Med stort flertall vedtok Hellas å bli EU-koloni

0

Med 229 stemmer for, 64 stemmer mot og 6 avholdende vetok det greske parlamentet å underkaste seg diktatet fra eurosonen. Formelt var dette votering over de lovendringene som EU hadde forlangt for i det hele tatt å vurdere nye kreditter. Men det var ingen diskusjon om lovene. Som saksgang i en lovgivende forsamling var det hele en farse. Det var en avstemning for og mot et diktat, et diktat som Tyskland og europeisk finanskapital sto bak. Og parlamentet i det som i festtalene kalles «demokratiets vugge» underkastet seg og vedtok at landet fra nå av blir en koloni under eurosonens forvaltning.

38 parlamentarikere fra Syriza stemte imot forslaget, deriblant tidligere finansminister Yanis Varoufakis, tidligere visefinansminister Nadia Valavani og energiminister Panagiotis Lafazanis. Flertallet i Syrizas sentralkomité stemte imot at partiet skulle godkjenne diktatet fra eurosonen, uten at det hadde noen virkning. Men det betyr at Tsipras-regjeringa har mistet sitt parlamentariske flertall og at det vil komme endringer.

Det nazistiske partiet Gyllent daggry stemte mot forslaget og kan nå bare vente i kulissene til sultne og rasende grekere vender de andre partiene ryggen.

Parlamentet har dermed vedtatt økonomiske og politiske krav fra EU som er langt verre enn dem 61,3% av det greske folket sa nei til i folkeavstemninga. Og til tross for den totale kapitualsjonen har ikke EU gitt noen garantier for når ønonomien kan begynne å fungere igjen.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver:

På onsdag (15.07.2015) kunngjorde EU-kommisjonen at forhandlingene vil vare i minst tre måneder Bild-Zeitung kan fortelle at forbundsregjeringa fortsatt arbeider «hemmelig» med en grexit. I så fall kommer bankene ikke til å kunne åpne igjen i det hele tatt, i følge vurderingene til en gresk bankleder.

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre, som i følge avisa Klassekampen tar sikte på å «ta Norge til venstre», støtter avtalen og sier:

– Hellas har fått en slags ukelønnsavtale med EU. Først må de gjøre jobben, så får de ukepenger. Det er krevende og brutalt, men det er mulig å forstå at det må være slik, sier Støre.

Det er mulig at Støre er så isolert i sin egen rikmannsboble at han ikke innser hvor nedlatende, patrarkalsk og anti-demokratisk denne uttalelsen er. Alternativt er det slik han ønsker å framstå. Et helt land på ukelønnsavtale? Det er det som til daglig kalles en koloni.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelItalias gjeld setter nye rekorder
Neste artikkelTigre av soyabønnepudding
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).