Hvem finansierer jihadistene på Balkan?

0

Med utgangspunkt i tre ulike kilder, en britisk, en serbisk og en amerikansk, har jeg vist hvordan jihadister har bygd opp treningsleire på Balkan med Bosnia som sentrum.

Noen lesere har spurt meg om jeg vet hvem som finansierer disse prosjektene, så jeg har undersøkt litt. Etter sin natur er sånt hemmelig, så det vil være mye som går under radaren. Men alle kilder jeg har klart å komme over er svært entydige når det gjelder finansiering og støtte til jihadistene på Balkan. Jeg vil vise til to amerikanske kilder, begge med nære bånd til den herskende eliten i USA.

isis balkan

Foreign Policy (FP) er et tidsskrift og nettavis som ble grunnlagt av Samuel Huntingdon (kjent for boka Clash of Civilizations). FP har skribenter som Madeleine Albright, Gen. David Petraeus og John McCain, så det er trygt å si at den representerer eliten..

I en større artikkel om Saudi Arabias kong Salman, som tok over etter nylig avdøde kong Abdullah, skriver FB at han har tette bånd til jihadistene. Salman har personlig finansiert en NGO som heter Third World Relief Agency (TWRA).

A defector from al Qaeda called to testify before the United Nations, and who gave a deposition for lawyers representing the families of 9/11 victims, alleged that both Salman’s SHC and the TWRA provided essential support to al Qaeda in Bosnia, including to his 107-man combat unit. In a deposition related to the 9/11 case, he stated that the SHC “participated extensively in supporting al Qaida operations in Bosnia” and that the TWRA “financed, and otherwise supported” the terrorist group’s fighters.

FP viser til en rapport fra 1996 som ble gjengitt i Washington Post, der det heter:

In the documents and in the bank accounts of the Third World Relief Agency, Austrian investigators have tracked $350 million they say flowed from Muslim governments and radical Islamic movements to Bosnia. At least half was used to purchase weapons illegally and smuggle them to the Bosnian government army, according to Western intelligence estimates.

World Affairs Journal (WAJ) er den andre kilden jeg vil hente fram. Det er et høyreorientert tidsskrift og nettavis som blant annet har neocon-skribenter som Richard Perle og Robert Kagan. Heller ingen typisk raddisblekke, for å si det sånn. WAJ skriver:

Throughout the western and southern Balkans, extremist-led mosques also serve as bases for militant Islamists. The Saudi-funded King Fahd Mosque and Cultural Center in Sarajevo, which the researcher Juan Carlo Antunez has called “the epicenter of the spreading of radical ideas” in Bosnia, for a number of years functioned autonomously under the direct supervision of the Saudi Embassy in Bosnia. The White Mosque in Sarajevo is the headquarters of Sulejman Bugari, a Kosovo Albanian–born imam whom the global intelligence firm Stratfor has described as a go-between for Albanian and Bosnian extremists. In Kosovo, the journalist Mohammad al-Arnaout has reported that the Makowitz mosque on the outskirts of Pristina and the Mitrovica mosque are recruiting militants to fight alongside Islamist groups in Syria. In Macedonia, Wahhabi extremists have been engaged in a struggle with the country’s official Islamic community to take control of Skopje’s Yahya Pasha, Sultan Murat, Hudaverdi, and Kjosekadi mosques.

ABCNews skriver i en artikkel om Den islamske statens rekruttering på Balkan:

In a 2008 report, Bosnian investigative journalist Esad Hecimovic found that the Saudis spent 2 billion riyals, about $500 million, to reconstruct and build new mosques in Bosnia alone from 1992-2001. More and more Balkan clerics around that time also began to go to the Middle East for their religious training, becoming steeped in austere forms of Islam like Saudi Wahhabism.

Nettavisa Breitbart skriver 30.03.2015:

Estimates place some 3,000 Salafist extremists in the heart of the Balkans, near the border between Bosnia and Croatia, not counting the many who have already enlisted in the “holy war” in Syria and Iraq. …

Last week, Italian special forces executed the final stage of a counterterrorist operation known as “Balkan Connection,” breaking up an ISIS terrorist cell in northern Italy involving connections to Albania.

Den konklusjonen jeg kan trekke fra disse kildene er at det er velkjent i den amerikanske eliten at Saudi Arabia finansierer jihadinettverk på Balkan og at disse er grunnlag for terrorceller.

Likevel er Saudi Arabia en nær alliert med USA, og dermed naturligvis også med Norge, enten utenriksministeren heter Jonas Gahr Støre eller Børge Brende.

Da han ennå var statssekretær var Espen Barth Eide på statsbesøk i Saudi-Arabia. Han uttalte da:

– Norge og Saudi-Arabia har gode bilaterale relasjoner og sammenfallende posisjoner innenfor flere utenrikspolitiske områder, noe dette besøket har bekreftet, sier Eide. Videre synes det klart at det  finnes store muligheter for norsk næringsliv i Saudi-Arabia, ikke minst innenfor petroleumsbransjen, men også innen fornybar energi og energieffektivisering.

Dette var den rødgrønne regjeringas politikk, og Børge Brende fortsetter den samme kursen.

Og hva er CIAs rolle i dette spillet på Balkan? At CIA har full oversikt over dette jihadistnettverket og hva deres nære allierte Saudi Arabia foretar seg, må vi ta for gitt. USA har så mye etterretning på Balkan at noe annet ville være helt urimelig. Blant annet har USA sin store base Camp Bondsteel i Kosovo med 7000 soldater og elektronisk overvåkingsutstyr til å dekke hele Balkan og vel så det. Allerede i 1996 hadde CIA den nåværende kong Salmans Third World Relief Agency på sin liste over NGOer med terrortilknytning.

I en av sir Arthur Conan Doyles bøker om Sherlock Holmes finnes følgende replikkveksling:

Gregory (Scotland Yard detective): “Is there any other point to which you would wish to draw my attention?”

Holmes: “To the curious incident of the dog in the night-time.”

Gregory: “The dog did nothing in the night-time.”

Holmes: “That was the curious incident.”

USAs taushet om Saudi Arabias massive støtte til jihadister på Balkan is very curious, indeed..

 

Forrige artikkelEU-president Tusk frykter revolusjon i Europa
Neste artikkel– Den største skandalen er Tysklands bevisstløshet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).