Tsipras skriver ut folkeavstemning over kreditorenes forslag

6

I et overraskende sjakktrekk erklærte den greske statsministeren Alexis Tsipras 27.06.2015 at hans regjering ønsker å skrive ut folkeavstemning over det siste ultimatumet fra EU og kreditorene.

Tsipras gjorde det klart at han er motstander av å godta vilkårene i kreditorenes forslag, men at han vil godta ethvert utfall av folkeavstemninga. Han foreslår at folkeavstemninga holdes søndag 6. juli 2015.

Etter fem måneder med tøffe forhandlinger har våre partnere dessverre valgt å stille et utlimatum til det greske folket. Jeg oppfordrer folket i Hellas til å avvise dette forslaget, som er et ultimatum og en rein utpressing. De ønsker at vi skal godta en hard og krenkende nedskjæring uten ende og uten framtid.

Både den tyske forbundskanseleren Angela Merkel og sjef for Den europeiske sentralbanken, Mario Draghi, er informert om planen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Meget interessant scenario.:
  ECB har gitt «kortsiktig hjelp» til de greske banker,fordi folket har tømt sine konti.
  Nå stiller de seg i kø igjen.Vil ECB da fylle opp,eller vil de stenge kranene.M.a.o.:Hva tror ECB og EU-lederne er smartest,for å få grekerne til å stemme Ja til ytterligere år av langsom kveling?
  Det blir en lang nyhetsuke-fram til 5/7.

  Uansett resultat,om grekerne nå faktisk får et valg-de som fremdeles mener EU med sin Euro er et sivlisatorisk prosjekt,må heretter kunne betraktes som rene selvbedragere..

 2. Åpner dørene for brei debatt om Hellas og euroen stor. Interressant og strategisk viktig at Tsipras åpent tar avstand fra ultimatumet. Han har stor autoritet i befolkninga. Det er ikke tilfeldig at euroen har sitt steren. keste folkelige feste i til de mest krisebefengte landa i EUs sørlige periferi. Det henger bl.a. sammen med pengers rolle som inn som identitetsmarkør og det historiske bakteppet. For grekernes del henger det også sammen rolla til EUs strukturfond i den lokale økonomien. Nesten alle prosjekter iverksatt de siste fem åra har sitt opphav hos dem. Fra reparasjon av fortauer vis bygging av veier til restaurasjon av klostre. 83% av alle greske offentlige investeringer går inn som nasjonal del i finansieringa av dem. Det betyr bl.a at den seigliva greske klientellisme-tradisjonen har fått ei ny ku å suge næring av. EU erstatter staten. De sysselsetter også breie skikt av opinionsskapere som knytter sin lojalitet til Brussel snarere enn til Athen. De sørger for sysselsetting i et hav av arbeidsløshet og konstituerer en ny maktbasis for lokale politiske eliter.
  Men nye omstendigheter avløser gamle. I inngangen til eurosona var flertallet av grekerne mot fellesvalutaen. I 2010 og -11 var blokkene nesten jamnstore. Innafor Syriza er det ei stor venstreblokk som ivrer for utmelding. På samme tid er det motsetninger innafor flertallsfløya. Den indre debatten er i partiet på mange måter arenaen for nasjonal debatt. Hvis et flertall i regjeringspartiet aksler rolla som agent for ‘grexit’ har vi å gjøre med en helt ny historisk situasjon. Og den er ikke begrensa til tida inntil folkeavstemninga.

  Vi bør være oppmerksomme på at eurospørsmålet fortoner seg annleis på den greske bakken enn i den norske debatt. Eller for den saks skyld i andre euroland. F eks unnlater det belgiske partiet et som i sin tid var AKPs søsterparti og har to parlamentsrepresentanter løfte EMU-spørsmålet. Det henger sammen med frykt for å nære flamsk nasjonalisme.

  Gresk exit vil bli ei tøff reise med store og dramatiske overgangsproblemer. Hellas har knapt noe nasjonalt borgerskap. Det ville under normale omstendigheter vært det viktigste subjektet i en sånn prosess. I stedet står vi overfor kompradorer som har storparten av sine investeringer i utlandet og de fleste store selskaper har etablert hovedkvarterene er også. De har aktivt virka til å underminere den nasjonale økonomien og drevet fram likviditetskrisa og den truende bankkollapsen. Den kapitalistiske sektoren i Hellas er i elendig forfatning. Til tross for hardhendt intern devaluering (Hellas er det eneste landet i eurosona der prisen på arbeidskraft per time sank i nominell verdi i perioden 2007-14) har eksporten sunket med 15%.

 3. ..må beklage alle skrivefeila og de språklige utvekstene i teksten over. Henger sammen med tastatur og skriveprogram som ikke lystrer fingra….

 4. Sannhetens time-nærmer seg.:
  ECB vil ,i flg.div.meldinger i MSM,»ikke forlenge lånene» til Hellas.
  Dette er er midler,som ikke handler om framtidige overførsler.Det handler om midler,som hittil glatt er bevilget,for å sikre at greske banker ikke går tomme for penger.
  EU/IMF/ECB vil altså frambringe en de.facto konkurs i det greske bankvesen.For dermed å forhindre en folkeavstemning.Ved at det ved en slik konkurs,heller ikke vil være mulig å utbetale lønninger til statsansatte.

  Legg nå merke til,at det fra selverklærte «EU-motstandere» på høyresiden,nå er nærmest tyst.Fordi det Syriza regejeringen nå gjør,er det det er bedt om lenge,fra den del av høgern,som er EU-motstandere,fordi EU angivelig er sosialistisk.

  Og mere edruelige «Euromotstandere» skjelver nå i kommentarene.»Grekerne har malt seg opp i et hjørne,»»De er uerfarne forhandlere,»Dette blir kaos»-etc.
  For sosialistiske ,eller ellers normalt oppegående reelle EU-motstandere,er dette timen.:Vi har hele tiden ment,at EU er antisivilisatorisk.Den europeiske gren av kapitalismen viser sitt sanne jeg.Å bytte ut den sentrale ledelse,vi ikke kunne endre noe.

  At en politikk ,for nedleggelse av EU,og dermed Euroens død,har vært etterspurt av «høyreorienterte,» er ikke ensbetydende med at ikke-høyreorienterte ikke skulle kunne mene det samme.

  Nå får vi,for åpen scene,se hvilken styrke som bor i den utplyndrede greker,og Syrizas handlingskraft.

  For norsk politikk,blir det av interesse og se,hvem som helhjertet ønske Syriza lykke til-og som drar den eneste fornuftige konklusjon,at Norge skal ut av EØS/Schengen -så fort som mulig.Dette handler ikke om «høyre/venstre,»

  Retsina drikkes best i Hellas,gjerne betalt med Drackmer.

 5. iser til responsen over. Er det en administrator her inne? Og i så fall – hvem er det? Må innrømme at jeg synes kommentaren fortoner seg merkelig. mener sjøl at jeg bidro konstruktivt. Både når det gjelder relevant kunnskap og sentrale spørsmålsstillinger…

  • Kjetil: Denne som kaller seg admin har ikke noe med steigan.no å gjøre. Og klart du har bidratt konstruktivt. Ikke bry deg om sånt tull. Jeg sletter det.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.