Menneskesmugler: «Derfor sender vi flyktningene i døden»

0

For første gang har en menneskesmugler valgt å angre og snakke med påtalemyndigheten i Palermo. Til dem har han fortalt hvordan nettverket til menneskesmuglerne fungerer, hvem som er sjefer og hvor mye de tjener på det. Han har avslørt at enkelte ganger bestemmer de seg for å «fylle opp vrakene så mye at det må føre til havari». Dette er for å tvinge Italia og Europa til å redde dem, for ellers vil de drukne. Det er et kynisk spill med livene til immigrantene.

Det er det italienske magasinet l’Espresso som skriver dette i sitt nummer 29.05.2015.

Havariene er altså ingen tilfeldigheter. De er framprovosert for å tjene menneskesmuglernes strategi. I følge tidsskriftets beregninger har smuglerne innkassert 50 millioner euro siden januar. Organisasjonen til denne menneskesmugleren setter hver måned inn titalls millioner dollar på sin konto i Dubai.

Bare i løpet av et døgn i slutten av mai har italienske myndigheter reddet 4200 mennesker fra drukningsdøden i havet sør for Italia. Og vi vet nå at livene deres er satt på spill for at kyniske bander skal tjene noen millioner dollar til.

 

Forrige artikkel– Narsissismens triumf
Neste artikkelNy marionett i Ukraina: Georgiske Saakashvili guvernør i Odessa
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).