Hodeløst!

3

EU hadde innkalt til ekstraordinært krisemøte 28. juni 2015. De viktigste temaene var krisa i Hellas og flyktningekatastrofen i Middelhavet. Når det gjelder det siste, så har Italia, som har flkyningedramaet på sin egen dørterskel, tryglet resten av EU om en solidarisk løsning på problemet. Krisemøtet gjorde det helt klart at noen slik fellesløsning kommer ikke. Italias statsminister, Matteo Renzi, ble rasende, og sa:

Gjør som dere vil. Hvis dette er deres idé om Europa, så kan dere han den for dere sjøl … dere fortjener ikke å kalle dere sjøl Europa. Enten må vi ha solidaritet, eller så er det hele bortkastet tid.

Og det kan stå som oppsummering av møtet. EU stilte krav til Hellas som ville ha vært enda mer katastrofale for landet enn det de til nå har opplevd. Da gjorde Alexis Tsipras og det greske parlamentet noe som i EU-byråkratenes verden er utenkelig og uhørt: de sa at dette er så alvorlig at dette må folket avgjøre i en folkeavstemning.

EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker, som ikke er valgt av noen, men som er mest kjent for sin uttalelse om at «når det blir vanskelig, må vi juge», tillater seg å være sjokkert og skuffet over at de greske forhandlerne ikke bøyde seg for hans diktat. Og det sier han som tillot seg å advare grekerne mot «å stemme feil i parlamentsvalget».

Og så liten respekt for demokratiet og det landet der ordet demokrati oppsto hadde EU-toppene at de ikke en gang kunne gi Hellas ei ukes henstand for å la folket tale. Ved å insistere på fristene på et lån Hellas ikke kan betale, har de utløst bankkrise og ytterligere forsterket problemene, ikke bare for Hellas, men for hele eurosonen. Eller som Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver:

En regjeringssjef våger det, å spørre folket. Neste dag finnes det ikke penger til gerkerne mer, ingen banker. Å gjøre et helt folk til slaver gjennom naken angst – det er Europas nye valuta.

I Tyskland har det begynt å gå opp for politikerne at det ligger 80 milliarder euro i potten fra tysk side, milliarder som står i fare dersom Hellas tvinges ut av euroen. DWN skriver:

Forbundsregjeringa hefter for en hjelpekreditt til Hellas på rundt 53 milliarder euro. I tillegg kommer det med sikkerhet de tyske andelene av fordringene til IMF og ESB.

Sjøl om ikke alt dette går opp i flammer i tilfelle av en «grexit», så vil det være snakk om store og reelle tap.

DWN skriver videre:

I Washington stiger ergrelsen over den eventyrlig dårlige krisehåndteringa til Angela Merkel. Misnøyen går så langt at USAs president Barack Obama nå har tatt kontakt med Frankrikes president Hollande for å prøve å finne en løsning på sida, noe som er en kraftig ripe i lakken for Tyskland.

Euroen har fra starten vært en dårlig konstruksjon bygd på forfalskning av tall og reint diktat, men det blir ikke bedre av at eliten i EU er så totalt uten kontakt med de europeiske folkene og realiteten på kontinentet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

 1. Storbritannia og Frankrike var pådriverne i den forbryterske krigen mot Libya. Ille nok. Og nå vil ikke de hjelpe Italia med å ta unna flykrningestrømmen. Og Tyskland er helt åpenbart ute etter å tvinge fram et nyvalg i Hellas. Et nyvalg som etter alt å dømme vil gi nazistene enda større oppslutning enn de fikk sist. Vil Tyskland heller ha fascisme i Hellas? Det virker faktisk slik akkurat nå.

