomme konstruksjoner,ved kjøp av statsobligasjoner m.m.Overføringer via ymse «mekanismer,» for å redde konkurssatte banker,til ugunst for bl.a.tyske skattebetalere.
  Og-for å redde Euroen.Noe de har klart-hittil.Motstanden mot disse manøvre fantes,og finnes, i Die Linke og AfD.
  Men Die Linke er splittet,og AfD i oppløsning.
  Ingen av disse partier,eller liknende partier i andre (EU)land,klarer å meisle ut en reell motstand mot globaliseringens konsekvenser.
  En kurs som ville forutsette motstand mot hele EU-prosjektets antidemokratiske karakter.
  ESB får det som de vil.Den interne devaluering ruinerer det som er igjen av velferd i medlemslandene.

  Sålenge middelklasse-sosialistene bare har mere omfordeling på programmet,vinner nasjonalistene stemmene til motstanderne av EUs utvikling.ECB vil bli sittende som reelle makthavere,og vil tørke gjelden av på vanlige lønnsmottakere.
  Dette er da ingen konspirasjon.Det er maktbruk,med tilslutning fra liberalister og godhetssosialister.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.