Italias gjeld setter nye rekorder

4

Italias offentlige gjeld steg til 2200 milliarder euro i mai viser nye offisielle tall som ble publisert 14.07.2015. Dette er ny rekord og det gjør at Italia er EUs mest forgjeldede land, nest etter Hellas. Det er soldionline.it som melder dette.  Oppslaget bygger på de siste månedstallene fra Banca d’Italia.

Deutsche Welle skriver at med dette er Italias gjeld på 132% av BNP, mot Hellas med 175%. Begge deler er milevidt over EUs stabilitetskrav på 60%. Konsekvensene av den italienske gjeldskrisa kan i prinsippet bli veldig mye større enn av den greske, fordi Italia er den tredje største økonomien i EU og den tiende største (nominelt) i verden.

Dessuten er Italia svært eksponert overfor gresk gjeld, nemlig med 58 milliarder euro.

Og gjennom Tysklands behandling av Hellas vet Italia at Wolfgang Schäuble i likhet med Shylock vil kreve sitt pund kjøtt dersom Italia ikke skulle klare å betjene gjelda si.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. Merk at Italia har mesteparten av sin opplåning innenlands. De har en lav utenlandsgjeld, Frankrike sin utenlandsgjeld er feks 5 ganger større. Italienerne har en høy sparerate, det har heller ikke vært noe boligboble i Italia. Videre har Italia balanse på statens driftsbudsjett (før gjeldsrenter) og har for eksempel i motsetning til Hellas en omfattende og sterk eksportrettet industrisektor. De seinere år har dessuten myndighetene tatt grep når det gjelder korrupsjon og skatteoppkreving. Noe Hellas ikke har. Det blir derfor helt feil å sammenligne Hellas og Italia.

    • Det er store forskjeller mellom Italia og Hellas, naturligvis. Men også likheter. Italias gjeld på bnp er 132%, men som du sier i høy grad innenlands. Men det italienske banksystemet er pill råttent og det har vært jukset med regnskapene for å holde flere av dem flytende. Og Italia er eksponert med 38 milliarder euro overfor Hellas Dessuten er ikke det italienske skattesystemet reformert på noen meningsfull måte. Jeg bor der halve året og opplever bare kaos og store smutthull for de rike. Dessuten har Italia det vi kaller en stato-amfia, der det er nesten umulig å skille staten fra mafiaen.

  2. Det politiske ledelsen i Italia er like pill råttent som har kjørt med store underskudd på statsbudsjettet i år etter år. Formålet er å radere ut velferdstaten. Slik at disse tjenestene må kjøpes privat. Av de som fortsatt har råd.

  3. Italia har de siste årene hatt balanse i statsbudsjettet på driften, men renteutgiftene trekker ned. Underskuddet ca 2,9% og innenfor EU sitt krav. At alt ikke er på stell i Italia er innlysende. Men det er et hav av forskjell mellom Italia og Hellas. Som jeg nevner er Italia en av verdens største industrinasjoner med et sterkt eksportrettet næringsliv. Hvis det stemmer at Italia er eksponert med 38 milliarder euro overfor Hellas, så utgjør det 2% av Italias BNP. En overkommelig sum. Japan har for eksempel en gjeldsgrad på uhyggelige 250% av BNP, langt over Hellas. Så hvorfor får Japan låne penger til ca 0% rente men Hellas må betale 11% Har dere noen konspirasjonsteorier om dette?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.