Mer dårlig nytt for kreasjonister

0
Artist impression of the protoplanetary disc surrounding the young star MWC 480. ALMA has detected the complex organic molecule methyl cyanide in the outer reaches of the disc in the region where comets are believed to form. This is another indication that complex organic chemistry, and potentially the conditions necessary for life, is universal. Credit: B. Saxton (NRAO/AUI/NSF)

For første gang har astronomer oppdaget komplekse organiske molekyler i verdensrommet. De er påvist i den førplanetariske skyen som omgir en ung stjerne. Oppdagelsen ble gjort med Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) og bekrefter at de forholdene som lå til grunn da sola og jorda oppsto ikke er unike i universet. Resultatet er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature 9. april 2015.

De molekylene man ha påvist kalles metyllcyanid, og har den kjemiske formelen CH3CN. Det er altså et molekyl der hydrogen, karbon og nitrogen er bundet sammen. Organiske molekyler er forutsetning for alt liv vi kjenner til, og oppdagelsen viser altså at disse molekylene skapes i massevis rundt den unge stjernen MWC 480. Det er nok metyllcyanid rundt denne stjernen til å fylle alle hav på jorda.

Studier av kometer og asteroider viser at solnebulaen som omfattet sola og planetene var rik på vann og organiske materialer, sier Karin Öberg, astronom ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Cambridge, Massachusetts, USA, og hovedforfatter av artikkelen.

Vi har nå enda bedre bevis på at den samme kjemien eksisterer andre steder i universet i områder som kan skape solsystemer ikke ulike vårt eget. Dette er spesielt fascinerende fordi de molekylene som er funnet i MWC 480 også er funnet i tilsvarende konsentrasjoner i kometene i vårt solsystem.

Det var så mye lettere å være kreasjonist før vitenskapen kom og rotet det til for dem. Nå vet vi at de kjemiske og fysiske forutsetningene som skulle til for å utvikle organiske molekyler og etter hvert liv på jorda også finnes mange andre steder i universet. Det forhindrer naturligvis ikke fundamentalistiske kristne, jøder og muslimer fra å klamre seg til skapelsesmytene i Bibelen og Koranen. I USA er det over 40% av befolkninga som tror på kreasjonismen og i Tyrkia over 50%.

Den islamske staten har forbudt undervisning i evolusjonsteorien i skolen. Men der er det nok også forbudt å lese Nature.

Forrige artikkelBrann i tistlenes leir
Neste artikkelUSA har baser i minst 74 land
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).