IMF-analyse gir Hellas rett

4

Hellas trenger at 30% av gjelda blir avskrevet og ytterligere 51,9 millarder euro de neste tre årene for å holde seg flytende, sier Det internasjonale pengefondet (IMF) i en rapport som ble offentliggjort 2.. juli 2015.

Rapporten slår fast det som Alexis Tsipras også har sagt, nemlig at «gjeldsbyrden til Hellas er ikke bærekraftig».

A haircut that yields a reduction in debt of over 30 percent of GDP would be required to meet the November 2012 debt targets. …

To ensure that debt is sustainable, Greek policies will need to come back on track but also, as a minimum, the maturities of existing European loans will need to be extended significantly while new European financing to meet financing needs over the coming years will need to be provided. …

Coming on top of the very high existing debt, these new financing needs render the debt dynamics unsustainable.

IMF utgjør sammen med Den europeiske sentralbanken og EU-kommisjonen det som kalles Troikaen. Denne Troikaen har krevd at Hellas forplikter seg til å betale gjelda slik den nå står, samtidig som altså IMF sjøl sier at dette er umulig.

Så når den greske regjeringa har bedt folket om å si nei til dette kravet, så har den altså fullstendig rett – hvis man altså skal tro IMFs egen analyse.

Og ikke bare det, men når man leser rapporten vil man se at sjøl med en reduksjon på 30%, vil gjelda kunne komme til å holde seg på mer enn 100% av BNP i mer enn tre ti-år.

Den konklusjonen man kan trekke av IMFs rapport er at det eneste det greske folket kan gjøre i folkeavstemninga er å si NEI, slik også økonomene Stiglitz og Krugman har anbefalt.

Jeg regner med at i dette øyeblikket sitter ledelsen i det spanske Podemos og den italienske Femstjernersbevegelsen og skriver på henvendelser til IMF om også å vurdere bærekraften i Spanias og Italias gjeldsbyrde. Dette er et korthus, og det er nødt til å falle. For det er ikke bare gjelda til Hellas som ikke er bærekraftig.

 

KampanjeStøtt oss

4 KOMMENTARER

  1. Er det noe land som kan betale tilbake sin gjeld? Sverige eksempelvis har nå negativ rente og QE som er oppe i 135 milliarder….. Land betaler gjeld med QE og det er ikke bra. Men USA har vel kjøpt sin egen gjeld lenge så…. Det nye normale.

    • Det pussige i den sammenheng er at jo mer svenskene låner jo strkere blir den svenske krona i forhold til vår. det må være noe i det Løfven sa om at masseinvasjonen av kebabteknikere skulle gjøre dem rike.

  2. En artikkel jeg leste sier at et konkurs Hellas er den unnskyldningen EU makthaverne trenger for å kreve et sterkere og mer forpliktende EU, med tilhørende utvisking av landegrenser, selvsagt.

  3. «sterkere og mer forpliktende EU» klart det er planen men det ser litt ut som at dagens samfunns hirakier sliter litt. Fattigdom og hot om fattigdom har fått mennesker å tenke til litt til selve til slutt kanskje. Men trist at mennesker må nære på miste alt føre man begynner å kjempe før demokratiet og velferden.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.