Kongressen vil ha krig

15
Amerikanske tanks ruller østover i den såkalte "Dragoon Ride", her

Mens Europa håper på at våpenhvilen i Ukraina skal holde, har Representantenes hus i USA med stort flertall vedtatt en resolusjon som krever at presidenten ruster Ukraina til krig. Resolusjonsforslaget hadde ikke vært oppe i noen av Kongressens komiteer på forhånd, men ble hastelansert til votering. Ikke en eneste kongressrepresentant tok ordet mot forslaget og det ble vedtatt med 348 mot 48 stemmer. Vedtaket er fullt av usannheter og propaganda, og tjener bare til å øke faren for krig.

Amerikanske tanks ruller østover i den såkalte "Dragoon Ride", her
Amerikanske tanks ruller østover i den såkalte «Dragoon Ride», her

Vedtaket

Resolusjonen har tittelen Calling on the President to provide Ukraine with military assistance to defend its sovereignty and territorial integrity, og har fått nummeret H. Res. 162. Det hastet tydeligvis så mye å få det vedtatt at det ikke en gang hadde fått nummer på forhånd, slik vanlig er.

Vedtaket krever at president Obama sender dødelig militært utstyr til Ukraina og gjør det helt klart at hensikten er at våpnene skal brukes for å ta tilbake kontrollen over Krim og de østlige delene av Ukraina, som i dag er kontrollert av opprørerne. Kongressen never ikke våpenhvilen, og er tydeligvis helt uinteressert i en fredelig løsning.

Eliot Engel, som representerer Demokratene, og som var en av forslagsstillerne, sammenliknet Russlands handlinger i Ukraina med Hitlers invasjon i Tsjekkoslovakia i 1938, og sammenliknet Vladimir Putin med Adolf Hitler. Han sa at den gangen var det noen som sa at man skulle la Hitler ha Sudentenland, så ville det bli fred. Og fortsatte: «Noen folk sier det samme i dag.»

Da hjelper det lite at han også forsikret om at han ikke ønsket en ny krig, og at han ikke ønsket «American boots on the ground». (Det siste er jo forholdsvis underlig, siden det allerede er amerikanske soldater i Ukraina og at det er varslet flere.)

Vedtaket framstiller det som om det var Russland som startet konflikten i Ukraina. Det nevner ikke at USA, i følge sin egen viseutenriksminister Victoria Nuland investerte 5 milliarder dollar i regimaskifte i Ukraina. Det nevner ikke at State Department aktivt støttet statskuppet i Kiev og til og med hadde plukket ut den nye regjeringssjefen på forhånd. Som Nuland sa:

I think Yats is the guy who’s got the economic experience, the governing experience. He’s the… what he needs is Klitsch and Tyahnybok on the outside. He needs to be talking to them four times a week, you know.

Kongressvedtaket presterer å legge skylda på Russland for at Kiev-styrkene har drept tusener i Øst-Ukraina gjennom rakettangrep og bombing av boligområder.

Whereas this Russian aggression includes the establishment and control of violent separatist proxies in other areas of Ukraine, including arming them with lethal weapons and other materiel including tanks, artillery, and rockets that have enabled separatist militias to launch and sustain an insurrection that has resulted in over 6,000 dead, 15,000 wounded, and more than a million displaced persons;

Elliot Engel nevnte Porosjenkos tale i Kongressen, men han nevnte ikke at samme Porosjenko lovte å drepe hundrevis av sine landsmenn for hver drepte Kiev-soldat. Det ville antakelig ikke ha passet så godt i narrativen hans.

Vedtaket inneholder til og med en oppfordring til regimeskifte i Russland. Kongressen ønsker seg nemlig en en langsiktig strategi for å avsløre og utfordre Putin hjemme og ute.

At ledende medlemmer av nasjonalforsamlinga i USA sammenlikner Putin med Hitler og Ukraina med Tsjekkoslovakia i 1938 er svært alvorlig. Det er oppfordring til krig. At nasjonalforsamlinga i verdens eneste supermakt fatter et vedtak som betyr militær støtte til at Ukraina skal ta tilbake Krim, er enda mer alvorlig. Man kan godt mislike Russlands anneksjon av Krim, men å forsøke å ta halvøya tilbake militært, betyr full krig med Russland. Et militært angrep på Russland, vil uten tvil utløse en total kjernefysisk krig.

Hva gjør Obama?

