Sverige ock Saudiaffären

0
Halshogging i Saudi Arabia
Anders Romelsjö

Saudi-avtalet är verkligen på tapeten! DN Debatts artikel idag har den talande rubriken ”31 näringslivstoppar: Bryt inte avtalet med Saudiarabien”. Vi ser en kamp mellan demokratiska värden och kapitalism, som är fundamentalt odemokratisk, eller? ”Det visar exakt hur svår frågan är,” säger utrikesminister Margot Wallström till Ekot. Ja, hon har tydligen svårt med denna fundamentala fråga. Vad ska vi demokrater med en sådan utrikesminister till?

På Svenska Dagbladet Brännpunkt Opinion skrev igår talesmän för de politiska ungdomsförbunden SSU, Grön Ungdom, de borgerliga partiernas ungdomsförbund samt för LUF att ”Sveriges utrikespolitik betonar vikten av demokrati och mänskliga rättigheter men tillåter samtidigt att Sverige stöttar diktaturer som Saudiarabien med krigsmateriel. Den parlamentariska utredning som den 15 april kommer med sina slutsatser måste sätta stopp för denna export.” Vänsterns Ungdomsförbund och SD:s ungdomsförbund har tidigare markerat samma ståndpunkt.

Halshogging i Saudi Arabia
Halshogging i Saudi Arabia

Medan DN skrev 27/2 under rubriken ”S lägger locket på om Saudiavtalet” att ”S-ledningen lägger locket på efter att man diskuterat det omstridda Saudiavtalet på fredagen. Saker måste ytterligare diskuteras innan vi lägger alla kort på bordet, säger försvarsminister Peter Hultqvist.”

Och 28 februari skriver DN ”För Miljöpartiet är Saudiavtalet mycket svårare att svälja än Förbifart Stockholm. Utrymmet för kompromiss är litet och tidsgränsen närmar sig obönhörligt. För Miljöpartiet är Saudiavtalet mycket svårare att svälja än Förbifart Stockholm. Utrymmet för kompromiss är litet och tidsgränsen närmar sig obönhörligt.
Ledande miljöpartister sparar inte på krutet. Carl ­Schlyter, ord­förande i riksdagens EU-nämnd, fastslår att det inte finns något att förhandla om. Valter Mutt, utrikespolitisk talesperson, ­konstaterar att detta är en ja- och nejfråga. Alla säger stridslystet att MP:s riksdagsgrupp inte kan tänka sig något annat än att avbryta det militära samarbetsavtalet med Saudi­arabien. Bara språkrören har duckat, kuvade av regeringsdisciplinen.”

Saudiaffären orsakar problem, nu särskilt för socialdemokraterna. Detta är sorgligt, men inte överraskande, med den kapitalistvänlige statsministern. Vi har behandlat denna fråga i blogginlägget ”Saudiarabien – affären – ingen överraskning” 17/8 2014. Men situationen är ny. Nu har alla svenska riksdagspartier utom socialdemokraterna och moderaterna klargjort att de är emot en förlängning av avtalet nu i maj. Inom socialdemokraterna har SSU, socialdemokratiska studentförbundet och Socialdemokrater för tro och solidaritet (f.d. Broderskapsrörelsen) klargjort att de är emot en förlängning. Nyligen har Tyskland beslutat att frysa sin export till Saudiarabien, som år 2012 och 2013 uppgick till drygt 1,5 miljarder euro, fast frysningen innebär ett sannolikt exportbortfall på flera miljarder euro. I Tyskland vill 60 % avbryta all handel med Saudi och 78 % vill stoppa all vapenexport.

Förre utrikesministern Carl Bildt säger i radio P1 kl. 16 23/2 att Sverige ska vara intresserat att ha ett ”brett samarbete med Saudiarabien”. Han menar att Saudiarabien ej slog ned upproret i Bahrein (aktuell historierevision, eller?) och menar att Saudiarabien är en viktig aktör i fredsprocessen i Mellanöstern (han tänker kanske inte på Saudiarabiens långvarig stöd till terroristinriktade extrema grupper som al-Qaida och IS). Han menar att ”Sverige skulle framstå som ett opålitligt land” (Liksom Tyskland?), och att det ”skulle framstå som en ovänlig handling” om avtalet sägs upp. Han påminner om att det var en socialdemokratisk regering som ingick avtalet. I valet mellan stöd till demokrati eller till kapitalism och imperialism är Carl Bildts val tydligt. Hur blir Lövens?

Pierre Schori, tidigare biståndsminister, kabinettssekreterare och FN-ambassadör skriver i Aftonbladet ”Vapenhandel med Saudi drar vanära över Sverige”.

