EU-president Tusk frykter revolusjon i Europa

0

EU-president polakken Donald Tusk, som hører til den konservative fraksjonen i EU, har tydeligvis blitt rystet av den skarpe debatten i forbindelse med behandlinga av Hellas.

Det var første gang jeg opplevde radikale folk med så sterke emosjoner. Og det var nesten halve europaparlamentet.

Hvis EU-presidenten får åndenød av å oppleve en kritisk, men tross alt ganske moderat, debatt i EU-parlamentet, så var det vel på høy tid at han fikk oppleve det. Han ble også veldig bekymret over det han kaller «den radikale illusjonen som går ut på at man tror at det finnes noe alternativ til den økonomiske modellen som EU bygger på».

I en periode der sjøl iherdige EU-tilhengere har problemer med å tro på sin egen modell, gir det dem ikke mye trøst å få beskjed om at det ikke finnes noe alternativ.

Situasjonen kan til en viss grad sammenliknees med Europa etter 1968. Jeg aner en viss, kanskje ikke direkte revolusjonær stemning, men en sterk utålmodighet. Når individuell utålmodighet blir til et sosialt fenomen, så er det innledninga til en revolusjon.

Som tidligere aktivist i Solidarność har Tusk kanskje greie på det han snakker om, hvis det da ikke er høydeskrekken i elfenbeinstårnet som har tatt tak i ham.

Fra mange kanter kommer det analyser som peker på elitenes nye frykt for et opprør i Europa. James K. Galbraith er inne på det samme i forbindelse med Hellas. En viktig grunn til at den europeiske eliten følte at de måtte knekke Syriza for å hindre en spredning av opprøret.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.