Fransk finansminister: – Vår situasjon er desperat!

0

Situasjonen i den franske økonomien er verre enn noen kan forestille seg og det er nødvendig å ta drastiske tiltak de nærmeste to årene.

Det er ikke jeg som sier dette, men det var hva den daværende franske ministeren for finans, økonomi og handel Pierre Moscovici sa til den franske senatoren Martial Bourquin. Dette vet vi fordi de ble avlyttet av den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA og fordi WikiLeaks har offentliggjort dette i samarbeid med Mediapart og Libération.

Grunnen til at Bourquin henvendte seg til Moscovici var at han hadde fått vite at Frankrike ikke hadde penger til å dekke den arbeidslsetrygden som går under navnet AER. Og senatoren advarte finansministeren om at uten denne trygden, så ville det regjerende sosialistpartiet få alvorlige problemer med å holde på velgerne i de franske industriregionene. Velgerne der ville gå til Front National, sa Bourquin.

Dette var i 2012 og finansministeren svarte at Frankrikes situasjon var enda verre enn som så. Regjeringa manglet 33 milliarder euro for å balansere budsjettet for 2013, og 2014 ville også bli ille.

Nå vet vi at Frankrike tok ingen tiltak. Og Frankrike har fått enda flere problemer fori USA har presset dem til å gå til sanksjoner mot Russland som har kostet landet enorme summer. Men Frankrike kunne fortsette litt til på grunn av at Den europeiske sentralbanken trykte penger for å holde økonomien gående. Vi vet også at Frankrike i mellomtida har satt nasjonal rekord i arbeidsløshet.

Ved utgangen av november 2014 var det registrert 3 488 300 arbeidsløse i Frankrike blant «aktive arbeidssøkere», totalt 5 176 300 hvis man tar med undersysselsatte og folk som har gitt opp å søke arbeid. Det er en økning på 291 000 på et år og er det største antall arbeidsløse Frankrike har hatt.

Hvis Frankrike var i en desperat situasjon i 2012, så er situasjonen derfor verre nå. Og det er da også sånn at Madame Marine Le Pen og hennes parti tar arbeiderstemmer i hopetall fra det såkalte sosialistpartiet.

Av lekkasjene fra WikiLeaks går det fram at NSA har drevet en storstilt økonomisk spionasje mot Frankrike og franske bedrifter. Mediapart skriver:

alle midlene til de amerikanske hemmelige tjenestene er satt inn for å spionere på forhandlinger om «ethvert forslag til franske kontrakter» for eksport, det være seg innen telekommunikasjon, elektrisitet, olje, gass, kjernekraft, men også fornybar energi, transport, helse og bioteknologi. De fleste store franske selskaper som arbeider internasjonalt er derfor potensielle mål for aggressive nysgjerrighet fra Washington, som stiller statsapparatet til disposisjon for amerikanske private interesser.

Når skal europeiske politikere lære? USA har ikke allierte, men bare lydige vasaller. Vasallene behandler man med den forakten Washington mener de fortjener.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHodeløst!
Neste artikkelDen nye teknologien vil vekke våre individuelle evner
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).