EU-president Tusk frykter revolusjon i Europa

3

EU-president polakken Donald Tusk, som hører til den konservative fraksjonen i EU, har tydeligvis blitt rystet av den skarpe debatten i forbindelse med behandlinga av Hellas.

Det var første gang jeg opplevde radikale folk med så sterke emosjoner. Og det var nesten halve europaparlamentet.

Hvis EU-presidenten får åndenød av å oppleve en kritisk, men tross alt ganske moderat, debatt i EU-parlamentet, så var det vel på høy tid at han fikk oppleve det. Han ble også veldig bekymret over det han kaller «den radikale illusjonen som går ut på at man tror at det finnes noe alternativ til den økonomiske modellen som EU bygger på».

I en periode der sjøl iherdige EU-tilhengere har problemer med å tro på sin egen modell, gir det dem ikke mye trøst å få beskjed om at det ikke finnes noe alternativ.

Situasjonen kan til en viss grad sammenliknees med Europa etter 1968. Jeg aner en viss, kanskje ikke direkte revolusjonær stemning, men en sterk utålmodighet. Når individuell utålmodighet blir til et sosialt fenomen, så er det innledninga til en revolusjon.

Som tidligere aktivist i Solidarność har Tusk kanskje greie på det han snakker om, hvis det da ikke er høydeskrekken i elfenbeinstårnet som har tatt tak i ham.

Fra mange kanter kommer det analyser som peker på elitenes nye frykt for et opprør i Europa. James K. Galbraith er inne på det samme i forbindelse med Hellas. En viktig grunn til at den europeiske eliten følte at de måtte knekke Syriza for å hindre en spredning av opprøret.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

 1. Alle som er nogenlunde orientert vet at Vladimir Putins prosjekt og ambisjon er å gjenreise et nedrustet og forfallent Russland og bygge ut landets internasjonale handels og kontaktnett. Et slikt prosjekt er uforenlig med krig i større skala.

  Dette vet også amerikanerne. Og terrorbalansen er antagelig fortsatt tilstrekkelig til å holde partene i tømme.

  Enkelte analytikere hevder nå at USA skaper den russiske trusselen får å ha en begrunnelse og et påskudd for å fylle Europa med våpen og soldater. Det hele hevder man, handler om å forberede seg på å overta i Europa når «revolusjonen» bryter løs og EU bryter sammen. Det overordende mål er selvsagt å forhindre at først og fremst Tyskland orienterer seg østover.

  Om disse analysene holder stikk vil vel vise seg. Det er mange teorier ute og går. Men den ene behøver neppe å utelukke den andre.

 2. Dersom man fratar folk deres inntekt, demokrati og derigjennom deres verdighet, bør man ikke bli forbauset om det ender opp med at folk griper til våpen mot det de da vil betrakte som sine tyranner.

  Det er ikke noe nytt under solen. Historien er full av eksempler på tyranner som takket være sin arroganse og forrakt for andre mennesker endte sine dager på galgen. Å tro seg selv imun mot folkets vrede er i realiteten elitens første steg mot bunkersen og undergangen.

  Personlig håper jeg den kommende revolusjon blir ublodig og EU sprekker innenfra, og det håper vel de fleste, men jeg ser slett ikke bortifra at eliten vil klore seg fast og ta i bruk alle tilgjengelige maktmidler for å slå ned på det folk de behandler som umyndige barn.

  Vi ser trenden ved at eliten har begynt å betrakte demokratiet som unionen, og dermed dem selv, som den verste fiende, en fiende som må elimineres før den tar rotta på hele det imaginære luftslottet.

  Så langt har eliten kontrollert demokratiet via sin splitt og hersk metode, men når denne metoden ikke virker lenger vil ikke eliten nøle med å suspendere demokratiet.

 3. Interressant nok er Tusk polakk, og dermed borger av et land hvis folk vet hvordan det er å være underlagt et totaltært regime. Første gang jeg besøkte Polen, i 1990, traff jeg danske og tyske kommunister som hadde hatt innreiseforbud til Polen gjennom hele 1980-tallet fordi de hadde støttet Solidarnosc. Mange av mine polske venner hadde større tillit til disse utenlandske kommunistene enn de hadde til lederskapet i Solidarnosc.Bare til orientering.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.