Hodeløst!

0

EU hadde innkalt til ekstraordinært krisemøte 28. juni 2015. De viktigste temaene var krisa i Hellas og flyktningekatastrofen i Middelhavet. Når det gjelder det siste, så har Italia, som har flkyningedramaet på sin egen dørterskel, tryglet resten av EU om en solidarisk løsning på problemet. Krisemøtet gjorde det helt klart at noen slik fellesløsning kommer ikke. Italias statsminister, Matteo Renzi, ble rasende, og sa:

Gjør som dere vil. Hvis dette er deres idé om Europa, så kan dere han den for dere sjøl … dere fortjener ikke å kalle dere sjøl Europa. Enten må vi ha solidaritet, eller så er det hele bortkastet tid.

Og det kan stå som oppsummering av møtet. EU stilte krav til Hellas som ville ha vært enda mer katastrofale for landet enn det de til nå har opplevd. Da gjorde Alexis Tsipras og det greske parlamentet noe som i EU-byråkratenes verden er utenkelig og uhørt: de sa at dette er så alvorlig at dette må folket avgjøre i en folkeavstemning.

EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker, som ikke er valgt av noen, men som er mest kjent for sin uttalelse om at «når det blir vanskelig, må vi juge», tillater seg å være sjokkert og skuffet over at de greske forhandlerne ikke bøyde seg for hans diktat. Og det sier han som tillot seg å advare grekerne mot «å stemme feil i parlamentsvalget».

Og så liten respekt for demokratiet og det landet der ordet demokrati oppsto hadde EU-toppene at de ikke en gang kunne gi Hellas ei ukes henstand for å la folket tale. Ved å insistere på fristene på et lån Hellas ikke kan betale, har de utløst bankkrise og ytterligere forsterket problemene, ikke bare for Hellas, men for hele eurosonen. Eller som Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver:

En regjeringssjef våger det, å spørre folket. Neste dag finnes det ikke penger til gerkerne mer, ingen banker. Å gjøre et helt folk til slaver gjennom naken angst – det er Europas nye valuta.

I Tyskland har det begynt å gå opp for politikerne at det ligger 80 milliarder euro i potten fra tysk side, milliarder som står i fare dersom Hellas tvinges ut av euroen. DWN skriver:

Forbundsregjeringa hefter for en hjelpekreditt til Hellas på rundt 53 milliarder euro. I tillegg kommer det med sikkerhet de tyske andelene av fordringene til IMF og ESB.

Sjøl om ikke alt dette går opp i flammer i tilfelle av en «grexit», så vil det være snakk om store og reelle tap.

DWN skriver videre:

I Washington stiger ergrelsen over den eventyrlig dårlige krisehåndteringa til Angela Merkel. Misnøyen går så langt at USAs president Barack Obama nå har tatt kontakt med Frankrikes president Hollande for å prøve å finne en løsning på sida, noe som er en kraftig ripe i lakken for Tyskland.

Euroen har fra starten vært en dårlig konstruksjon bygd på forfalskning av tall og reint diktat, men det blir ikke bedre av at eliten i EU er så totalt uten kontakt med de europeiske folkene og realiteten på kontinentet.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSommerstemning på Nesodden
Neste artikkelFransk finansminister: – Vår situasjon er desperat!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).