Obamas løgner om drapet på bin Laden

7

Den historien president Barack Obama har fortalt verden og det amerikanske folk om drapet på Osama bin Laden er løgnaktig fra ende til annen. Historien er satt sammen for å tjene presidentens politiske behov og har lite med de virkelige hendelsene å gjøre.

Den som skriver dette er den berømte gravende journalisten Seymour Hersh, som i en kjempeartikkel i London Review of Books (LRB) plukker historien fra hverandre og avdekker hva som virkelig skjedde. Hersh ble berømt da han under Vietnamkrigen avslørte My Lai-massakren, og hans forrige store epos i LRB var artikkelen The Red Line and the Rat Line, der han avslørte det spillet som CIA, Tyrkia og den syriske opposisjonen har spilt for å legge ansvaret for gassangrepet i Ghouta i Syria på president Assad.

Hans nyeste artikkel i LRB har tittelen: Drapet på Osama bin Laden.

Hersh beskylder ikke Obama bare for å ta æren for al-Qaida-lederens død, men for å fabrikere historien om hvordan drapet skjedde og omstendighetene rundt aksjonen til Navy Seals mot bin Ladens hus i Abbottabad i Pakistan.

Blant de tingene som kommer fram i artikkelen til Hersh er:

 • bin Laden hadde vært fange hos pakistansk etterretning i Abbottabad siden 2006, noe som tidligere har vært avslørt i artikkelen Osama bin Laden ‘protected by Pakistan in return for Saudi cash.
 • at to fremste pakistanske militære lederne i Pakistan visste om raidet på forhånd og hadde sikret at de to helikoptrene som brakte Navy Seals til Abbottabad kunne krysse pakistansk luftterritorium uten å utløse noen alarm.
 • at CIA ikke fikk vite om hvor bin Laden oppholdt seg gjennom å spore kureren hans, slik Det hvite hus påsto, men fra en tidligere pakistansk etterretningsoffiser som røpet dette mot å få 25 millioner dollar av USA.
 • at mange av detaljene i Obamas framstilling av raidet og drapet er falske.

Seymour Hersh skriver:

… a carefully constructed cover story would be issued: Obama would announce that DNA analysis confirmed that bin Laden had been killed in a drone raid in the Hindu Kush, on Afghanistan’s side of the border. The Americans who planned the mission assured Kayani and Pasha that their co-operation would never be made public. It was understood by all that if the Pakistani role became known, there would be violent protests – bin Laden was considered a hero by many Pakistanis – and Pasha and Kayani and their families would be in danger, and the Pakistani army publicly disgraced.

It was clear to all by this point, the retired official said, that bin Laden would not survive: ‘Pasha told us at a meeting in April that he could not risk leaving bin Laden in the compound now that we know he’s there. Too many people in the Pakistani chain of command know about the mission. He and Kayani had to tell the whole story to the directors of the air defence command and to a few local commanders.

Og til slutt ble Osama bin Laden rett og slett myrdet:

‘Of course the guys knew the target was bin Laden and he was there under Pakistani control,’ the retired official said. ‘Otherwise, they would not have done the mission without air cover. It was clearly and absolutely a premeditated murder.’ A former Seal commander, who has led and participated in dozens of similar missions over the past decade, assured me that ‘we were not going to keep bin Laden alive – to allow the terrorist to live. By law, we know what we’re doing inside Pakistan is a homicide. We’ve come to grips with that. Each one of us, when we do these missions, say to ourselves, “Let’s face it. We’re going to commit a murder.”’ The White House’s initial account claimed that bin Laden had been brandishing a weapon; the story was aimed at deflecting those who questioned the legality of the US administration’s targeted assassination programme. The US has consistently maintained, despite widely reported remarks by people involved with the mission, that bin Laden would have been taken alive if he had immediately surrendered.

Siden elitesoldatene visste at presidentens versjon var falsk, var det viktig for Det hvite hus å få dem til å tie. Da de kom tilbake til basen sin i Virginia etter aksjonen ble de konfrontert med et konfidensielt dokument der de fikk vite at dersom de avslørte hvordan oppdraget var, ville de bli saksøkt og få harde straffereaksjoner.

 

Oppdatering:

Reaksjonene på artikkelen har ikke latt vente på seg.

Paul Craig Roberts mener at Hersh er helt på jordet denne gangen.

Business Insider gjengir et sammendag uten kommentarer.

Det hvite hus avviser artikkelen helt, skriver The Hill, noe som vel var ventet.

CNN har intervjuet Hersh og stilt ham spørsmål om kildene hans.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Bin Laden har vel aldri heller påtatt seg ansvaret for 9/11- terroren, men uttalt at han støttet/stilte seg positivt til handlingen. (?)

  En rettsak ville nok vært for avslørende for USA, så drap var eneste utveien.

 2. Det gjenstår å se hvorfor de måtte dumpe (det påståtte) liket på et ukjent sted på havet … jeg har særdeles lite tillit til «oppklaringer», selv om det er Hersh som fører pennen, som i realiteten kan komme fra de som sitter med makten i Det Hvite Hus … særlig når det gjelder Bin Laden, nøkkelen i den syltynne offisielle oppklaringshistorie av 911.

  • Ingen har himmelens mandat, ei heller Hersh, men han har en «track record» og et kontaktnett som det står stor respekt av. Når han bretter ut ei sak som dette, bør det leses og tas i betraktning. Den offisielle historien er åpenbart ikke sann.

 3. Ingenting med dette henger på greip! Hvor bevisene?? Ingen bilder av liket og en påstand om at de dumpet det «et sted i havet». Bin Laden ville vært ekstremt viktig å få tatt i live, så de kunne torturere informasjon ut av ham før de henrettet ham. Bevisene er like syltynne som bevisene for Saddams massødeleggelsesvåpen… Bevisene for at Bin Laden i det hele tatt hadde noe å gjøre med 9.11 er også tynslitte. Det er veldig mye rundt angrepene 9.11 som ikke stemmer med » The official story» Bla. hvordan kan TO fly sprenge og pulverisere TRE skyskrapere??

 4. […] Seymour Hersh har bevist gjennom et langt liv, far My Lai til Abu Ghraib og seinere, at han har denne typen kontakter og at han har det personlige motet og den integriteten som skal til for å føre fram et sånt budskap. I artikkelen The Red Line and the Rat Line i 2014 viste han hvordan USA, Tyrkia og oljediktaturene hadde bygd opp de jihadistiske terrorgruppene fra Libya til Syria. (Jeg skrev om den blant annet her.) I 2015 skrev han i LRB om Drapet på Osama bin Laden. Den har jeg omtalt her. […]

 5. Da Bin laden ble drept tenkte jeg at her er det noe som ikke stemmer. USA var alt for rask til å fjerne levningene.
  Liket ble dumpet i havet med en syltynn begrunnelse. Hele greia virket oppstyltet og lite trolig.

 6. Tror Mæland og andre at amerikanerne hadde turt å torturere Bin Laden? Hvor mange selvmordsbombere ville verden da ha sett?
  Tror Hersh at 2-300 US soldater, spesialtropper og andre, flyvere, kokker, leger, sjåfører, at ALLE skulle holde tett, om det hadde foregått slik Hersh her påstår? Hvor mange millioner dollar ville det ikke være mulig for en tyster å håve inn på en slik historie. Hvis den var sann. Og han pakistaneren som fikk 25 mill dollar, og vennene hans, koner og unger, hvor lenge ville disse holde munn?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.