Vatikanet tar trusselen fra IS alvorlig

0
Propagandatidsskriftet til Den islamske staten

Vatikanets sikkerhetssjef, Domenico Giani, sa 2.3.2015 at «Vatikanet tar trusselen fra IS alvorlig.»

Trusselen er reell. Dette er kommet fram gjennom mine samtaler med italienske og utenlandske kolleger, sa Domenico Giani. Men for øyeblikket kjenner vi ikke til noen konkrete planer for angrep på Vatikanet eller paven.

Dette sa han i et intervju med det italienske polititidsskriftet Polizia Moderna, og det er første gang Vatikanet offisielt bekrefter at man tar truslene fra IS på alvor. Men Giani la også vekt på at Vatikanet pleier tett kontakt med muslimske land og at man får «mye verdifull informasjon om IS» derfra. Og han understreket også at truslene ikke kom til å endre den åpne stilen til pave Francis.

Truslene fra Den islamske staten kom i forbindelse med at IS offentliggjorde videoen av den angivelige halshoggingen av de 21 koptiske kristne i Libya. «Vi befinner oss sør for Roma,» het det i det truende budskapet. Sjøveien er det mye kortere mellom Libya og Italia enn mellom Danmark og Norge, så det er ikke overraskende at både Vatikanet og Italia tar dette alvorlig. Selv nordmenn ville ha blitt skeptiske om det hadde vært et hodekappende kalifat med base i Skagen.

I oktober 2014 publiserte Den islamske statens propagandamagasin Dabiq en fotomanipulasjon der dt svarte IS-flagget vaiet over Petersplassen i Roma og IS-talsmannen Abu Muhammad al-Adnani sa:

Vi vil erobre deres Roma, knekke korsene deres, gjøre kvinnene deres til slaver, ved Allahs vilje, den opphøyde … og hvis vi ikke rekker det vil våre barn eller barnebarn gjøre det, og de vil selge deres sønner på slavemarkedet.

Denne trusselen ble gjentatt i et videobudskap fra samme al-Adani i januar 2015.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRenzi i Moskva: Strategisk samarbeid mellom Italia og Russland
Neste artikkelSverige ock Saudiaffären
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).