Socialdemokratiske gräsrotsmedlemmen Andreas Altermann skrev i Flamman 5/12 ”Jag anser, att vi långt innan maj, ska förklara att vi inte kan förlänga ett avtal med en diktatur som nyligen förklarat att ateister är terrorister, som piskat oppositionella, och som troligen stöder IS.” Och i DN 20/2 skrev 3 socialdemokratiska riksdagsledamöter ”Ta rätt beslut, Löfven. Vapenhandel och beväpnande av skurkstater kan ­knappast legitimeras genom argumentet att handel är bra – eller av rädsla för minskad svensk export. Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien ­måste brytas.”

Till och med den ledande ekonomitidningen The Economist, anhängnare av dagens neoliberala kapitalism kritiserade den 29 januari ”världsledarnas flockande till begravningen i Riyadh”, trots kungadömets hårda tag hemma och underblåsande av extremism utomlands. Tidningen kräver att västländerna upphör med sitt daltande, då många inte kan se någon större skillnad mellan jihadister som halshugger sina fiender i Syrien och saudiska bödlar som hugger huvudet av kvinnor, anklagade för äktenskapsbrott.”

I ett blogginlägg 17/8 återgav jag den då stora nyheten att Marcus Wallenberg, Saabs ordförande och en av svenskt näringslivs mäktigaste män, i ett hemligt brev med framgång påverkat regeringen till en vapenaffär med Saudiarabien, en diktatur med dominerande ställning för sunni-islam som bl.a. i sin interventionspolitik i Syrien gynnat framväxten av al-Qaida och IS(IS).
Vill påminna om några andra förhållanden.

* Saudiarabien stödjer sedan längre även extrema rebellgrupper i Syrien och Irak och har främjat tillväxten av dessa grupper, som IS, med Obamas goda minne. Saudiarabien har annars varit i centrum för den livshotande piskbestraffningen av en bloggare. Från svensk horisont känner anhägnare av demokrati och mänskliga rättigheter oro över att den svenska regeringen inte (ännu?) sagt upp avtalet med Saudiarabien om leveranser.

Enligt regeringens hemsida var Sverige representerat på högsta nivå, genom statschefen, i samband med begravningen av kung Abdullah ”Sveriges deltagande vid kondoleansceremoni i Saudiarabien: Lördagen den 24 januari deltar H.M. Konungen, statsrådet Mikael Damberg och statssekreterare Oscar Stenström vid kondoleansceremonin i Riyadh i Saudiarabien med anledning av kung Abdullah bin Abdulaziz Al Sauds bortgång”.

* Obamas uttalande efter kung Abdullahs död.

”Det är med djup respekt som jag uttalar mina personliga kondoleanser och det amerikanska folkets sympati för kung Abdullah och Saudiarabiens folk. Kung Abdullahs liv spänner från tiden före det moderna Saudiarabiens födelse, genom dess framväxt som en viktig kraft inom den globala ekonomin och som en ledare inom arabvärlden och bland islamiska nationer. Han tog djärva steg i det arabiska fredsinitiativet, en insats som vill leva vidare som en viktig insats för fred i region. På hemmaplan var kung Abdullahs vision inriktad på befolkningens utbildning och engagemang i världen. Då våra länder samarbetade inom många områden uppskattade jag alltid kung Abdullahs perspektiv och genuina och varma vänskap. Som ledare var han alltid ödmjuk och hade övertygelsens mod. En av dessa övertygelser var hans stadiga och passionerade tro på vikten av relationerna mellan USA och Saudiarabien som en styrka för stabilitet och säkerhet i Mellanöstern och längre bort. Den nära relationen och styrkan i partnerskapet mellan våra två länder är en del av kung Abdullahs arv.”

* I Storbritannien hissades flaggorna på halv stång hela dagen för att hedra denna motbjudande monark.

Om socialdemokratiska partiledningen inte tydligt uttalar att man anser att vapenaffären för Saudiarabien ska avbrytas nu vid mötet torsdag-fredag i Verkställande Utskottet (VU) – finns det något alternativ för anhängnare till demokrati och en feministisk utrikespolitik än att lämna partiet, gå till eller rösta på annat parti? Till vänster finns Vänsterpartiet, Kommunistiska Partiet och Sveriges Kommunistiska Parti.

 

Først publisert på jinge.se

Les også: Sveriges «rødgrønne» regjering og deres saudiarabiske eventyr

Hva er likheten mellom Saudi Arabia og den islamske staten?

Forrige artikkelVatikanet tar trusselen fra IS alvorlig
Neste artikkel– Regjeringen gir Røkke frie hender til nedbygging i nord