Hellas kapitulerer, godtar brutal nedskjæring

0

Den greske statsministeren Alexis Tsipras var stilt opp mot veggen av lederne i eurosonen og han kapitulerte under presset. På overtid la han fram ei nedskjæringspakke som i hvert fall i første omgang fikk et slags godkjentstempel i eurosonen. Men at det er et brudd på Syrizass valgløfter, kan det ikke herske tvil om.

Nedskjæringa skal hente inn 7,9 milliarder euro til den greske statskassa, først og fremst gjennom økning av skatter og moms, skriver Deutsche Wirtschafts Nacrichten. Og nettavisa kommenterer forlaget slik:

Det vi opplever i Hellas er de verste feiltrinnene i den økonomiske historien siden 1930-tallet.

Det er slett ikke sikkert at Tsipras får forslaget godkjent i sitt eget parti, eller for den del i parlamentet. Venstrefløya i Syriza kaller forslaget barbarisk og uakseptabelt.

Det internasjonale pengefondet har signalisert at de misliker forslaget, fordi de vil ha nedskjæring av offentlige budsjetter og ikke skatteøkninger.

IMF-sjef Christine Lagarde sa at hun syntes forslaget ver «utilfredsstillende».

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDet er fra sine «venner» man skal ha det
Neste artikkelTyrkia støtter IS
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).