EU-president Tusk frykter revolusjon i Europa

0

EU-president polakken Donald Tusk, som hører til den konservative fraksjonen i EU, har tydeligvis blitt rystet av den skarpe debatten i forbindelse med behandlinga av Hellas.

Det var første gang jeg opplevde radikale folk med så sterke emosjoner. Og det var nesten halve europaparlamentet.

Hvis EU-presidenten får åndenød av å oppleve en kritisk, men tross alt ganske moderat, debatt i EU-parlamentet, så var det vel på høy tid at han fikk oppleve det. Han ble også veldig bekymret over det han kaller «den radikale illusjonen som går ut på at man tror at det finnes noe alternativ til den økonomiske modellen som EU bygger på».

I en periode der sjøl iherdige EU-tilhengere har problemer med å tro på sin egen modell, gir det dem ikke mye trøst å få beskjed om at det ikke finnes noe alternativ.

Situasjonen kan til en viss grad sammenliknees med Europa etter 1968. Jeg aner en viss, kanskje ikke direkte revolusjonær stemning, men en sterk utålmodighet. Når individuell utålmodighet blir til et sosialt fenomen, så er det innledninga til en revolusjon.

Som tidligere aktivist i Solidarność har Tusk kanskje greie på det han snakker om, hvis det da ikke er høydeskrekken i elfenbeinstårnet som har tatt tak i ham.

Fra mange kanter kommer det analyser som peker på elitenes nye frykt for et opprør i Europa. James K. Galbraith er inne på det samme i forbindelse med Hellas. En viktig grunn til at den europeiske eliten følte at de måtte knekke Syriza for å hindre en spredning av opprøret.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEU: Enheten slår sprekker, folk snubler mot utgangen
Neste artikkelHvem finansierer jihadistene på Balkan?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).