IMF-analyse gir Hellas rett

0

Hellas trenger at 30% av gjelda blir avskrevet og ytterligere 51,9 millarder euro de neste tre årene for å holde seg flytende, sier Det internasjonale pengefondet (IMF) i en rapport som ble offentliggjort 2.. juli 2015.

Rapporten slår fast det som Alexis Tsipras også har sagt, nemlig at «gjeldsbyrden til Hellas er ikke bærekraftig».

A haircut that yields a reduction in debt of over 30 percent of GDP would be required to meet the November 2012 debt targets. …

To ensure that debt is sustainable, Greek policies will need to come back on track but also, as a minimum, the maturities of existing European loans will need to be extended significantly while new European financing to meet financing needs over the coming years will need to be provided. …

Coming on top of the very high existing debt, these new financing needs render the debt dynamics unsustainable.

IMF utgjør sammen med Den europeiske sentralbanken og EU-kommisjonen det som kalles Troikaen. Denne Troikaen har krevd at Hellas forplikter seg til å betale gjelda slik den nå står, samtidig som altså IMF sjøl sier at dette er umulig.

Så når den greske regjeringa har bedt folket om å si nei til dette kravet, så har den altså fullstendig rett – hvis man altså skal tro IMFs egen analyse.

Og ikke bare det, men når man leser rapporten vil man se at sjøl med en reduksjon på 30%, vil gjelda kunne komme til å holde seg på mer enn 100% av BNP i mer enn tre ti-år.

Den konklusjonen man kan trekke av IMFs rapport er at det eneste det greske folket kan gjøre i folkeavstemninga er å si NEI, slik også økonomene Stiglitz og Krugman har anbefalt.

Jeg regner med at i dette øyeblikket sitter ledelsen i det spanske Podemos og den italienske Femstjernersbevegelsen og skriver på henvendelser til IMF om også å vurdere bærekraften i Spanias og Italias gjeldsbyrde. Dette er et korthus, og det er nødt til å falle. For det er ikke bare gjelda til Hellas som ikke er bærekraftig.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.