– Regjeringen gir Røkke frie hender til nedbygging i nord

0

Regjeringen avviste i dag (6. mars 2015) Hammerfest kommunes innsigelser. Røkke-konsernet får lov å bygge ned fiskeindustrien og likevel beholde Hammerfests historiske trålerkvoter. Det er ABCNyheter som skriver dette.

Regjeringen besluttet i dag å la Røkke-eide Norway Seafoods AS og Røkke-dominerte Havfisk AS å redusere sin aktivitet i Hammerfest i strid med de opprinnelige vilkårene.

Fiskeriloven tillater bare aktive fiskere å ha fiskekvoter. Røkke-konsernet fikk i sin tid et unntak. De fikk overta mange lokale kvoter i Finnmark mot å forplikte seg til å levere fisk til de lokale anleggene, slik at arbeidsplassene på land blir beholdt.

Disse kravene har Kjell Inge Røkke protestert mot, og har skritt for skritt fått lettet på vilkårene.

Med dagens vedtak kan de to Røkke-trålerne som har fått de historiske kvotene til seks Hammerfest-trålere, la være å foredle så mye av fangsten lokalt.

Sterkest er likevel regjeringas begrunnelse for vedtaket om å fravike vilkårene:

Ifølge regjeringen kan samfunnets vilkår fravikes fordi bedriften selv vet hva som er best.

Hvis det er slik det står til, kan vel regjeringa like gjerne abdisere først som sist?

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSverige ock Saudiaffären
Neste artikkelMer om Norwegian og krisa i luftfarten
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).