Eivind Smith refser Stortinget for slapp holdning til Grunnloven

0

– En praksis som bygger på at folk stikker hodet i sanden, er ikke særlig til praksis. Det står om respekten for konstitusjonelle bestemmelser.

Det sier professor Eivind Smith ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo om det han ser som Stortingets skjødesløse holdning til Grunnloven når det avgir suverenitet til EU- og EØS-organer.

På et debatt møte i Oslo arrangert av Europabevegelsen, Nei til EU og Nytt Norsk Tidsskrift torsdag, kritiserte Smith Stortingets praksis med å avgi suverenitet med simpelt flertall.

Det er ABCNyheter som melder dette.

Kan vi leve med at Stortinget vedtar EU-tilpasning uten hensyn til Grunnlovens bestemmelser, blant annet i §93?

 Det var tema for møtet, som ble utløst av en artikkel jus-forsker Eirik Holmøyvik ved Universitetet i Bergen skrev i Nytt Norsk Tidsskrift i mai.

– Stortinget har i all stillhet endret Grunnloven uten noen formell behandling, ved skritt for skritt å overføre myndighet fra Norge til organer i EU – uten å følge Grunnlovens strenge krav for å gjøre noe slikt.

Dessverre er dette den gjennomgående holdninga til samtlige stortingspartier. Regjeringa Stoltenberg brøt grunnloven da Norge gikk til krig mot Libya, men ikke en eneste stortingspolitiker syntes at det gjorde noe. Og i ettertid er de alle samme stolte av det de gjorde. Kontroll- og konstitusjonskomiteen, som liksom er grunnlovens voktere, var sjøl med på å bryte grunnloven, og så ingen grunn til å reagere på noe som helst. Så i praksis er Norge uten en instans som verner om grunnlovens bestemmelser.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelMerkelige sengekamerater
Neste artikkelTyskland truer Hellas med konkurs
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).