Hvis fredsprisvinner Barack Obama ønsker det, så har han nå full ryggdekning i Kongressen til å trappe opp til en krig mot Russland. Det hvite hus er imidlertid avventende. Derfra sier man at man vil avvente implementeringa av våpenhvileavtalen. Det er da noe, men dessverre gjør Kiev sitt ytterste for å sprenge Minsk2-avtalen i stumper og stykker.

Den ukrainske regjeringa har brutt Minsk-2-avtalen ved å kreve at opprørerne overgir seg før det kommer på tale med politiske reformer. Dette er et krav opprørerne ikke kan bøye seg for, og dermed vil kampene ta til igjen. Dette vil så bli brukt av krigspartiet i USA og haukene i NATO til å beskylde Russland for brudd på våpenhvilen. Og så vil USA, Storbritannia og andre «villige» trappe opp utplasseringa av tropper og våpen i Ukraina og bringe verden farlig nær en kjernefysisk krig. Robert Parry skriver om dette:

By adding a poison pill to legislation implementing the latest Minsk agreement, the Ukrainian government has effectively guaranteed a resumption of the civil war, which U.S. hardliners and the mainstream U.S. media will no doubt blame on ethnic Russian rebels and Russian President Vladimir Putin.

Når Kiev får sine dødelige våpen fra USA og NATO, komplett med instruktører, vil kampene utvilsomt blusse opp igjen. Dermed er våpenhvilen brutt, og enten Obama personlig ønsker det eller ei, så er løpet klart for en mye mer omfattende krig i Ukraina. Juntaen i Kiev kan føle seg oppmuntret til å angripe Krim eller til å prøve å utslette opprørerne i Øst-Ukraina. Begge deler vil føre til direkte krig med Russland.

Vi lever i svært farlige tider, og Europa har dessverre ikke ledere som er i stand til å stå opp mot krigshisserne. Og det finnes heller ikke en fredsbevegelse på grasrota som er i stand til å tvinge politikerne til å stå i mot opptrappinga til krig.

Eller som forskerne bak Bulletin of the Atomic Scientists skrev nylig:

«The clock ticks now at just three minutes to midnight because international leaders are failing to perform their most important duty—ensuring and preserving the health and vitality of human civilization.»

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


15 KOMMENTARER

 1. Ja, det virker slik at USA ikke vil ha en fredelig løsning på konflikten i Ukraina. Det ser også ut som at Huset ikke tror at Minsk2 avtalen kommer til å holde. Siden ingen legger press på «Kiev-juntaen» så har de få incentiver til å overholde Minsk2 avtalen og at de bruker nå våren til å omgruppere for å forsøke å slå tilbake, akkurat som tidligere i vinter. Med tyngre våpen så kan det bli mer blodig nå.

  Men det er også et usikkerhetsmoment her og det er om hæren og resten av samfunnet vil gå totalt i oppløsning ettersom den økonomiske krisen merkes mer og mer. Ukraina må fremdeles regnes som «failed-state» og at det fremdeles vil være grobunn for en ny Maidan. Med den korrupsjonen som eksisterer i landet, og som sannsynlig har økt som følge av krisetidene, så kan også våpen fra USA havne hos de de ikke skal havne hos (opprørerne). Historien viser at det ofte skjer.

 2. Det verden hadde trengt nå er at folk i Ukraina hadde startet store antikrigsdemonstrasjoner. Noen som vet noe om opposisjonen i landet?

  • Ukraina er et splitte folk, så oposisjon finnes. Men det er stort sett bare blant den relativt fåtallige russisktalende minoriteten som bor i de «vestlige» styrte delene av Ukraina, at oposisjon finnes. Denne gruppen har imidlertid minimale muligheter til å protestere siden alt de gjør og sier blir nøye fulgt og overvåket av det store flertall av vestlig innstilte ukrainere. Og sistnevnte gruppe nøler heller ikke med å terrorisere dem på grunn av deres språk og etniske bakgrunn.
   uten å overdrive kan man vel si at sjøsamene i Norge levde under bedre vilkår på 1800-tallet, enn forholdene russisktalene ukrainere lever under i dag.
   Men det er altså bare min mening.

