Hellas kapitulerer, godtar brutal nedskjæring

7

Den greske statsministeren Alexis Tsipras var stilt opp mot veggen av lederne i eurosonen og han kapitulerte under presset. På overtid la han fram ei nedskjæringspakke som i hvert fall i første omgang fikk et slags godkjentstempel i eurosonen. Men at det er et brudd på Syrizass valgløfter, kan det ikke herske tvil om.

Nedskjæringa skal hente inn 7,9 milliarder euro til den greske statskassa, først og fremst gjennom økning av skatter og moms, skriver Deutsche Wirtschafts Nacrichten. Og nettavisa kommenterer forlaget slik:

Det vi opplever i Hellas er de verste feiltrinnene i den økonomiske historien siden 1930-tallet.

Det er slett ikke sikkert at Tsipras får forslaget godkjent i sitt eget parti, eller for den del i parlamentet. Venstrefløya i Syriza kaller forslaget barbarisk og uakseptabelt.

Det internasjonale pengefondet har signalisert at de misliker forslaget, fordi de vil ha nedskjæring av offentlige budsjetter og ikke skatteøkninger.

IMF-sjef Christine Lagarde sa at hun syntes forslaget ver «utilfredsstillende».

 

KampanjeStøtt oss

7 KOMMENTARER

 1. Kan du peke på hvor IMF signaliserte at de ønsker kutt i offentlige budsjetter og ikke skatteøkninger? Jeg tviler ikke på at hun ønsker det, men denne setningen var alt jeg fant som lignet på det du skrev, og her står det ikke akkurat i klartekst: «Lagarde, who kept a low profile at the summit, was said to have strong reservations about the proposed agreement on ideological terms opposed to the hard-left Tsipras government, but also because she does not think the putative agreement will put Greece on the road to recovery»

 2. Får vi fakta i media? (vel…)
  Det sies at Hellas ikke kan gå konk, at det bare er en bløff for å fortsette å gjeldstynge dem.

  Det har vært en del snakk om en mann ved navn Artemis Sorras som har sørget for å stille til rådighet de pengene Hellas (og Kypros) angivelig skylder.
  Likevel vil ikke noen ta i mot disse pengene til tross for et rettsmøte hvor det er dokumentert at pengene finnes.

  De vil kjøre Hellas i gjeldsknipa for dermed å opprettholde makten, samt stramme ytterligere inn utgifter osv.

  Mye har vært postet om dette på Facebook, men gresk er jo for enkelte…..helt gresk.

  Det snakkes om trillions her (bl.a. 600 MRD).

  Her er en engelsk forklaring fra en som har studert og hevder å forstå hva som foregår.
  https://politisoplitis.wordpress.com/2014/05/03/512/

  Og dessuten TV-debatt hvor en dame etterspør disse pengene
  ALEXIS TSIPRAS INTERVIEW IN STAR TV
  https://www.youtube.com/watch?v=1K_3RhEIpcY

  Jeg leser ikke så mye internasjonalt selv. Har noen sett denne saken om de 600 MRD og Artemis Sorras i media?

 3. Hei blogg-eier Pål.
  Må bare spørre deg.

  Jeg postet nettopp innlegget om Artemis Sorras i Hellas-saken.
  Ser ut som du slettet den uten videre.

  Kan du gi meg et hint om kriteriene?
  Må man skrive fullt navn?
  Jeg ser at andre skriver under både nick og falsk navn.
  Jeg logget inn med en WordPress-konto jeg har og husker ikke her og nå hvilket navn som er registrert der.

  Eller mener du Sorras-saken ikke er relevant?

  Mvh en som har markedsført bloggen din på diverse forum.

  • Nye kommentatorer må godkjennes for å slippe til, og da må jeg være inne på sida, noe jeg ikke har vært på noen timer.

 4. Kan ikke se at den greske reformpakka (og avtaleutkastet) som det refereres til bryter med de røde strekene regjeringa i Athen har tegna opp på sitt forhandlingskort. De gjør innrømmelser i forhold til særaldersgrenser for utvalgte grupper (pensjon), men sier samtidig i kommentarer at de akter å øke pensjonsytelsene neste år. De opprettholder også solidaritetsskatten på inntekt, men gjør den progressiv, til forskjell fra den gamle karakteren av «cop tax».

  På ett av de viktigste punktene; krav til overskudd på statsbudsjettet før betjening av gjeld, står de fast på at det må begrenses til 0,6%.

  Dette er ikke innrømmelsene de i følge rapporter har lagt på bordet i møtet med Eurogruppa og på EUs toppmøte sist søndag. Men den greske posisjonen står fast på viktige områder. Det gjelder blant anna kravet om lettelser og omstruktureringa av gjelda. En evt avtale å ligne med en våpentilstand der alle veit at krigen kommer til å bryte ut igjen.

  Har kontakter med venstresida i partiet. Den delen som har vært mest høyrøsta i sin kritkk av Tsipras og kretsen rundt han under sammenstøtene på de to siste Sentralkomitemøtene. De liker ikke de greske innrømmelsene, men ser ikke at det gir grunn til å bryte ut og stiller evt stemmegivning i parlamentet åpent.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.