  • Fascistene -her GD-er for en folkeavsteming,og oppfordrer folket til å stemme Nei,som Syriza.
   En gang må da idealistvenstre forstå,at den reelle fare for «Fascisme,» er det etablerte sentrum/venstre, i Hellas representert ved ND og det hendøende PAZOK.
   Syriza er ikke annet enn en koalisjon,av partier som ønsker en annen politikk,enn den de er pålagt av EU.I regjering sitter også nasjonalkonservative.
   Men det sitter nok langt inne.Det skrives,også i «Kassekampen,»om at problemene i Hellas er oppstått p.g.a. «feil politikk fra EU.»

   Nei.Det er det ikke.Det er korrekt EU-politikk som føres.Det er bare å spille av kveldens Dagsnytt 18,om emnet.Totalt uverdig en allmenkringkasting-spesielt i et land utenfor EU.Hele skylden legges på grekerne.Når alle er godt klar over,at det er Euroen som er problemet.Og den skal vi,i Norge,utenfor EU,og med egen valuta,forsvare!
   Selvfølgelig vet deltakerne,med skjelvende blikk på gjeldskontoen,at også «vi» rammes.0-renten kan forsvinne,bl.a.De som ikke støtter grekernes tross her,er for status quo.(Evt.et mere sosialt EU.)

   Forøvrig gjelder det samme om den såkalte flyktningkatastrofe.Dette er ikke annet enn «Beretningen om et varslet selvmord.»
   Det er ikke økonomi i Europa,til å ta imot alle de som kommer hit,via middelhavet eller over Balkan.Det Renzi ber om-«solidaritet,»er ikke annet en fordeling av ellendighet.Siden Europa ikke har bare en grense,vil en forsiktig siling,som ved grensen mellom Mexico og USA ,ikke kunne organiseres.
   Og,også her får EU det som de vil,med innflyt av lønnstrykkere,og dermed synkende lønninger og dårligere arebidsforhold for -både nyankomne og fatsboende.Ønsket om «humanitær bistand,» er bare et ønske om litt mere sekk og aske,De som ønsker «mere humanitet,»kan bare melde seg til tjeneste hos Civita.

   Kort.:Er man EU-motstander,er man ogå EØS-motstander.Og dermed motstander av Schengen-avtalen.De henger sammen,og er opprettet for å øke konkurransekraften i EU som region.Problemet er,at dette bare kan skje ved befolkningvekst og nedleggelse av fungerende velferdsstater.Skal disse-stater fungere,kan de ikke overbelastes.De som agiterer for flere med rettigheter,er egntlig moralister,som mener lønningene i Norge er for høye.Uten å tenke på,at det er også kostnadene.Deres argumenter er egentlig kristen-moralske.Alt annet enn bygget på klassekamp og politisk økonomi.

 2. For det første: AP «lånte» IMF ca 100 mrd NOK noen år tilbake. Selvsagt for å hjelpe bl.a grekerene. Hvor var kritikken da? Kan ikke huske så mye støy rundt det?

  For det andre: Krisen er ikke et spørsmål om Hellas. Den «default» vil trigge utbetalinger av såkallte CDS’er.
  -Jeg har til gode å høre ordet CDS komme opp i debatten i det hele tatt?
  (Summen av CDS’er der ut er nå anslått til å cære ca 20 x Verdens BNP. Folk BØR lære seg hva CDS’er er?)

  For det tredje: Hellas har ALDRI fått et eneste LÅN. Folk skønner ikke forskjell på læn og kreditt. 6.000 år med fractional reserve banking, og «opplyste mennesker» skjønner fremdeles ikke basicen? Skuffet over mine medmennesker..

  For det fjerde: Siden når ble det legitimt for et flertall å underkue ett mindretall? Demokrati er totalt meningsløst! Å samle 70 mennesker for å true 30 til å bli med på flertallets plan, er og blir komplett galskap! Demokrati respekterer IKKE individet, slutt å forherlige flertallsdiktaturet?

  Jeg kunne fortsatt lenge.. Men folk må ta ansvar for sine egne liv, slutte å tro på eventyret om Staten..

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.