Sterke anklager mot Norge i Sør-Sudan-rapport

7
Børge Brende og Salva Kiir, Sør-Sudan

Den Afrikanske Union holder Norge delvis ansvarlig for borgerkrig i lekket rapport.
Det er Dagbladet som skriver dette på bakgrunn av en artikkel i Reuters.

En kommisjon nedsatt av Den afrikanske union (AU), anklager Norge for å være delvis ansvarlig for uroen som kastet Sør-Sudan ut i borgerkrig.

Ved å støtte fredsavtalen fra 2005 som drev fram «en uansvarlig politisk klasse», skapte troikaen USA, Storbritannia og Norge «en væpnet makt som ikke ble utfordret politisk», heter ifølge et rapportutkast som er lekket til Reuters.

En maktkamp mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar utløste en blodig strid for drøyt 14 måneder siden. Krigen har kostet minst 10.000 menneskeliv og sendt 1,5 millioner mennesker på flukt. En rekke avtaler om våpenhvile er inngått – og brutt.

AUs granskingskommisjon tar til orde for at både Kiir og Machar må utestenges fra en overgangsregjering i Sør-Sudan, ifølge Reuters.

Konflikten i Sør-Sudan blir gjerne framstilt som en etnisk konflikt mellom dinka og nuer, men det spørs om ikke den virkelige grunnen er olje. Khalid Mustafa Medani skriver i The Guardian:

South Sudan is more dependent on oil than any other oil-exporting country in the world. Between 2005 and 2011, oil exports amounted to $9.5bn (£5.8bn) and accounted for 98% of total state revenues. But rather than utilising this revenue to invest in infrastructure and public services to improve livelihoods, the government financed a military and security apparatus, itself factionalised along ethnic lines. Since independence in 2011, for example, South Sudan has allocated 38% of oil revenue to the military and security services, and only 10% to infrastructure and 7% to education. Not only has the country seen agricultural productivity decline since the end of the civil war in 2003, it now imports the bulk of its food.

Det spørsmålet som bør stilles i Norge er: Hvorfor var det så viktig for norske myndigheter å gå i spissen for å dele Sudan? Hvorfor arbeidet Norge sammen med USA og Storbritannia for dette prosjektet? Og hva er Norges ansvar for krisa i Sør-Sudan?

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

  1. Ja man kan vitterlig spørre seg hvorfor det er så viktig for Norge å blande seg inn i noen av disse konfliktene rundt om i verden.
    Svaret ligger jo mye i Medina sier i det Guardian i denne saken. Og jeg er rimelig sikker på at man finner lignende svar andre steder Norge har blandet seg inn.

  2. Om norsk «misjonering»:

    *Jeg vil si deg hvorfor du er så ivrig i din misjonstjeneste: Du vil ikke se bjelken i ditt eget øye — derfor flykter du over hav og land for å trekke villfarelsens små feilgrep og misforståelser ut av naturfolkenes åndelige øye, så slipper du å se din egen europeiske molokdyrkelse/pengedyrkelse. …… Dra derfor først bjelken ut av ditt eget livssyn før du tar på deg å rettlede andre. Du blinde rettleder for blindhttp://www.samfunnsliv.no/kunst-18.htmfødte.*

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.