 3. Herman,oppsisjonen er skremt.Husker Odessa? Mennesker ble brent levende.De som klarte å komme seg unna ble slått i hjel med steiner og balltre.
  Høyre Sector er bevæpnet og passer på at ingen skal løfte hode.Det er forbudt å snakke om at krigen er ikke bra for Ukraina.Folk er veldig,veldig redde.Journalist Ruslan Kotsaba (som var faktisk skikkelig Maidan-støtter) har fått 9 år(!) i fengsel bare for å si åpent om at ukrainske menn bør for enhver pris unngå mobilisering.
  Folk arresteres over hele Ukraina for anti-krig snakk.
  Mennesker er veldig,veldig redde.
  Men her sitter nordmenn og synger om «demokratiske Ukraina» og «blodig diktatur Russland». Ha ha.

  • USA trenger en verdens krig snarest for å redde dollar og sin posisjon: «den 12.mars har den kjente økonomen Todd Walker gjort en oppsiktsvekkende prediksjon: den amerikanske økonomien har ca. 60-90 dager igjen å leve, fordi dollaren er på randen av kollaps. Todd jobbet i 20 år som en økonomisk rådgiver for Federal Reserve Bank of New York og Cleveland.
   «Todds prognose gjenspeiler min (Dave Hodges`) mening. Jeg tror at «false flagg operasjon» kan brukes som påskudd for innføring av unntakstilstand i USA.» (oversettelse fra http://www.vestifinance.ru/articles/55030).
   Folk i Ukraina er redde til å protestere mot krigen, men de gjør sitt beste for å nekte militærtjeneste.
   Russere, derimot, er veldig aggressivt innstilt, oppvarmet av Putins propaganda, oppmuntret av Krim-annektering.
   Putins regime finansierer Poroshenko-regimets krigsføring.
   Begge er marionetter til en og samme galning som krever krig.
   Om det kommer en verdens krig som de ønsker, blir europeere hardt rammet.
   START ANTI-KRIGS DEMONSTRASJONER I NORGE, så vil bevegelsen spre seg til Tyskland og resten av jewropa.
   Bruk trynebok og andre sosiale medier for opplysning om hva faen pønsker på og til samling av folk til demonstrasjoner.
   Det var sosiale medier faen brukte til å tenne bål i Ukraina og i flere arabiske land før det.

    • Hvordan kan man ha en fredsprosess og samtidig sympatisere med verdens verste krigsmaskinen Russland. Hverken USA eller Nato har startet noen kriger de siste tiår. Det har derimot russerne gjort i fleng. De massakrerer folk i Georgia og i Thceschenia. Det samme gjør de nå i Ukrainia. De er vel også verdens største våpeneksportør, inkludert kjemiske våpen. Rimer dårlig med at en fredsbevegelse støtter dette. Mulig derfor du har så,få medlemmer.

     • Og du har verdens beste bevis for din uttalelse, Tom Lund? Fint å være blant de 100 beste betalte cybersoldater hos Etterretningstjenesten? Det er høytid og tid for desinformasjon fra generalløytnant Kjell Grandhagen. Ingen her tror på deg, Tom Lund. Min fredsgruppe er liten, ja, men det er kvalitet som teller for meg, bare det er sagt.

 4. Spørsmålet blir hva haukene i NATO, Pentagon og det militær-industrielle komplekset ønsker som motytelse fra Porosjenko mot massegave av konvensjonelle våpen. Gratis får han ikke dem. Jeg er redd for, at masse våpen til ham vil bety og skal føre til opptrappingen av krigen mot en storkrig mot Russland og i Europa. I tillegg vil Porosjenko måtte forplikte seg til å irritere Putin til bristepunktet and here we go. USA og resten av monopolkapitalismen trenger nå sårt pengene fra ledende krigsindustrier som Lockheed Martin, Boeing, Raytheon, Northrop Grumman, General Dynamics, IBM og AT&T Corporation. Og i tilfelle med storkrig ville det dryppe litt for Norge også via Kongsberg Gruppen (83. plass i verdensbasis).

 5. Zlata, enten har du en fake profil eller du har ikke vært i Ukrainia på veldig lenge. Jeg bor her nede, og sannheten er helt motsatt av det du sier. Folk her , både i Lugansk og Donetsk er fly forbannet på de pro riåussiske terroristene og ønsker seg kun fred og normale forhandlinger med partene. Keg snakker med folk fra Odessa og Kjarkov og der er det samme stemning. Alle her hater russerne og og ser på dem som Ukrainias fiende nummer en. Ikke sin egen regjering.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.