Kongressen vil ha krig

0
Amerikanske tanks ruller østover i den såkalte "Dragoon Ride", her

Mens Europa håper på at våpenhvilen i Ukraina skal holde, har Representantenes hus i USA med stort flertall vedtatt en resolusjon som krever at presidenten ruster Ukraina til krig. Resolusjonsforslaget hadde ikke vært oppe i noen av Kongressens komiteer på forhånd, men ble hastelansert til votering. Ikke en eneste kongressrepresentant tok ordet mot forslaget og det ble vedtatt med 348 mot 48 stemmer. Vedtaket er fullt av usannheter og propaganda, og tjener bare til å øke faren for krig.

Amerikanske tanks ruller østover i den såkalte "Dragoon Ride", her
Amerikanske tanks ruller østover i den såkalte «Dragoon Ride», her

Vedtaket

Resolusjonen har tittelen Calling on the President to provide Ukraine with military assistance to defend its sovereignty and territorial integrity, og har fått nummeret H. Res. 162. Det hastet tydeligvis så mye å få det vedtatt at det ikke en gang hadde fått nummer på forhånd, slik vanlig er.

Vedtaket krever at president Obama sender dødelig militært utstyr til Ukraina og gjør det helt klart at hensikten er at våpnene skal brukes for å ta tilbake kontrollen over Krim og de østlige delene av Ukraina, som i dag er kontrollert av opprørerne. Kongressen never ikke våpenhvilen, og er tydeligvis helt uinteressert i en fredelig løsning.

Eliot Engel, som representerer Demokratene, og som var en av forslagsstillerne, sammenliknet Russlands handlinger i Ukraina med Hitlers invasjon i Tsjekkoslovakia i 1938, og sammenliknet Vladimir Putin med Adolf Hitler. Han sa at den gangen var det noen som sa at man skulle la Hitler ha Sudentenland, så ville det bli fred. Og fortsatte: «Noen folk sier det samme i dag.»

Da hjelper det lite at han også forsikret om at han ikke ønsket en ny krig, og at han ikke ønsket «American boots on the ground». (Det siste er jo forholdsvis underlig, siden det allerede er amerikanske soldater i Ukraina og at det er varslet flere.)

Vedtaket framstiller det som om det var Russland som startet konflikten i Ukraina. Det nevner ikke at USA, i følge sin egen viseutenriksminister Victoria Nuland investerte 5 milliarder dollar i regimaskifte i Ukraina. Det nevner ikke at State Department aktivt støttet statskuppet i Kiev og til og med hadde plukket ut den nye regjeringssjefen på forhånd. Som Nuland sa:

I think Yats is the guy who’s got the economic experience, the governing experience. He’s the… what he needs is Klitsch and Tyahnybok on the outside. He needs to be talking to them four times a week, you know.

Kongressvedtaket presterer å legge skylda på Russland for at Kiev-styrkene har drept tusener i Øst-Ukraina gjennom rakettangrep og bombing av boligområder.

Whereas this Russian aggression includes the establishment and control of violent separatist proxies in other areas of Ukraine, including arming them with lethal weapons and other materiel including tanks, artillery, and rockets that have enabled separatist militias to launch and sustain an insurrection that has resulted in over 6,000 dead, 15,000 wounded, and more than a million displaced persons;

Elliot Engel nevnte Porosjenkos tale i Kongressen, men han nevnte ikke at samme Porosjenko lovte å drepe hundrevis av sine landsmenn for hver drepte Kiev-soldat. Det ville antakelig ikke ha passet så godt i narrativen hans.

Vedtaket inneholder til og med en oppfordring til regimeskifte i Russland. Kongressen ønsker seg nemlig en en langsiktig strategi for å avsløre og utfordre Putin hjemme og ute.

At ledende medlemmer av nasjonalforsamlinga i USA sammenlikner Putin med Hitler og Ukraina med Tsjekkoslovakia i 1938 er svært alvorlig. Det er oppfordring til krig. At nasjonalforsamlinga i verdens eneste supermakt fatter et vedtak som betyr militær støtte til at Ukraina skal ta tilbake Krim, er enda mer alvorlig. Man kan godt mislike Russlands anneksjon av Krim, men å forsøke å ta halvøya tilbake militært, betyr full krig med Russland. Et militært angrep på Russland, vil uten tvil utløse en total kjernefysisk krig.

Hva gjør Obama?

Hvis fredsprisvinner Barack Obama ønsker det, så har han nå full ryggdekning i Kongressen til å trappe opp til en krig mot Russland. Det hvite hus er imidlertid avventende. Derfra sier man at man vil avvente implementeringa av våpenhvileavtalen. Det er da noe, men dessverre gjør Kiev sitt ytterste for å sprenge Minsk2-avtalen i stumper og stykker.

Den ukrainske regjeringa har brutt Minsk-2-avtalen ved å kreve at opprørerne overgir seg før det kommer på tale med politiske reformer. Dette er et krav opprørerne ikke kan bøye seg for, og dermed vil kampene ta til igjen. Dette vil så bli brukt av krigspartiet i USA og haukene i NATO til å beskylde Russland for brudd på våpenhvilen. Og så vil USA, Storbritannia og andre «villige» trappe opp utplasseringa av tropper og våpen i Ukraina og bringe verden farlig nær en kjernefysisk krig. Robert Parry skriver om dette:

By adding a poison pill to legislation implementing the latest Minsk agreement, the Ukrainian government has effectively guaranteed a resumption of the civil war, which U.S. hardliners and the mainstream U.S. media will no doubt blame on ethnic Russian rebels and Russian President Vladimir Putin.

Når Kiev får sine dødelige våpen fra USA og NATO, komplett med instruktører, vil kampene utvilsomt blusse opp igjen. Dermed er våpenhvilen brutt, og enten Obama personlig ønsker det eller ei, så er løpet klart for en mye mer omfattende krig i Ukraina. Juntaen i Kiev kan føle seg oppmuntret til å angripe Krim eller til å prøve å utslette opprørerne i Øst-Ukraina. Begge deler vil føre til direkte krig med Russland.

Vi lever i svært farlige tider, og Europa har dessverre ikke ledere som er i stand til å stå opp mot krigshisserne. Og det finnes heller ikke en fredsbevegelse på grasrota som er i stand til å tvinge politikerne til å stå i mot opptrappinga til krig.

Eller som forskerne bak Bulletin of the Atomic Scientists skrev nylig:

«The clock ticks now at just three minutes to midnight because international leaders are failing to perform their most important duty—ensuring and preserving the health and vitality of human civilization.»

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUkraina: – Kolomoiskis hird blokkerer Ukrnafta, Porosjenko forlanger den fjernet
Neste artikkelKongressen og det «militær-industrielle kompleks»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).