USA krever at EU løser Hellas-krisa for å redde NATOs «hangarskip» i Middelhavet

0
USAs base i Souda-bukta på Kreta

Folker Hellmeyer, som er sjef i Bremer Landesbank, og en velinformert kommentator til eurokrisa, sier at USA i løpet av helga 20.–21. juni 2015 har forlangt overfor ledelsen i EU at de finner en løsning på Hellas-krisa.

USA, som ikke sitter direkte ved forhandlingsbordet, har sendt et klart budskap i helgen om å rydde opp i krisen . Handler dette om respekt for suverenitet? Bak dette liger det utvilsomt geopolitiske vurderinger. Uten «hangarskipet» Hellas, USA ville bli kraftig svekket i Middelhavet og i dermed også i Svartehavet

Hellmeyer mener videre at USAs maktspill overfor Europa reiser spørsmålet om hvor mye respekt supermakta egentlig har for Europas integritet og sjølstendighet:

På bakgrunn av dette må være lov å spørre, hvilket selvbilde nasjonene i eurosonen har. Dette gjelder enda mer etter som regningene for den amerikanske geopolitikken er betales her i Kontinental-Europa (flyktninger, sanksjoner, tap av vekst, tap av arbeidsplasser, tap av velstand, fallende sikkerhet … Respekterer USA sanksjonene ?! Eksporten til Russland + 6% i 2014) ,

Sånn er det å være vasaller. Lederne i Europa nekter å innse det, men USA har ikke allierte, bare lydige spyttslikkere.

Folker Hellmeyer har også sagt i et intervju med Deutsche Wirtschafts Nachrichten at han ikke har den minste tvil om at aksen Moskva – Beijing – BRICS vil vinne over den gamle hegemonisten USA. DWN spør ham om hvordan han ser på de tapene som EU har på grunn av Russland-sanksjonene. Hellmeyer svarer:

Skadene er langt mer omfattende enn statistikken sier. La oss begynne med økonomien og de skadene vi hittil er påført. Den tyske eksporten har falt med 18% per 2014 og med 34% de første månedene i 2015. Dette er bare en første virkning. Det finnes sekundærvirkninger. Europeiske land med stor handel med Russland, blant annet Finland og Østerrike, har nå massive konjunkturtap. Derfor plasserer de også færre ordre i Tyskland. Europeiske storselskaper vurderer nå å omgå sanksjonene ved å bygge avanserte produksjonsanlegg i Russland. Dermed taper vi også kapitalgrunnlaget som er grunnlaget for vår velstand.

Samtidig forlanger tysk storkapital at Hellas kastes ut av eurosonen.

Men nå har altså vært på banen og forlangt en løsning som bevarer Hellas i eurosonen – og dermed i EU og NATO. Så får det bli opp til europeiske skattebetalere å betale det det koster.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEnda en gave: Vargtid (1992)
Neste artikkelBrussel og Aten: Protester mot EUs kaldkveling av Hellas
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).