«Slutten for USA som verdensmakt»

0
USAs underskudd på handelsbalansen med Kina bare øker og øker

Samtidig som USA ruster til krig og viser muskler fra Finskebukta til Jemen, er det tydelig at USA ikke lenger er hva det var. Den tyske nettavisa Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN) mener at vi ser Slutten på USA som verdensmakt.

DWN mener at det begynte med Syria. Obama hadde planlagt å gå til krig. Krigsutbruddet var praktisk talt annonsert. Det dreide seg om dager. Men plutselig ble angrepet avblåst. DWN mener å vite at det skyldtes opprør blant de militære i USA. De mente at USA ikke hadde kapasitet til å føre denne krigen slik amerikansk opinion helst vil, med lave kostnader og med små egne tap. Dessuten pekte de på at det ikke fantes noen exit-strategi.

DWN peker på at spindoktorer og medier i USA prøvde å gi Russland skylda for problemene i Syria, men at de ikke klarte å dekke over at Vladimir Putin framsto som «fornuftens stemme i Midt-Østen».

Riktignok, skriver DWN, har USA klart å framprovosere en ny kald krig med utgangspunkt i Ukraina og tvunget EU med på sanksjoner mot Russland. Men alliansen er i strid med seg sjøl. De som ønsker sanksjoner og militær opptrapping er særlig Polen og de baltiske statene. I følge DWN kommer det ikke minst av at de vet at de rundhåndede EU-subsidiene snart tar slutt og at de håper på at tilskudd til opprustning skal gi arbeidsplasser og vekst.

Flertallet av det øvrige EU er imot sanksjonene, skriver DWN, og legger spesiell vekt på italienske Federica Mogherini som ny utenrikssjef i EU etter den blodfattige baronesse Lady Ashton. «En brite som utenrikssjef i EU er omtrent like meningsfullt som å utnevne en veganer til sjef i slakteriet,» skriver DWN fornøyd.

Det tyngste nederlaget for USA var likevel da praktisk talt alle deres allierte nektet å adlyde odre fra Washington og sluttet opp om Kinas nye utviklingsbank. De viser til tidligere finansminister Larry Summers som mener at dette var selve vendepunktet.

DWN mener også at krigen i Jemen også viser et USA på vei ned. Der støtter de Saudi Arabias krig, samtidig som Washington Post argumenterer for at dette vil bli Saudi Arabias Vietnam.

DWN viser også at Jemen-krigen sammen med USAs rolle i konflikten i Ukraina viser hvor inkonsekvent USAs utenrikspolitikk er. Det som er hellige prinsipper i ett tilfelle, feier man til side i det neste. Og all retorikk om menneskerettigheter og demokrati faller sammen når man allierer seg så tett med et føydalteokrati som Saudi Arabia.

DWN mener at USAs makt går mot solnedgangen, men at den herskende eliten vil gjøre alt så står i dens makt for å bevare den.

Men nederlaget overfor Kina i tilfellet AIIB blir ikke det siste, mener DWN, det er heller et varsel om det som kommer. Og når det gjelder prinsipper, vil man se at «Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.»

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNorges ansvar for katastrofen i Middelhavet
Neste artikkelOm kampen i samhällets överbyggnad
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).