IMF vil ikke være med på krisekreditten til Hellas

0

Styret i Det internasjonale pengefondet (IMF) har vedtatt at institusjonen ikke vil være med på den neste kredittrunden til Hellas. Det er Financial Times som melder dette.

Som jeg har skrevet tidligere, mener IMF at gjelda til Hellas er for stor til at det er forsvarlig å forvente at den blir nedbetalt. Amerikanske Citibank mener at gjelda må kuttes med 130 milliarder euro for at Hellas på noen måte skal være i stand til å betjene den.

Denne analysen deler tydeligvis også styret i IMF. Den tidligere greske finansministeren Yanis Varoufakis mener at dette er veggspill mellom Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble og IMF. Schäuble har støttet en ny runde med kreidtt til Hellas etter at statsminister Alexis Tsipras ga etter på alle punkter under forhandlingene Men dr. Schäuble ønsker ikke å ha Hellas i euroen, og har kanskje regnet med at IMF ville skyte avtalen i filler:

Some Greek officials suspect the IMF and Wolfgang Schäuble, the hardline German finance minister, are determined to scupper a Greek rescue despite this month’s agreement to move forward with a third bailout.

In a private teleconference made public this week, Yanis Varoufakis, the former finance minister, said he feared the Greek government would pass new rounds of economic reforms only for the IMF to pull the plug on the programme later this year.

“According to its own rules, the IMF cannot participate in any new bailout. I mean, they’ve already violated their rules twice to do so, but I don’t think they will do it a third time,” Mr Varoufakis said. “Dr Schäuble and the IMF have a common interest: they don’t want this deal to go ahead.”

Eurosonen tvinger altså Hellas til å legge seg fullstendig flatt og la EU ta kontroll over landets økonomi for at landet skal få en avtale som kanskje likevel bli tropedert når det kommer til stykket.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA-soldater med våpen stanset på flyplassen i Wien
Neste artikkelKomposteringen av SV
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).